Ο δεκάλογος της πρόληψης των λοιμώξεων

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την πιθανότητά σας να μολυνθείτε ή να μολύνετε άλλους:

  1. Πλένετε τα χέρια σας συχνά: Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, πριν τα γεύματα και μετά την τουαλέτα.
  2. Εμβολιαστείτε: Ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα να νοσήσετε από πολλές ασθένειες. Να κάνετε πάντα τα εμβόλια που προτείνονται για εσάς.
  3. Μην κάνετε υπερβολές στην κατανάλωση των αντιβιοτικών: Να παίρνετε αντιβιοτικά μόνο αν σας έχει υποδειχθεί από το γιατρό σας. Ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού σας και μην σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο αν νιώσετε καλύτερα.
  4. Μείνετε στο σπίτι αν έχετε συμπτώματα λοίμωξης: Μην πάτε στη δουλειά ή στο σχολείο αν κάνετε εμετό, διάρροια ή έχετε πυρετό.
  5. Να είστε προσεκτικοί στην προετοιμασία του φαγητού: Διατηρήστε καθαρή την κουζίνα και τους πάγκους στους οποίους μαγειρεύετε. Χρησιμοποιείτε το ψυγείο. Όταν τελειώσετε το γεύμα σας, μην αφήσετε το υπόλοιπο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για πολλή ώρα.
  6. Απολυμάνετε σωστά τα επικίνδυνα δωμάτια στο σπίτι σας: Αυτά περιλαμβάνουν την κουζίνα και το μπάνιο – δύο δωμάτια στα οποία μπορεί να υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις βακτηριδίων και άλλων μολυσματικών παραγόντων.
  7. Κάντε σεξ με προφυλάξεις: Χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικά. Εξεταστείτε για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα τόσο εσείς όσο και ο/η σύντροφός σας.
  8. Μην μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα: Χρησιμοποιείτε μόνο τη δική σας οδοντόβουρτσα, χτένα ή ξυραφάκι. Αποφύγετε να μοιράζεστε ποτήρια, ποτήρια, κουτάλια ή μαχαίρια.
  9. Ταξιδέψτε με ασφάλεια: Μην παίρνετε το αεροπλάνο όταν είστε άρρωστοι. Με τόσα πολλά άτομα σε τόσο μικρό χώρο, μπορεί να μολύνετε τους άλλους επιβάτες. Ανάλογα με τον προορισμό σας ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποια ειδικά εμβόλια.
  10. Να εφαρμόζετε μέτρα υγιεινής των χεριών και να φοράτε γάντια μιας χρήσης στο σπίτι σας όταν περιποιείστε άτομα που έχουν νοσηλευτεί για πολλές μέρες σε νοσοκομείο και έχουν λάβει παρατεταμένη αντιβιοτική αγωγή ή είναι φορείς πολυανθεκτικού μικοβίου.

Με κοινή λογική και τις κατάλληλες προφυλάξεις, μπορείτε να αποφύγετε τις λοιμώδεις νόσους και να αποτρέψετε την εξάπλωσή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω σε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα: pathologia.eu

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα