Μπορεί ο Ψυχρός Καιρός να Προκαλέσει Κρυολόγημα;

Αρκετοί άνθρωποι έχουν συνδέσει τον ψυχρό καιρό με το κοινό κρυολόγημα. Αν και ο καιρός δεν συνδέεται άμεσα με τη νόσο, οι ιοί που ευθύνονται για το κοινό κρυολόγημα μεταδίδονται ευκολότερα στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ η έκθεση στον ψυχρό και ξηρό αέρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ρινοϊοί και Κοινό Κρυολόγημα

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από κοινό κρυολόγημα παγκοσμίως, με τους ενήλικες να παρουσιάζουν περίπου 2 ή 3 λοιμώξεις από τον ιό κατά μέσο όρο.

Αρκετοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν κοινό κρυολόγημα. Αυτοί που ενοχοποιούνται συχνότερα, ωστόσο, είναι οι ρινοϊοί, μία οικογένεια ιών που ευθύνεται για περισσότερο από το 50% των περιστατικών κοινού κρυολογήματος.

Οι λοιμώξεις από τους ρινοϊούς συνδέονται συνήθως με ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, ωστόσο συχνά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερες νόσους, όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία, ιδιαίτερα σε ασθενείς με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ρινοϊοί μεταδίδονται συνήθως:

  • Μέσω της άμεσης επαφής μεταξύ δύο ανθρώπων
  • Μέσω σταγονιδίων του αέρα που μπορεί να εισπνεύσει ένας άνθρωπος

Μετά την εισπνοή τους, οι ρινοϊοί μπορούν να προσκολληθούν στα κύτταρα των αεροφόρων οδών. Εκεί, αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα περισσότερα σωματίδια του ιού να εξαπλώνονται στο ανώτερο αναπνευστικό.

Οι Επιδράσεις του Ψυχρού Καιρού στους Ιούς

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ρινοϊοί μπορούν να πολλαπλασιαστούν ευκολότερα σε θερμοκρασίες κάτω από τους 37°C, δηλαδή τη φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρωπίνου οργανισμού. Η θερμοκρασία στη ρινική κοιλότητα είναι περίπου 33°C, γεγονός που την καθιστά ιδανικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των ρινοϊών.

Οι περισσότερες έρευνες για τους ρινοϊούς είχαν εστιάσει στην ικανότητα των ιών να πολλαπλασιάζονται ανάλογα με τη θερμοκρασία του σώματος. Ωστόσο, πιο πρόσφατες έρευνες έχουν ασχοληθεί περισσότερο με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο λοίμωξης από ρινοϊούς.

Μία έρευνα, συγκεκριμένα, εξέτασε αν οι διαφορές της θερμοκρασίας και της υγρασίας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης από ρινοϊό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση τόσο της θερμοκρασίας όσο και της υγρασίας σε ένα διάστημα 3 ημερών συνδέθηκε μα αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης στους εθελοντές της έρευνας.

Στην ίδια έρευνα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η πλειοψηφία των λοιμώξεων εμφανίστηκε σε θερμοκρασίες κάτω από τους 0°C.

Οι ιοί της γρίπης μπορούν επίσης να επιβιώσουν και να εξαπλωθούν ευκολότερα στον ψυχρό και ξηρό αέρα. Μία έρευνα σε πειραματόζωα έδειξε ότι η ιδανική θερμοκρασία για τη μετάδοση των ιών της γρίπης είναι οι 5°C.

Οι Επιδράσεις του Ψυχρού Καιρού στο Ανοσοποιητικό Σύστημα

Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η έκθεση στον ψυχρό καιρό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανοσιακή απόκριση, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις. Τα αίτια του παραπάνω φαινομένου περιλαμβάνουν:

  • Μείωση στα επίπεδα της βιταμίνης D. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, αρκετοί ασθενείς παράγουν μειωμένες ποσότητες βιταμίνης D, λόγω της μειωμένης έκθεσης στον ήλιο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Συνωστισμός σε εσωτερικούς χώρους. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν γενικά αρκετό χρόνο σε κλειστούς χώρους κατά τους χειμερινούς μήνες, γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη μετάδοση των ιών.
  • Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες επηρεάζουν την ανοσιακή απόκριση. Μία έρευνα του 2015 διαπίστωσε ότι η έκθεση των κυττάρων των αεραγωγών σε χαμηλές θερμοκρασίες μειώνει την ανοσιακή απόκριση των κυττάρων στους ρινοϊούς.
  • Σύσπαση των αγγείων. Η εισπνοή ψυχρού και ξηρού αέρα προκαλεί σύσπαση των αγγείων του ανωτέρου αναπνευστικού σωλήνα με σκοπό να διατηρηθεί η θερμότητα. Το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει επίσης στα λευκά αιμοσφαίρια να φτάσουν στις βλεννογόνους μεμβράνες, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει τα μικρόβια.

Πρόληψη

Ορισμένοι τρόποι για να αποφύγετε τις λοιμώξεις κατά τους χειμερινούς μήνες περιλαμβάνουν:

  • Πάρτε συμπληρώματα βιταμίνης D ή καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες της βιταμίνης, όπως για παράδειγμα τα λιπαρά ψάρια, τα μαιντάρια και τα αυγά
  • Κοιμηθείτε 7-9 ώρες τη μέρα
  • Πίνετε αρκετό νερό
  • Πλένετε τακτικά τα χέρια σας
  • Πάντοτε βήχετε σε καθαρές πετσέτες ή χαρτοπετσέτες. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε αυτές, είναι προτιμότερο να βήξετε ή να φτερνιστείτε στο εσωτερικό του αγκώνα και όχι στις παλάμες σας
  • Μην μοιράζεστε τρόφιμα, ποτά και μαχαιροπίρουνα με ασθενείς που πάσχουν από γρίπη ή κρυολόγημα

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα