Πώς Αντιμετωπίζεται η COVID-19 στα Πρώιμα Στάδια; Μεγάλη Ανάγκη για Νέες Θεραπείες

Παρά τα θετικά δεδομένα από τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της Moderna, τα οποία θα βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη της COVID-19, ένα πρόβλημα που ακόμα δεν έχει αντιμετωπιστεί είναι αυτό της θεραπείας που πρέπει να χορηγείται στους ασθενείς που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης.

Ο Anthony Fauci, διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Diseases των ΗΠΑ, δημοσίευσε ένα άρθρο την προηγούμενη εβδομάδα στο JAMA, το οποίο συνυπογράφουν οι Sarah Read, MD, και Peter Kim, MD, επίσης από το NIAID. Στο άρθρο αυτό, τονίζεται η ανάγκη για νέες θεραπείες που θα προσφέρουν οφέλη στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης.

«Αν και υπάρχουν πλέον φάρμακα για τους ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα, υπάρχει ακόμα μεγάλη ανάγκη για φάρμακα που θα χορηγούνται στα πρώιμα στάδια της νόσου με σκοπό να προληφθεί η επιδείνωσή της και η εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών», αναφέρουν στο παραπάνω άρθρο.

Μία μεγάλη ανησυχία των 3 επιστημόνων είναι ότι τα θετικά νέα για τα εμβόλια θα κάνουν τις έρευνες να απομακρυνθούν από τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του ιού και να στραφούν στην ανάπτυξη εμβολίων. Ο Barry Bloom, PhD, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Harvard, υποστήριξε την περασμένη Δευτέρα ότι τα εμβόλια, αν τελικά εγκριθούν, θα διανέμονται σε φάσεις ανάλογα με την ανάγκη που υπάρχει. Μάλιστα, τόνισε ότι η μαζική χορήγησή τους στο κοινό μπορεί να ξεκινήσει μετά τον Απρίλιο. Μέχρι τότε, ο ιός θα μπορεί να κυκλοφορεί ανενόχλητος. «Τα περισσότερα άτομα νεαρής ηλικίας δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν και να μεταδίδουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες», είπε ο Bloom.

Τα φάρμακα για το παραπάνω πρώιμο στάδιο της νόσου είναι ιδιαίτερα σημαντικά προκειμένου να προληφθεί η παραπάνω μετάδοση. «Οι θεραπείες στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης θα επιταχύνουν την ανάρρωση, θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών και θα περιορίσουν την επιβάρυνση του συστήματος υγείας», έγραψαν οι επιστήμονες από το NIAID.

Η πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών είναι ιδιαίτερα σημαντική, όπως υποστήριξαν οι ερευνητές, καθώς αρκετοί ασθενείς «παρουσιάζουν παρατεταμένο χρόνο ανάρρωσης και χρόνια κόπωση, έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και διαταραχές της καρδιακής και πνευμονικής λειτουργίας».

Τα καλά νέα είναι ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται ήδη αρκετές έρευνες που έχουν ως στόχο να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα θεραπειών στα πρώιμα στάδια της COVID-19. Τα φάρμακα αυτά ανήκουν σε μία από τις παρακάτω 3 κατηγορίες:

  • Αντιιικά φάρμακα που στοχεύουν τον ιό και ανατέλλουν τον πολλαπλασιασμό του
  • Ανοσορυθμιστικά φάρμακα που περιορίζουν την υπερβολική φλεγμονή στην οποία αποδίδονται αρκετά από τα συμπτώματα της COVID-19
  • Αντιθρομβωτικά φάρμακα τα οποία προλαμβάνουν τις θρομβώσεις που εμφανίζονται στην COVID-19

Αντιικά Φάρμακα

  • Το πλάσμα από αναρρωνύοντες είναι πλάσμα που έχει αφαιρεθεί από ασθενείς που ανάρρωσαν από COVID-19 και πιθανώς περιέχει αντισώματα για τον SARS-CoV-2. Κατά συνέπεια, μπορεί να χορηγθεί θεραπευτικά σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα.
  • Τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία αποτελούν αντίγραφα ενός αρχικού ανοσιακού κυττάρου, μπορούν να προσδεθούν και να αποκλείσουν τον SARS-CoV-2. Η Eli Lilly, η Regeneron, η AstraZeneca, η Brii Biosciences και η Boehringer Ingelheim είναι μερικές από τις εταιρίες που εξετάζουν φάρμακα με μονοκλωνικά αντισώματα. Το Bamlanivimab, το φάρμακο της Eli Lilly, έλαβε επείγουσα έγκριση από το FDA των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή, τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται ενδοφλεβίως μόνο σε νοσοκομεία.
  • Τα πολυκλωνικά αντισώματα αποτελούν κλώνους αρκετών διαφορετικών ανοσιακών κυττάρων. Η SAB Biotherapeutics είναι μία εταιρία που αναπτύσσει πολυκλωνικά αντισώματα.
  • Οι θεραπείες με ιντεφερόνες, όπως για παράδειγμα το SNG001 της Synairgen χορηγούνται με νεφελοποιητή.

Ανοσορυθμιστικά Φάρμακα

  • Η φλουβοξαμίνη είναι ένας εκλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης της σεροτονίνης ο οποίος χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, ωστόσο φαίνεται ότι μπορεί να περιορίσει επίσης την υπερ-φλεγμονώδη αντίδραση της COVID-19. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA έχει δείξει πολύ θετικά δείγματα για το παραπάνω φάρμακο.
  • Η λερονλιμάμπη μπορεί επίσης να περιορίσει την παθολογική φλεγμονώδη απόκριση σε ορισμένους ασθενείς με COVID-19. Εξετάζεται επίσης ως θεραπεία για τον καρκίνο και τον HIV.
  • Η κυκλοσπορίνη είναι ένα φάρμακο που χορηγείται συνήθως στους ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση. Μπορεί να περιορίσει τόσο τον πολλαπλασιασμό του ιού, όσο και την υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αντιθρομβωτικά Φάρμακα

Η απιξαμπάνη και η ριβαροξαμπάνη είναι δύο παραδείγματα αντιθρομβωτικών φαρμάκων που εξετάζονται σήμερα για την πρόληψη των θρομβώσεων που έχουν εμφανιστεί σε αρκετά περιστατικά COVID-19.

Το Μέλλον

Ο Kim και η Read υποστήριξαν ότι υπάρχει ακόμα αρκετά εμπόδια τα οποία θα πρέπει να ξεπεραστούν για την ανάπτυξη φαρμάκων με σημαντικότερο τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών με επαρκή αριθμό εθελοντών. Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι για κάθε κλινική δοκιμή χρειάζονται χιλιάδες εθελοντές.

«Προκειμένου να εξετάσουμε τις θεραπείες αυτές ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους για την COVID-19, χρειαζόμαστε εθελοντές που θα λάβουν μέρος στις κλινικές δοκιμές», είπαν. «Οι τελευταίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν επίσης εθελοντές από ευπαθείς ομάδες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό».

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα