3 Κίνδυνοι για την Υγεία από την Εργασία στο Σπίτι

Από την αρχή της πανδημίας του COVID-19, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται καθημερινά από το σπίτι. Αν και το μέτρο αυτό έχει συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας, η εφαρμογή του δεν είναι στείρα κινδύνων. Καθώς ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται από το σπίτι αυξάνεται, οι γιατροί έχουν διαπιστώσει ότι το ίδιο ισχύει και με ορισμένα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εργασία σε αυτό το περιβάλλον.

Ποια είναι όμως τα παραπάνω προβλήματα και πόσο εύκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Πρώιμα Δεδομένα

Μία μικρή έρευνα από την Ιταλία έδωσε τα πρώτα δεδομένα σχετικά με τους κινδύνους της εργασίας από το σπίτι στην εποχή της πανδημίας του COVID-19.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Environmental Research and Public Health και εξέτασε συνολικά 51 εθελοντές που εργάζονται από το σπίτι. όπως διαπιστώθηκε, το 41.2% των εθελοντών παρουσίασε ισχιαλγία, ενώ το 23.5% παρουσίασε αυχεναλγία. Σχεδόν το 50% αυτών δήλωσαν ότι η αυχεναλγία τους επιδεινώθηκε κατά την εργασία από το σπίτι.

Αν και η έρευνα είχε γενικά μικρό μέγεθος, θέτει ορισμένα σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την εργασία από το σπίτι. Το θετικό είναι ότι αρκετά από τα προβλήματα που δημιουργούνται σε αυτό το νέο περιβάλλον μπορούν να αντιμετωπιστούν σχετικά εύκολα.

1. Μυοσκελετικό Άλγος

Το μυοσκελετικό άλγος από την παρατεταμένη διάρκεια παραμονής σε καθιστική θέση αποτελεί κοινό πρόβλημα, τόσο στο εργασιακό περιβάλλον όσο και στο σπίτι.

Ιδανικά, ο υπολογιστής πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση ίση με το μήκος των χεριών, ενώ τόσο το ισχίο όσο και τα γόνατα πρέπει να διατηρούνται σε γωνία 90 μοιρών. Ιδανικά, πρέπει να αποφεύγουμε την παραμονή στον καναπέ και το κρεβάτι για μεγάλη διάρκεια.

Αν και η θέση που έχουμε όταν καθόμαστε έχει μεγάλη σημασία, είναι επίσης σημαντικό να αλλάζουμε θέση κάθε ώρα που εργαζόμαστε. Για παράδειγμα, αν καθόμαστε σε γραφείο για 1 ώρα, την επόμενη ώρα μπορούμε να είμαστε όρθιοι και να εργαζόμαστε σε ένα ψηλό τραπέζι.

Το μυοσκελετικό άλγος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοείται καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνιο πρόβλημα.

2. Επιβάρυνση των Οφθαλμών

Αν εργαστείτε για αρκετές ώρες στον υπολογιστή, μπορεί να παρατηρήσετε μία ελαφρά διπλωπία ή ήπια κεφαλαλγία. Η επιβάρυνση των οφθαλμών αποτελεί κοινό πρόβλημα το οποίο εμφανίζεται με αυξημένη συχνότητα σε όσους εργάζονται από το σπίτι.

Το πρόβλημα αυτό αποδίδεται συνήθως στην παρατεταμένη διάρκεια εστίασης στην οθόνη του υπολογιστή. Συγκεκριμένα, όταν κοιτάμε κοντά, οι μύες των οφθαλμών συσπώνται, ενώ όταν κοιτάμε μακριά χαλαρώνουν. Καθώς όταν βρισκόμαστε στο σπίτι κάνουμε σχεδόν το σύνολο της εργασίας μας από τον υπολογιστή (συναντήσεις μέσω Zoom, στέλνουμε emails ή τρώμε μπροστά στον υπολογιστή) συχνά αμελούμε τα μικρά διαλείμματα που επιτρέπουν στους οφθαλμούς να ξεκουραστούν.

Ιώδες Φως

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επιβαρύνει τους οφθαλμούς είναι το ιώδες φως από τις οθόνες. Το φως αυτό εστιάζει κυρίως στην πρόσθια επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς, επομένως ο οφθαλμός πρέπει να εργαστεί περισσότερο για να επικεντρωθεί σε οθόνες με αυτό το μήκος κύματος. Τα γυαλιά που φιλτράρουν το ιώδες φως μπορεί να διευκολύνουν τους οφθαλμούς κατά την εργασία σε υπολογιστή.

Ιδανικά, κάθε 20 λεπτά θα πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα και να εστιάζουμε σε ένα μακρινό αντικείμενο για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Μπορούμε επίσης να σηκωνόμαστε και να περπατάμε για μικρή διάρκεια μέσα στο σπίτι.

Γυαλιά Μυωπίας και Φακοί Επαφής

Αν, παρά την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, οι κεφαλαλγίες και η επιβάρυνση των οφθαλμών παραμείνουν, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο για να εξετάσει τη μυωπία σας και αν χρειάζεστε νέα γυαλιά.

Αν προτιμάτε τους φακούς επαφής, ιδανικά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τους καθημερινούς και όχι τους μηνιαίους, καθώς οι πρώτοι είναι πιο λεπροί και κατά συνέπεια πιο άνετοι για τα μάτια.

Οι φακοί επαφής πρέπει να καθαρίζονται με διαλύματα υπεροξειδίου του υδρογόνου με σκοπό να προληφθεί η συσσώρευση υπολειμμάτων.

Οφθαλμικές Σταγόνες

Αν παρουσιάζετε ξηροφθαλμία, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σταγόνες για τα μάτια. Τα τεχνητά δάκρυα αποτελούν μία καλή επιλογή.

3. Ψυχική Υγεία

Αν και το σπίτι δεν έχει εξεταστεί ως περιβάλλον εργασίας σε έρευνες, πρώιμα δεδομένα έχουν δείξει ότι το κακό περιβάλλον στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε κεφαλαλγίες και συμπτώματα άλγους.

Επιπλέον, καθώς δεν υπάρχει σαφές ωράριο στο σπίτι, περιορίζεται ο ελεύθερος χρόνος με αποτέλεσμα να μειώνονται οι κοινωνικές επαφές του ατόμου. Η περιορισμένη κοινωνικότητα γνωρίζουμε σήμερα ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αρκετές ψυχικές νόσους.

Εκτός από τις επιδράσεις τους στην ψυχική υγεία, η κοινωνική απομόνωση και η καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσουν επίσης σε αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η παρατεταμένη διάρκεια παραμονής στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση προϋπαρχόντων προβλημάτων υγείας.

Φυσικά, δεν είναι λίγοι και αυτοί που παρουσίασαν βελτίωση στην υγεία τους μόλις ξεκίνησαν την εργασία από το σπίτι. Καθώς η εργασίας από το σπίτι τούς επιτρέπει να έχουν καλύτερο έλεγχο της καθημερινότητας, δεν χάνουν γεύματα και αποφεύγουν την ανθυγιεινή διατροφή.

Εκτός από τη σωματική υγεία, η εργασία από το σπίτι μπορεί να προσφέρει και ψυχικά οφέλη, βελτιώνοντας παράλληλα την παραγωγικότητα. Η παρατεταμένη διάρκεια παραμονής στο σπίτι βοηθά αρκετούς να βελτιώσουν τη σχέση με τα μέλη της οικογενείας τους, να βελτιστοποιήσουν τη διατροφή τους και να κοιμηθούν επαρκώς. Προσφάτως, μερικές έρευνες έδειξαν ότι η παραγωγικότητα από το σπίτι είναι υψηλότερη, γεγονός που μπορεί να ωφελήσει και την ψυχική υγεία του ατόμου.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα