Στατίνες και COVID-19: Κανένας Κίνδυνος από τα Παραπάνω Φάρμακα, Μειώνουν τη Θνησιμότητα

Ο COVID-19 έχει προκαλέσει ήδη πάνω από 40.000.000 λοιμώξεις παγκοσμίως, ενώ ενοχοποιείται για περισσότερους από 1.000.000 θανάτους σε λιγότερο από 1 χρόνο. Σήμερα, ακόμα δεν γνωρίζουμε γιατί ορισμένοι ασθενείς που μολύνονται με τον ιό δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ενώ άλλοι νοσούν σοβαρά ή καταλήγουν. Αν και η ηλικία, οι συννοσηρότητες και το ιστορικό φαρμάκων του ασθενούς αποτελούν προγνωστικούς παράγοντες, δεν είναι πάντοτε γνωστό να γνωρίζουμε εκ των προτέρων την πορεία της νόσου σε κάθε ασθενή. Ένα από τα φάρμακα που έχει συζητηθεί αρκετά στην εποχή της πανδημίας του COVID-19 είναι οι στατίνες. Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται στη ρύθμιση της χοληστερόλης αίματος και την πρόληψης της καρδιαγγειακής νόσου. Οι στατίνες αποτελούν μία από τις πλέον κοινές κατηγορίες φαρμάκων καθώς λαμβάνονται από σχεδόν το 25% του πληθυσμού. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα από την Ισπανία η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal, οι ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες έχουν 22-25% μειωμένο κίνδυνο να καταλήξουν από COVID-19.

Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα 2.159 ασθενών από το Network of Lipid and Arteriosclerosis Units of Catalonia. Οι παραπάνω ασθενείς είχαν νοσήσει από COVID-19 και είχαν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία της Καταλονίας κατά το 1ο κύμα της πανδημίας από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο του 2020. Στην έρευνα εξετάστηκαν 100 μεταβλητές για κάθε ασθενή, όπως για παράδειγμα η ηλικία, το φύλο, το ιστορικό λοιμώξεων, τα επίπεδα της χοληστερόλης και η θεραπεία που έλαβε για τον COVID-19. Οι επιστήμονες συνέκριναν τα ποσοστά θνησιμότητας ανάμεσα στους ασθενείς που είχαν λάβει στατίνες και τους ασθενείς που δεν έπαιρναν τα παραπάνω φάρμακα ή σταμάτησαν τη λήψη τους κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο. «Στη μελέτη μας κάναμε προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και το ιστορικό λοιμώξεων», εξήγησε ο Luis Masana, συντονιστής της έρευνας από το Lipid and Arteriosclerosis Research Unit της Ισπανίας.

Το ποσοστό των ασθενών που κατέληξαν στην ομάδα που δεν είχε λάβει στατίνες ήταν 25.4%, ενώ στην ομάδα που έλαβε τα παραπάνω φάρμακα ήταν 19.8%, δηλαδή 22% χαμηλότερο. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι η θεραπεία με στατίνες μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας κατά 20%», εξήγησε ο Masana. Επιπλέον, στους ασθενείς που συνέχισαν τη λήψη του φαρμάκου μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, η θνησιμότητα ήταν 25% μειωμένη σε σχέση με αυτούς που διέκοψαν το φάρμακο.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι στατίνες όχι μόνο δεν επηρεάζουν αρνητικά την πορεία των ασθενών με COVID-19, αλλά μπορεί να περιορίσουν τα ποσοστά θνησιμότητας σε αυτούς τους ασθενείς», υποστήριξε ο Masana.

Μία από τις έμμεσες επιδράσεις της πανδημίας είναι ότι αρκετοί ασθενείς έχουν διακόψει την προληπτική θεραπεία τους για ορισμένα χρόνια νοσήματα. Στις παραπάνω θεραπείες συχνά περιλαμβάνονται και οι στατίνες. «Ορισμένοι γιατροί έχουν συστήσει τη διακοπή των παραπάνω φαρμάκων, πιστεύοντας ότι μπορεί να επιδεινώσουν την πορεία του COVID-19», εξήγησε ο Masana. Ωστόσο, η παρούσα έρευνα έδειξε ότι η διακοπή των στατινών αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από τον ιό, καθώς και τον κίνδυνο επιπλοκών, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε εμφάνιση συμπτωμάτων από την απότομη διακοπή. «Στην έρευνά μας ουσιαστικά δείξαμε ότι ο φόβος της πανδημίας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τη διακοπή της θεραπείας με στατίνες», κατέληξε ο επιστήμονας.

Αν και η έρευνα δεν είχε σχεδιαστεί με σκοπό να εξετάσει αν οι στατίνες μειώνουν τα ποσοστά θνησιμότητας από COVID-19, οι παρατηρήσεις της έρευνας ανοίγουν το δρόμο για νέες προσεγγίσεις οι οποίες θα πρέπει να εξερευνηθούν από μελλοντικές μελέτες.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα