Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού: Τα τελευταία νέα

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι η Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού και το γεγονός αυτό αποτελεί ευκαιρία να ανατρέξουμε σε όλα τα οφέλη που έχει προσφέρει ο εμβολιασμός. Οι θάνατοι από ιλαρά έχουν μειωθεί παγκοσμίως κατά 84% από το 2000, το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού έχει μπει στο πρόγραμμα εμβολιασμού 27 Αφρικανικών κρατών και τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά έχουν φτάσει σε πολύ υψηλές τιμές. Όπως είχε πει κάποτε ο Booker T. Washington ωστόσο, «η επιτυχία δεν υπολογίζεται από το μέγεθος του στόχου που έχει επιτευχθεί, αλλά από τα εμπόδια που ξεπεράστηκαν για την επίτευξή του».

Ως παγκόσμια κοινότητα, υπάρχουν ακόμα αρκετά εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσουμε, καθώς τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού συχνά επισκιάζουν ορισμένες ομάδες ανεμβολίαστων πληθυσμών, η παρουσία των οποίων επιτρέπει σε αρκετά λοιμώδη νοσήματα να διατηρούνται με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ευάλωτες ομάδες και ιδιάιτερα τα παιδιά. Στην Ευρώπη, τα ποσοστά εμβολιασμού για την ιλαρά ξεπερνούν το 80%, ποσοστό που θεωρείται απαραίτητο προκειμένου να προληφθούν οι επιδημίες από τη νόσο. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό δεν αρκεί, καθώς επιδημίες ιλαράς εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Δανία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό CDC, οι περισσότερες από τις παραπάνω επιδημίες ξεκινούν από ανεμβολίαστα άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ταξιδιώτες, ορισμένες θρησκευτικές ομάδες που απορρίπτουν τον εμβολιασμό ή ορισμένες κοινότητες με δυσκολία να ακολουθήσουν το πρόγραμμα εμβολιασμών. Οι κυβερνήσεις πρέπει να ασχοληθούν ιδιαιτέρως με τις ομάδες αυτές και να προσαρμόσουν τον εμβολιασμό κατάλληλα ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες καθεμιάς από αυτές.

Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι τα προγράμματα εμβολιασμών είναι δύσκολο να συντηρηθούν σε περιόδους κρίσης, όπως και όλο το σύστημα υγείας. Αυτό επηρεάζει τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην αρχή της κρίσης, με αποτέλεσμα να έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και ελλιπή προστασία ενάντια στις λοιμώξεις από τις οποίες προστατεύουν τα εμβόλια μόλις τα αντισώματα που έχουν λάβει από τη μητέρα τους εξαντληθούν. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες επηρεάζονται επίσης καθώς δεν μπορούν να λάβουν τις ενισχυτικές δόσεις που χρειάζονται με αποτέλεσμα η ανοσία να εκπίπτει. Αυτή είναι η αιτία των συνεχών επιδημιών διφθερίτιδας στην Υεμένη, στο Μπαγκλαντές και στη Βενεζουέλα, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά του εμβολίου DTP (προστατεύει από την διφθερίτιδα, τον τέτανο και τον κοκκύτη) προσεγγίζουν το 86% παγκοσμίως.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εκστρατείες εμβολιασμού στην Υεμένη και στο Μπαγκλαντές, ωστόσο ήδη πάνω από 100 άτομα έχουν πεθάνει από τη διφθερίτιδα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει εμβόλιο για αυτή εδώ και δεκαετίες. Φαίνεται έτσι ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δράσουμε γρήγορα για την πρόληψη των λοιμωδών νόσων με εμβολιασμό των πληθυσμιακών ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο, όπως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Το συμπέρασμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Εμβολιασμών είναι το εξής: Τα εμβόλια λειτουργούν αλλά μόνο όταν αρκετά άτομα έχουν εμβολιαστεί.

Βιβλιογραφία: Scientific American

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα