Σύνδρομο PICS: Μία Σημαντική Επιπλοκή στους Ασθενείς που Νοσηλεύονται για COVID-19

Αρκετοί ασθενείς που εξέρχονται από τη ΜΕΘ μετά τη νοσηλεία τους για COVID-19 κινδυνεύουν από ένα σημαντικό σύνδρομο. Το σύνδρομο αυτό είναι το PICS (σύνδρομο μετά τη ΜΕΘ) και, όπως προαναφέρθηκε, αρκετοί ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν από τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις του.

Οι περισσότεροι από εμάς σήμερα πιστεύουμε ότι μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο και, εφόσον οι εξετάσεις μας είναι αρνητικές, τα προβλήματα έχουν τελειώσει. Ωστόσο, δυστυχώς, οι συνέπειες μίας λοίμωξης από COVID-19 πιθανώς δεν σταματούν εκεί.

Το PICS αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να εξελιχθεί σε απειλή για τη δημόσια υγεία στην πανδημία του COVID-19. Το σύνδρομο ουσιαστικά περιγράφει όλες τις επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν μετά το εξιτήριο από τη ΜΕΘ. Οι επιπλοκές του συνδρόμου μπορεί να παραμείνουν για μήνες ή ακόμα και για χρόνια και είναι φυσικές, νευρολογικές, κοινωνικές ή ψυχολογικές.

Οι φυσικές επιπλοκές περιλαμβάνουν αδυναμία, μυοπάθεια, νευροπάθεια και νευρομυοπάθεια. Οι γνωστικές και ψυχολογικές επιπλοκές περιλαμβάνουν έκπτωση της μνήμης, διαταραχές της ομιλίας, παραλήρημα, κατάθλιψη, άγχος και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Ιδιαίτερα στους ασθενείς που εισέρχονται στη ΜΕΘ εξ’ αιτίας του COVID-19, ορισμένες από τις παραπάνω επιπλοκές δεν αποδίδονται αποκλειστικά στη σοβαρή νόσηση που προκαλεί ο ιός, αλλά στην προσβολή αρκετών διαφορετικών ιστών από αυτόν.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, οι ασθενείς που νοσούν σοβαρά είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από το PICS. Από αυτόυς το 30% παρουσιάζει κατάθλιψη και το 70% εμφανίζει άγχος και PTSD μετά το εξιτήριο από τη ΜΕΘ. Επιπλέον, οι ασθενείς αυτοί μπορεί να εκδηλώσουν αγχώδεις διαταραχές εξ’ αιτίας της απομόνωσης και της μειωμένης επαφής με τα αγαπημένα πρόσωπα λόγω εφαρμογής των μέτρων πρόληψης.

Κατά συνέπεια, σε κάθε ασθενή με πιθανό PICS, ο γιατρός πρέπει να ξεκινά άμεσα πρόγραμμα αποκατάστασης. Θα πρέπει επίσης να γίνεται εκτίμηση των γνωστικών λειτουργιών, καθώς και ψυχιατρική εκτίμηση.

Οι κίνδυνοι από το PICS, ωστόσο, δεν περιορίζονται στους ασθενείς. Το σύνδρομο μπορεί να επηρεάσει και την οικογένεια των ασθενών, τα μέλη της οποίας μπορεί να παρουσιάσουν άγχος, σωματικά συμπτώματα, στρες και πένθος.

Αρκετοί ασθενείς με PICS αντιμετωπίζουν επίσης οικονομικές δυσκολίες. Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς με PICS που αδυνατούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, δυσκολεύονται να επιτελέσουν καθημερινές δραστηριότητες, παρουσιάζουν έκπτωση της κινητικότητας και περιορίζουν τις κοινωνικές επαφές.

Τι μπορούμε να κάνουμε, επομένως, για να περιορίσουμε τις αρνητικές επιδράσεις του PICS; Είναι σημαντικό να ξεκινά άμεσα η αποκατάσταση των ασθενών μετά την έξοδό τους από τη ΜΕΘ. Στην αποκατάσταση πρέπει να συμμετέχουν γιατροί, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι και διατροφολόγοι. Οι παραπάνω ειδικότητες διασφαλίζουν ότι ο ασθενής θα ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητά του μετά την έξοδο από τη ΜΕΘ.

Οι ασθενείς που αναρρώνουν από COVID-19 χρειάζονται πιθανώς πρόγραμμα αποκατάστασης μεγάλης διάρκειας. Ορισμένοι ίσως χρειαστούν εισαγωγή σε ειδικά κέντρα αποκατάστασης ενώ άλλοι μπορεί να κάνουν το πρόγραμμα στο σπίτι.

Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να οριστούν σύντομα συγκεκριμένα πρωτόκολλα για τη φυσική, ψυχολογική και γνωστική αποκατάσταση των ασθενών που παίρνουν εξιτήριο μετά τη λοίμωξη, τη διασωλήνωση και την παρατεταμένη παραμονή στη ΜΕΘ.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα