Τι Πρέπει να Κάνετε αν το Παιδί σας Παρουσιάσει Συμπτώματα COVID-19; Πλήρης Οδηγός

Τα παιδιά αρρωσταίνουν συχνά το φθινόπωρο και το χειμώνα και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να μας προκαλέσει ανησυχία. Ο πυρετός, ο έμετος και η διάρροια αποτελούν συμπτώματα που θα παρουσιάσει σχεδόν κάθε παιδί κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Φέτος, ωστόσο, καθώς στις παραπάνω ιώσεις έχει προστεθεί και ο COVID-19, κάθε σύμπτωμα θα αποτελεί αίτιο περαιτέρω διερεύνησης.

Το πρόβλημα είναι ότι αρκετά συμπτώματα του COVID-19 ομοιάζουν αυτά ηπιοτέρων λοιμώξεων με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να τον ξεχωρίσουμε από τις λοιμώξεις αυτές. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό (ακόμα και χαμηλό)
  • Βήχα
  • Δύσπνοια
  • Πονόλαιμο ή ρινική καταρροή
  • Ανοσμία ή αγευσία
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Ναυτία, έμετο ή διάρροια

Ακόμα κι αν υπάρχει κάποιο προφανές αίτιο για τον πονόλαιμο ή το βήχα, αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί αποκλείεται να πάσχει ΚΑΙ από COVID-19. Γνωρίζουμε σήμερα ότι η παράλληλη νόσηση από 2 λοιμώξεις είναι δυνατή.

Κρατήστε το Παιδί στο Σπίτι αν έχει Συμπτώματα

Στο φετινό σχολικό έτος αν το παιδί σας παρουσιάσει οποιοδήποτε σύμπτωμα και έχετε αμφιβολίες αν πρέπει να το στείλετε στο σχολείο, πρέπει πάντοτε να το κρατάτε στο σπίτι. Ιδιαίτερα φέτος πρέπει να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί και να μην στέλνουμε το παιδί σχολείο, ανεξαρτήτως αν πάσχει από COVID-19 ή κάποια άλλη λοίμωξη. Δεν θα πρέπει επίσης σε καμία περίπτωση να αμελήσουμε το εμβόλιο της γρίπης, καθώς αν τα περιστατικά της τελευταίας αυξηθούν υπερβολικά, θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το σύστημα υγείας.

Αν το παιδί σας παρουσιάσει οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα συμπτώματα:

  • Κρατήστε τα στο σπίτι. Αυτό μπορεί να σημαίνει άδεια από την εργασία για αρκετούς γονείς, ωστόσο δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή.
  • Στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, περιορίστε τις επαφές του παιδιού με τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας.
  • Επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας. Αν το παιδί έχει δύσπνοια, υψηλό πυρετό, ευερεθιστότητα ή ανεξήγητη υπνηλία, επισκεφθείτε τα επείγοντα ενός νοσοκομείου. Ο παιδίατρος θα σας πει επίσης αν χρειάζεται να κάνετε εξετάσεις για COVID-19.

Θεωρητικά, κάθε παιδί που παρουσιάζει οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να κάνει εξετάσεις. Για παιδιά μικρής ηλικίας που δεν πηγαίνουν στο σχολείο και οι γονείς τους εργάζονται από το σπίτι, η εξέταση ίσως δεν είναι απαραίτητη εφόσον εφαρμοστεί η προβλεπόμενη καταντίνα. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας είναι αυτός που θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

Τι να Κάνετε αν το Παιδί σας έχει Θετικές Εξετάσεις για COVID-19 ή αν δεν Υπάρχει Δυνατότητα να Κάνετε Εξετάσεις

Αν το παιδί σας έχει θετικές εξετάσεις για COVID-19:

  • Ενημερώστε τον γιατρό σας και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του. Αν ανησυχείτε σχετικά με την κατάσταση της υγείας του παιδιού, επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ.
  • Απομονώστε το παιδί σας στο σπίτι, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό.
  • Μην το στείλετε στο σχολείο μέχρι να περάσουν τουλάχιστον 10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τουλάχιστον 48 ώρες από την τελευταία φορά που είχε πυρετό, χωρίς να λαμβάνει αντιπυρετικά.

Τα παιδιά που έχουν θετικές εξετάσεις θεωρούνται μολυσματικά μέχρι να περάσουν 10 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και 48 ώρες από το τελευταίο επεισόδιο πυρετού. Επομένως, τα μέλη της οικογενείας θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για άλλες 14 ημέρες μετά το πέρας του παραπάνω διαστήματος. Πρέπει επίσης να φορούν συνεχώς μάσκες και να απομονώνονται όσο το δυνατόν από τα υπόλοιπα άτομα που μένουν στο σπίτι, καθώς δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε ποια έχουν επίσης μολυνθεί.

Οι εξετάσεις στα μέλη της οικογενείας δεν αλλάζουν τη διάρκεια της καραντίνας, καθώς η περίοδος επώασης μπορεί να είναι ακόμα και 14 ημέρες. Θεωρητικά μπορεί να μολυνθείτε την 9η ημέρα της λοίμωξης του παιδιού και να μην παρουσιάσετε συμπτώματα για 14 ημέρες. Ιδανικά, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις 4-5 ημέρες μετά το πέρας της 10ης ημέρας λοίμωξης του παιδιού για να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ακρίβεια της εξέτασης. Οι εξετάσεις των μελών της οικογενείας μπορεί να ανιχνεύσουν τους ασυμπτωματικούς φορείς, με αποτέλεσμα η καραντίνα να παραταθεί για μεγαλύτερη διάρκεια. Ο γιατρός μπορεί να σας καθοδηγήσει σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της καραντίνας.

Ναι μεν η παραπάνω διαδικασία είναι χρονοβόρος και διαταράσσει την καθημερινότητά μας, είναι όμως απαραίτητη για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.

Αν δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνετε εξετάσεις στο παιδί, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα ίδια βήματα, καθώς εφόσον δεν γνωρίζουμε αν το παιδί έχει COVID-19, θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι έχει.

Τι να Κάνετε αν το Παιδί έχει Αρνητικές Εξετάσεις για τον COVID-19

Αν οι εξετάσεις COVID-19 του παιδιού σας είναι αρνητικές, μιλήστε στον γιατρό σας και ρωτήστε τον πότε μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο. Αυτό συνήθως εξαρτάται από τα συμπτώματα του παιδιού και από τη διάγνωση που τέθηκε.

Τι να Κάνετε αν το Παιδί σας έρθει σε Επαφή με Επιβεβαιωμένο Κρούσμα έξω από το Σπίτι

Αν το παιδί σας έρθει σε επαφή με ασθενή που έχει θετικές εξετάσεις για COVID-19 (δηλαδή βρέθηκε σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων για 10-15 λεπτά), πάρτε τηλέφωνο τον παιδίατρό σας. Κατά πάσα πιθανότητα θα σας ζητήσει να παραμείνει το παιδί σε καραντίνα για 14 ημέρες από την ημερομηνία της έκθεσης. Όπως προαναφέρθηκε, αν αποφασίσετε να κάνετε εξετάσεις, θα πρέπει να περιμένετε λίγες ημέρες, εκτός αν το παιδί παρουσιάσει συμπτώματα, οπότε θα πρέπει να κάνετε άμεσα εξετάσεις. Αν οι εξετάσεις είναι αρνητικές, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να διακόψετε την καραντίνα. Αν είναι θετικές, θα έχετε μία καλύτερη οπτική του χρονοδιαγράμματος της καραντίνας για τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα