Ποια Εμβόλια Πρέπει να Κάνουμε Οπωσδήποτε στην Εποχή του COVID-19;

Στην εποχή της πανδημίας δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφασίζουν να αποφύγουν μία επίσκεψη στο νοσοκομείο ή στα ιατρεία εξ’ αιτίας του φόβου μίας πιθανής μόλυνσης με τον ιό. Ωστόσο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, δεν πρέπει να αμελήσουμε τα συνήθη εμβόλια που θα κάναμε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αρκετά παιδιά έχουν χάσει δόσεις από τα προγραμματισμένα εμβόλια που θα έκαναν εξ’ αιτίας της πανδημίας. Αυτό αποδίδεται κυρίως στο φόβο των γονέων να πάνε τα παιδιά στο γιατρό.

Σύμφωνα με δεδομένα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την άνοιξη σχεδόν 117 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως δεν έκαναν το εμβόλιο της ιλαράς εξ’ αιτίας του COVID-19.

Σήμερα γίνονται παγκόσμιες προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί ο εμβολιασμός των παιδιών, καθώς οι τοπικές επιδημίες ιλαράς είναι κάτι που θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία φέτος το χειμώνα.

Ωστόσο, τα εμβόλια δεν γίνονται αποκλειστικά στην παιδική ηλικία. Οι ενήλικες ασθενείς με άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) μπορεί να χρειάζονται επιπλέον προστασία φέτος το χειμώνα, εξ’ αιτίας της πανδημίας του COVID-19. Ο SARS-CoV-2, δηλαδή ο ιός που ευθύνεται για τη νόσο, στοχεύει το αναπνευστικό σύστημα και περιορίζει τη λειτουργικότητα των ήδη επιβαρυμένων πνευμόνων στους παραπάνω ασθενείς.

Ιδιαίτερα οι ασθενείς με ΧΑΠ και άσθμα, σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες, θα πρέπει να κάνουν επίσης τα παρακάτω εμβόλια:

Καθώς οδεύουμε προς ένα νέο lockdown είναι σημαντικό, πάντοτε μετά την έγκριση του γιατρού σας, να έχετε κάνει τα παραπάνω εμβόλια προκειμένου να είστε προστατευμένοι.

Γιατί είναι Σημαντικό να Μην Παραλείψετε Κάποιο Εμβόλιο

Όπως προαναφέρθηκε, τα εμβόλια δεν γίνονται αποκλειστικά στην παιδική ηλικία. Η προστασία που προσφέρουν ορισμένα εμβόλια φθίνει μάλιστα με την ηλικία. Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες χρειάζονται τα εμβόλια προκειμένου να αποφύγουν συγκεκριμένες λοιμώξεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν παρατεταμένη νόσηση.

Κάθε ενήλικας που δεν έχει αντενδείξεις για το εμβόλιο της γρίπης θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο αυτό ετησίως. Το εμβόλιο της γρίπης είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, τις εγκύους και τους ηλικιωμένους. Το παραπάνω εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει επίσης από την εξαιρετικά επικίνδυνη ταυτόχρονη νόσηση από γρίπη και COVID-19.

Οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν επίσης το εμβόλιο Tdap (κοκκύτη) εφόσον δεν το έχουν κάνει στην παιδική και την ενισχυτική του δόση (Td) κάθε 10 χρόνια. Οι έγκυες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο Tdap ανάμεσα στην 27η και 36η εβδομάδα της κύησης.

Πνευμονία και COVID-19

Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί COVID-19, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία. Κατά συνέπεια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά ότι όλοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της πνευμονίας προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία του αναπνευστικού συστήματος. Το εμβόλιο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ασθενείς με ΧΑΠ ή άσθμα, οι οποίοι θα πρέπει μάλιστα να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο προκειμένου να αποφύγουν μία μόλυνση με τον SARS-CoV-2.

Εμβόλιο της Πνευμονίας

Υπάρχουν δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται σήμερα για την πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου στους ενήλικες άνω των 65. Τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ωστόσο δεν μπορούν να χορηγηθούν ταυτόχρονα.

Τα 2 εμβόλια που προστατεύουν από τον πνευμονιόκοκκο είναι:

  • Το PPSV23 (Pneumococcal polysaccharide vaccine)
  • Το PCV13 (Pneumococcal conjugate vaccine)

Σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες, όλοι οι ενήλικες άνω των 65 ετών πρέπει να κάνουν το εμβόλιο PPSV23. Οι ενήλικες άνω των 65 πρέπει να κάνουν το εμβόλιο PCV13 αν δεν έχουν κάνει στο παρελθόν κάποιο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο και έχουν επίσης:

  • Κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού
  • Κοχλιακό εμφύτευμα

Οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν κάνει ποτέ κάποιο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο και δεν έχουν μία από τις παραπάνω παθήσεις θα πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό τους αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο PCV13.

Αν ο γιατρός συστήσει να κάνετε και τα 2 εμβόλια, θα πρέπει να κάνετε πρώτα το PCV13. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει πότε πρέπει να κάνετε το κάθε εμβόλιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα