Υπάρχει Κίνδυνος Νέας Λοίμωξης από COVID-19 σε Αυτούς που έχουν Αναρρώσει από τον Ιό; Τι Γνωρίζουμε Σήμερα

Ένας ασθενής που νοσεί από COVID-19 και αναρρώνει, έχει ανοσία εφ’ όρου ζωής ή μπορεί να μολυνθεί εκ νέου με τον ιό; Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα σήμερα, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα.

Το Φεβρουάριο, υπήρχαν αναφορές για μία γυναίκα στην Ιαπωνία που είχα αναρρώσει πλήρως από τον COVID-19, έλαβε εξιτήριο και στη συνέχεια βγήκε ξανά θετική για τον SARS-CoV-2 λίγο αργότερα. Στην Ιαπωνία παρατηρήθηκε επίσης το περιστατικό ενός άνδρα που βγήκε ξανά θετικός στον SARS-CoV-2 αφού είχε αναρρώσει και πάρει εξιτήριο, ενώ υπήρχαν αναφορές από αντίστοιχα περιστατικά και στην Κίνα.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε ανησυχία ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 να μην δημιουργεί απαραίτητα ανοσία. Αν αυτό επαληθευτεί, θα σημαίνει ότι, ακόμα κι αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, αυτό δεν θα προσφέρει ανοσία μακροπρόθεσμα.

Προς το παρόν, ωστόσο, τα δεδομένα είναι περιορισμένα. «Αν και υπάρχουν αναφορές για περιστατικά που νόσησαν ξανά από τον COVID-19, η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι πραγματικά συμβαίνει», είπε η Ira Longini από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Οι πρώιμες κλινικές δοκιμές σε πειραματόζωα έδειξαν, ωστόσο, ότι ο COVID-19 δημιουργεί πράγματι ανοσία. Μία μικρή ομάδα επιστημόνων από το Chinese Academy of Medical Sciences χορήγησε τον ιό σε 4 πιθήκους rhesus. Μία εβδομάδα αργότερα, όλοι οι πίθηκοι παρουσίασαν συμπτώματα του COVID-19 και είχαν σωματίδια του ιού στις ρινικές εκκρίσεις τους. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν 2 εβδομάδες αργότερα ότι οι πίθηκοι είχαν αναπτύξει ανοσία στον ιό και είχαν αντισώματα στην κυκλοφορία του αίματος.

«Οι Υπόλοιποι Κορονοϊοί Μπορούν να Προκαλέσουν Επαναλαμβανόμενες Λοιμώξεις. Δεν Γνωρίζουμε Ακόμα αν Αυτό Ισχύει και για τον SARS-CoV-2»

Οι επιστήμονες της παραπάνω έρευνας προσπάθησαν ακολούθως να μολύνουν ξανά δύο από τους παραπάνω πιθήκους με τον ιό, ωστόσο οι πίθηκοι δεν παρουσίασαν νόσηση, γεγονός που δείχνει ότι είχαν αναπτύξει ανοσία (bioRxiv, doi.org/ggn8r8). «Οι παρατηρήσεις της έρευνας είναι πολύ ενθαρρυντικές, καθώς δείχνουν ότι είναι δυνατό να δημιουργήσουμε προστατευτική ανοσία για τον ιό», είπε ο Alfredo Garzino-Demo στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Η παραπάνω έρευνα δεν επιβεβαιώνει, ωστόσο, ότι η νόσηση από τον COVID-19 οδηγεί σε ανοσία μακροπρόθεσμα. Αρκετοί άλλοι κορονοϊοί που κυκλοφορούν στον πληθυσμό οδηγούν σε ανοσία, ωστόσο αυτή δεν έχει μεγάλη διάρκεια. «Ορισμένοι άλλοι ιοί που ανήκουν στην οικογένεια των κορονοϊών, όπως αυτοί που ευθύνονται για το κοινό κρυολόγημα, οδηγούν σε ανοσία διάρκειας περίπου 3 μηνών μετά την αποδρομή της λοίμωξης», είπε ο Peter Openshaw από το Imperial College London.

«Καθώς ο ιός είναι ακόμα νέος, δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια είναι η διάρκεια της ανοσίας που προσφέρει. Χρειάζεται να γίνουν άμεσα νέες έρευνες που θα εξετάσουν την ανοσιακή απόκριση των ασθενών που έχουν αναρρώσει από τη νόσο για να βεβαιωθούμε», πρόσθεσε.

Την παραπάνω άποψη ασπάζονται και άλλοι ανοσολόγοι. «Οι μηχανισμοί της ανοσίας για τον SARS-CoV-2 δεν έχουν εξερευνηθεί αρκετά σήμερα και δεν γνωρίζουμε αν τα αντισώματα που δημιουργούνται προστατεύουν από τον ιό μακροπρόθεσμα», είπε η Erica Bickerton από το Pirbright Institute στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Στις συνήθεις λοιμώξεις από κορονοϊούς, η ανοσία έχει μικρή διάρκεια. Ένας ασθενής μπορεί να μολυνθεί αρκετές φορές από τον ίδιο ιό. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα αν αυτό ισχύει και για το νέο κορονοϊό», είπε ο Longini.

Άλλοι ειδικοί είναι πιο αισιόδοξοι. «Τα δεδομένα σήμερα δείχνουν ότι η λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 οδηγεί σε προστατευτική απόκριση αντισωμάτων. Αυτή πιθανώς οδηγεί σε εφ’όρου ζωής προστασία από τον ιό», είπε ο Martin Hibberd από το London School of Hygiene & Tropical Medicine. «Αν και χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για να είμαστε σίγουροι, οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει διατρέχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο να μολυνθούν ξανά με τον SARS-CoV-2», κατέληξε.

Βιβλιογραφία: New Scientist

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα