Τα εμβόλια δεν αυξάνουν τον κίνδυνο άλλων λοιμώξεων

Τα βρέφη που εμβολιάζονται σύμφωνα με το τυπικό πρόγραμμα εμβολιασμών δεν έχουν αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν από λοιμώξεις που δεν στοχεύουν τα εμβόλια, κατά τα δύο χρόνια που ακολουθούν τον εμβολιασμό. Αυτό έδειξε μία έρευνα από το Kaiser Permanente που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association.

Η έρευνα είναι η πρώτη που προσπαθεί να ανιχνεύσει συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού και των λοιμώξεων που δεν στοχεύονται από τα εμβόλια.

«Ορισμένοι γονείς πιστεύουν ότι ο μεγάλος αριθμός εμβολίων στη βρεφική ηλικία μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού με αποτέλεσμα να το καταστήσει ευάλωτο σε μελλοντικές λοιμώξεις. Από την έρευνά μας φαίνεται ότι η θεωρία της “υπερφόρτωσης” του ανοσοποιητικού συστήματος δεν είναι ρεαλιστική», είπε ο Jason Glanz, επικεφαλής της έρευνας. «Είναι λογικό οι γονείς να ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους. Ελπίζουμε η παρούσα έρευνα να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τη σημαντικότητα του εμβολιασμού στη βρεφική ηλικία».

Η έρευνα περιελάμβανε 193 παιδιά που είχαν διαγνωστεί με κάποια λοίμωξη που δεν στοχεύεται από τα εμβόλια και μία ομάδα ελέγχου 751 παιδιών που δεν είχαν κάποια από αυτές τις λοιμώξεις.

Η μελέτη εξέτασε την έκθεση σε αντιγόνα εμβολίων κατά τους 23 πρώτους μήνες ζωής, σε παιδιά που είχαν παρουσιάσει λοιμώξεις που δεν στοχέυονται από τα εμβόλια μεταξύ των ηλικιών 24 και 47 μηνών, σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν παρουσιάσει λοιμώξεις. Οι λοιμώξεις αυτές περιελάμβαναν λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, λοιμώξεις του γαστρεντερικού και άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι η συνολική έκθεση σε αντιγόνα εμβολίων δεν σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για λοιμώξεις που δεν στοχεύονται από τα εμβόλια.

«Είναι κατανοητό ότι οι γονείς έχουν ερωτήσεις και ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων. Η παρούσα έρευνα έδειξε ότι τα εμβόλια δεν προκαλούν βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα και δεν καθιστούν τα παιδιά πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις. Το εύρημα αυτό ελπίζουμε ότι θα καθησυχάσει τους γονείς  σχετικά με την ασφάλεια του προγράμματος εμβολιασμού»,  είπε ο Matthew F. Daley, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

Οι γονείς που έχουν αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού πρέπει πάντοτε να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους στον παιδίατρο ή τον οικογενειακό γιατρό. Αυτός μπορεί να ενημερώσει πλήρως για τα οφέλη που προσφέρουν τα εμβόλια. Ο εμβολιασμός προστατεύει όχι μόνο το παιδί, αλλά και τα άτομα της κοινότητας που είναι περισσότερο ευάλωτα στις λοιμώξεις που στοχεύουν τα εμβόλια.

Βιβλιογραφία: Eurekalert

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα