Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

Το να στεκόμαστε μακριά από κάποιον που βήχει ή φταρνίζεται δεν αρκεί για να προστατευτούμε από τη γρίπη. Η γρίπη μεταδίδεται ακόμα και με την αναπνοή, όπως επιβεβαίωσε μία νέα έρευνα.

Στην έρευνα αυτή, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μεγάλος αριθμός σωματιδίων του ιού βρίσκονται στον εκπνεόμενο αέρα ατόμων που πάσχουν από γρίπη. Φαίνεται έτσι ότι η νόσος μπορεί να μεταδοθεί αερογενώς.

Από τα ευρήματα της μελέτης, γίνεται σαφές ότι το πλύσιμο το χεριών, ο καθαρισμός επιφανειών και η διατήρηση απόστασης από άτομα που βήχουν δεν είναι αρκετά για να προστατευτούμε από τη γρίπη. «Αν νοσείτε από γρίπη, πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι για να περιορίσετε όσο το δυνατόν τη μετάδοση του ιού», είπαν οι ερευνητές.

Στο παρελθόν, υπήρχε η πεποίθηση ότι ο ιός της γρίπης μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων «μεγάλου μεγέθους» που παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται. Οι ερευνητές γνώριζαν επίσης ότι ο ιός της γρίπης μπορεί να ταξιδέψει μέσω του αέρα μέσα σε μικρά σωματίδια που λέγονται αερολύματα, τα οποία απελευθερώνονται όταν ο ασθενής αναπνέει. Ωστόσο, η ποσότητα του ιού που περιέχεται στα σωματίδια αυτά καθώς και αν αυτά ήταν μολυσματικά, ήταν άγνωστο.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 142 εθελοντές που είχαν διαγνωστεί με τον ιό της γρίπης. Χρησιμοποιήθηκε ένα μηχάνημα που υπολόγιζε την ποσότητα του ιού στην αναπνοή τους. Στους εθελοντές ζητήθηκε να αναπνεύσουν, να μιλήσουν, να βήξουν και να φταρνιστούν φυσιολογικά σε ένα διάστημα 30 λεπτών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι δεν ήταν απαραίτητο να υπάρχει βήχας για να παραχθούν μολυσματικά αερολύματα. Από τα 23 δείγματα αερολυμάτων που ελήφθησαν χωρίς βήχα, το 48% περιείχε ανιχνεύσιμη ποσότητα του ιού, ενώ το 35% περιείχε μολυσματικά σωματίδια του ιού.

Φαίνεται επομένως, ότι οι ασθενείς με γρίπη μολύνουν τον αέρα γύρω τους μόνο με την αναπνοή, χωρίς να χρειαστεί να βήξουν ή να φταρνιστούν, σύμφωνα με το συγγραφέα της μελέτης, Ντόναλντ Μίλτον.

Τα λοιμώδη αερολύματα εμφανίζονται, επίσης, τις πρώτες ημέρες της νόσου, είπε ο Μίλτον, επομένως αν κάποιος νοσεί με γρίπη πρέπει να πάει στο σπίτι του καθώς παραμένοντας στο χώρο εργασίας υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσει τη νόσο.

Κατά τη μελέτη παρατηρήθηκε επίσης ότι οι εθελοντές δεν φταρνίζονται συχνά και, όταν φταρνίζονται, δεν παράγονται περισσότερα λοιμώδη σωματίδια σε σχέση με το βήχα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φτέρνισμα δεν φαίνεται να αυξάνει σημαντικά το σχηματισμό αερολυμάτων που περιέχουν τον ιό, ωστόσο μπορεί να συμβάλει στη μόλυνση των επιφανειών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας συμβάλουν στα μέχρι σήμερα δεδομένα για τη μετάδοση του ιού της γρίπης και δίνουν νέες πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τη μόλυνση από τον ιό.

Βιβλιογραφία: Livescience

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα