Η Ήπια Άσκηση Συνδέεται με Μειωμένο Καρδιαγγειακό Κίνδυνο στις Γυναίκες της Τρίτης Ηλικίας

Η ήπια άσκηση, όπως για παράδειγμα η κηπουρική, το περπάτημα και το δίπλωμα των ρούχων, είναι αρκετή για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νόσων στις γυναίκες ηλικίας άνω των 63 ετών, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας. Οι παραπάνω δραστηριότητες, σύμφωνα με τους ερευνητές, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή ανεπάρκεια, κατά 22% και τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου ή στεφανιαίας νόσου κατά 42%.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.

«Όλο και περισσότερα δεδομένα ερευνών δείχνουν ότι πρέπει  να κινούμαστε περισσότερο», είπε ο Ντέιβιντ Γκοφ, διευθυντής του τμήματος καρδιαγγειακών επιστημών στο NHLBI των ΗΠΑ. «Η παρούσα έρευνα δείχνει ότι για τις ηλικιωμένες γυναίκες, όλες οι κινήσεις βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία». Ο Γκοφ τόνισε επίσης ότι τα αποτελέσματα της έρευνας συμφωνούν με τις τελευταίες οδηγίες οι οποίες συνιστούν όσο το δυνατόν περισσότερη άσκηση και αποφυγή της καθιστικής ζωής.

Στην έρευνα παρατήρησης που είχε διάρκεια 5 χρόνια, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερες από 5.800 γυναίκες ηλικίας 63-97 για να εξετάσουν αν η φυσική άσκηση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σε όλες τις φυλετικές και εθνικές ομάδες, υπήρχε ξεκάθαρη σύνδεση, όπως δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Άντρεα ΛαΚρουά, διευθύντρια του τμήματος επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της άσκησης, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος», είπε. «Επίσης παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας των γυναικών, τη λειτουργικότητά τους ή την ηλικία».

Η καρδιακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες με τις ηλικιωμένες να επηρεάζονται περισσότερο. Σχεδόν το 68% των γυναικών ηλικίας 60-79 ετών πάσχει σήμερα από καρδιακή νόσο.

Η έρευνα εξέτασε ένα δείγμα 5.861 γυναικών χωρίς ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου που είχαν γραφτεί στη μελέτη Objective Physical Activity and Cardiovascular Health (OPACH) ανάμεσα στα έτη 2012 και 2014.

Οι εθελοντές φορούσαν επιταχυνσιόμετρα, τα οποία κατέγραφαν τις κινήσεις τους όλο το 24ωρο για 7 ημέρες. Τα επιταχυνσιόμετρα μπορούσαν επίσης να κάνουν διαχωρισμό μεταξύ ήπιας και μέτριας ή έντονης άσκησης, γεγονός που ενίσχυσε σημαντικά τα αποτελέσματα της έρευνας. Οι ερευνητές παρακολούθησαν στη συνέχεια την υγεία των εθελοντών για σχεδόν 5 χρόνια, καταγράφοντας τα καρδιαγγειακά τους συμβάματα, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει την ήπια φυσική άσκηση με επιταχυνσιόμετρα αναφορικά με τη θανατηφόρο ή μη-θανατηφόρο στεφανιαία νόσο στις ηλικιωμένες γυναίκες», είπε η ΛαΚρουά, επικεφαλής της έρευνας OPACH.

Οι προηγούμενες έρευνες είχαν βασιστεί αποκλειστικά σε ερωτηματολόγια, ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι, όπως δήλωσαν οι ερευνητές, δεν θεωρούν το δίπλωμα των ρούχων ή το περπάτημα ως άσκηση.

«Τα ερωτηματολόγια δεν μπορούν να εξετάσουν τις κινήσεις που περιλαμβάνουν οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής», είπε η ΛαΚρουά. Ακόμα και στα ευρήματα της έρευνας OPACH, σημείωσε, «υπήρχε ασυμφωνία ανάμεσα στην ποσότητα ήπιας άσκησης που ανέφεραν οι εθελοντές και σε αυτή που καταγράφηκε από τα επιταχυνσιόμετρα. Χωρίς ακριβείς μετρήσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να μην ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η ήπια άσκηση σχετίζεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές πρέπει στο μέλλον να κάνουν μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες μελέτες για να διαπιστώσουν αν συγκεκριμένες παρεμβάσεις μπορεί να αυξήσουν την ήπια φυσική άσκηση στις γυναίκες και τι επιδράσεις μπορεί να έχει αυτό στα ποσοστά καρδιαγγειακών νόσων. Προς το παρόν, σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται πάντως ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες πρέπει να ασκούνται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Βιβλιογραφία: NIH

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα