Ποιες Ηπατικές Νόσοι Αυξάνουν τον Κίνδυνο Θανάτου από COVID-19;

Η μεταμόσχευση ήπατος δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19, σύμφωνα με δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Internal Liver Congress, το ετήσιο συνέδριο του European Association for the Study of the Liver (EASL), το οποίο έγινε φέτος διαδικτυακά, εξ’ αιτίας της πανδημίας.

Αν και τα ποσοστά διασωλήνωσης και εισαγωγής στη ΜΕΘ ήταν υψηλότερα στους ασθενείς που είχαν κάνει μεταμόσχευση ήπατος, το ποσοστό των ασθενών που κατέληξε ήταν χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα των ασθενών που δεν έκανε μεταμόσχευση (19% έναντι 27%), όπως εξήγησαν οι επιστήμονες από τα Oxford University Hospitals στην Αγγλία.

«Τα δεδομένα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς στις αρχές τις πανδημίας υπήρχε η αντίληψη ότι οι ασθενείς που έχουν λάβει μόσχευμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου», υποστήριξε ο Thomas Berg, MD, από το Πανεπιστήμιο του Leipzig στη Γερμανία.

Οι παρατηρήσεις της έρευνας δημοσιεύτηκαν επίσης στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Gastroenterology and Hepatology.

Ο επικεφαλής της έρευνας Gwilym Webb και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα από 151 ενήλικες που έλαβαν μοσχεύματα ήπατος. Για την έρευνά τους χρησιμοποίησαν τις βάσεις δεδομένων COVID-Hep και SECURE-Cirrhosis. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 60 χρόνια, ενώ το 70% ήταν άνδρες. Εξετάστηκε επίσης μία ομάδα ελέγχου 627 ασθενών που δεν είχαν κάνει μεταμόσχευση ήπατος (μέση ηλικία 73, 52% άνδρες). Όλοι οι ασθενείς είχαν θετική εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη με SARS-CoV-2 στο διάστημα 25 Μαρτίου μέχρι 26 Ιουνίου.

Όπως διαπιστώθηκε, αναφορικά με τον ποσοστό νοσηλειών δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στις 2 ομάδες, ωστόσο το ποσοστό των ασθενών που εισήχθη στη ΜΕΘ (28% έναντι 8%), καθώς και το ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκε διασωλήνωση (20% έναντι 5%) ήταν υψηλότερο στους ασθενείς που είχαν λάβει μοσχεύματα.

Αν και η ηλικία, τα επίπεδα κρεατινίνης στον ορό, καθώς και η παρουσία καρκίνων (εκτός του ήπατος) συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς με COVID-19 που είχαν λάβει μοσχεύματα, ο Berg υποστήριξε ότι οι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με αυξημένη θνησιμότητα στο γενικό πληθυσμό (όπως η ηλικία, οι συνοσηρότητες και η εθνικότητα) επηρέαζαν σε μεγαλύτερο βαθμό την πορεία των ασθενών σε σχέση με τη μεταμόσχευση ήπατος.

«Είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό το γεγονός ότι η μεταμόσχευση ήπατος δεν συνδέεται ισχυρά με χειρότερη πρόγνωση από COVID-19», τόνισε ο Berg. «Αυτό είναι κάτι που οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη κατά την εκτίμηση του σχετικού κινδύου στους ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση ήπατος».

Περισσότερα Στοιχεία από τις Βάσεις Δεδομένων

Ο Berg αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένα δεδομένα από τις βάσεις δεδομένων COVID-Hep και SECURE-Cirrhosis, τα οποία δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί. Μία παρατήρηση που δεν προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι όσο πιο προχωρημένη ήταν μία ηπατική νόσος, τόσο χειρότερη ήταν η πρόγνωση του ασθενούς σε μία λοίμωξη με COVID-19.

Οι παραπάνω βάσεις δεδομένων «μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε τι συμβαίνει πραγματικά στους ασθενείς με ηπατικές νόσους σε προχωρημένα στάδια», εξήγησε ο Berg.

Ειδικότερα, τα δεδομένα δείχνουν ότι «για τη χρόνια ηπατική νόσο χωρίς κίρρωση, τα ποσοστά θνησιμότητας είναι χαμηλά», πρόσθεσε. Ωστόσο, σε ασθενείς με προχωρημένη κίρρωση, «η θνησιμότητα είναι σχεδόν 50%».

Μία άλλη παρατήρηση ήταν ότι η ηλικία δεν αποτελεί απαραίτητα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τον κίνδυνο θανατου στους ασθενείς με κίρρωση και COVID-19. Εξετάζοντας μία ομάδα 386 ασθενών με κίρρωση και μία ομάδα 359 ασθενών με χρόνια ηπατική νόσο χωρίς κίρρωση, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των ασθενών που κατέληξαν ήταν υψηλότερο στην ομάδα ασθενών με κίρρωση, παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς της ομάδας αυτής ήταν 10 χρόνια νεότεροι κατά μέσο όρο.

«Είναι σαφές ότι η πρόγνωση του COVID-19 είναι χειρότερη στους ασθενείς με κίρρωση», υποστήριξε ο Berg. Ωστόσο, καθώς οι βάσεις δεδομένων περιέχουν πληροφορίες μόνο για ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, πιθανώς αυτό θα είναι κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Ο Berg αναφέρθηκε επίσης σε δεδομένα για ασθενείς νεαρής ηλικίας που πάσχουν από μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος και τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19. Καθώς σχεδόν το 25% του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο πάσχει από την παραπάνω νόσο, αυτό είναι κάτι που μας ενδιαφέρει αρκετά, υποστήριξε.

Ειδικότερα, διάφορες έρευνες έδειξαν ότι οι ασθενείς ηλικίας κάτω των 60 ετών με μη αλκοολική διήθηση του ήπατος και COVID-19 έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19. Ωστόσο, η σύνδεση αυτή δεν παρατηρήθηκε σε ασθενείς μεγαλυτέρων ηλικιών.

Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται πιθανώς στα υψηλότερα ποσοστά άλλων συννοσηροτήτων, όπως η στεφανιαία νόσος και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι οποίες είναι συχνότερες στην τρίτη ηλικία και επηρεάζουν περισσότερο την πορεία του COVID-19, κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα