Συμπληρώματα διατροφής: Πόσο χρήσιμα είναι στην τρίτη ηλικία;

Τα συμπληρώματα διατροφής χορηγούνται στην τρίτη ηλικία όχι μόνο για την πρόληψη ορισμένων παθήσεων αλλά και για την αναπλήρωση θρεπτικών συστατικών που λείπουν από τη διατροφή.

Αν και αρκετοί ηλικιωμένοι τρέφονται επαρκώς, σε αρκετές περιπτώσεις, η διατροφή τους δεν περιέχει τον απαραίτητο αριθμό θερμίδων και θρεπτικών ουσιών για να καλύψει τις καθημερινές τους ανάγκες. Κατά κανόνα οι ηλικιωμένοι έχουν μειωμένη όρεξη και ως αποτέλεσμα καταναλώνουν μικρότερο αριθμό θερμίδων.

Για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες επομένως, αρκετοί στρέφονται στα συμπληρώματα διατροφής. Αυτά μπορούν να προσφέρουν οφέλη, ωστόσο δεν πρέπει να λαμβάνονται ποτέ χωρίς την έγκριση του γιατρού. Σε μεγάλες δόσεις ή αν λαμβάνονται για μεγάλη χρονική διάρκεια μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία. Ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να επηρεάσουν, επίσης, τη δράση αρκετών φαρμάκων.

Καθώς αρκετά συμπληρώματα έχουν μεγάλο κόστος και δεν προσφέρουν τα επιθυμητά οφέλη, πρέπει να συμβουλεύεστε πάντοτε έναν γιατρό πριν τη λήψη τους.

Βιταμίνη D και Ασβέστιο

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D, ιδιαίτερα το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Η βιταμίνη D και το ασβέστιο βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των οστών και προστατεύουν από τα κατάγματα. Το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D του οργανισμού προέρχεται από την έκθεση στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και από ορισμένα τρόφιμα, όπως τα λιπαρά ψάρια και τα δημητριακά. Οι ηλικιωμένοι, καθώς και οι άνθρωποι που δεν εκτίθενται αρκετά στην ηλιακή ακτινοβολία χρειάζονται συμπληρώματα βιταμίνης D σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται 700mg ασβεστίου ημερησίως. Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το τυρί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το λάχανο, καθώς και οι ξηροί καρποί.

Το ασβέστιο πρέπει να λαμβάνεται μόνο μετά από εντολή γιατρού καθώς η λήψη του σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος και διάρροια.

Βιταμίνη Β12

Οι ηλικιωμένοι έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 έχει συνδεθεί με αναιμία και νευρολογικές διαταραχές, όπως η απώλεια μνήμης. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται στα δημητριακά, στα προϊόντα ζύμης και το κρέας.

Σίδηρος

Ο σίδηρος αποτελεί σημαντικό μέταλλο για την υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετό σίδηρο από τη διατροφή. Ο σίδηρος βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στα όσπρια, στα φασόλια, στα αυγά, στα τρόφιμα ολικής αλέσεως, στους ξηρούς καρπούς, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στα δημητριακά.

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι δεν χρειάζονται συμπληρώματα σιδήρου. Ωστόσο, αυτά μπορεί να χορηγηθούν μετά από μία χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει απώλεια αίματος. Δίδονται επίσης σε άτομα που κάνουν vegan διατροφή.

Βιταμίνη C

Αρκετοί λαμβάνουν υψηλές δόσεις βιταμίνης C καθώς πιστεύουν ότι αυτή βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος. Ωστόσο, τα δεδομένα που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό αυτό είναι πολύ περιορισμένα. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης C από μία ισορροπημένη διατροφή, επομένως δεν χρειάζονται συμπληρώματα.

Βιβλιογραφία: WebMD

Φωτογραφία: Castorly Stock

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα