Νέα Μελέτη: Οι Γυναίκες Τηρούν Περισσότερο τα Μέτρα Πρόληψης για την COVID-19

Οι γυναίκες συμμορφώνονται περισσότερο με τα μέτρα πρόληψης όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση σε σχέση με τους άνδρες, όπως διαπίστωσε μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό PNAS.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα 21.000 εθελοντών από 8 ανεπτυγμένες χώρες για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Σήμερα γνωρίζουμε πλέον ότι οι άνδρες παρουσιάζουν συχνότερα σοβαρότερη νόσηση σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ διατρέχουν και διπλάσιο κίνδυνο να καταλήξουν από τον ιό.

Η νέα έρευνα υποστηρίζει ότι εκτός από τους γενετικούς και ανοσολογικούς παράγοντες, υπάρχουν και συμπεριφορικές διαφορές που μπορούν να εξηγήσουν τις διαφορές του COVID-19 ανάμεσα στα 2 φύλα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ερευνητών, οι γυναίκες θεωρούν τον COVID-19 σοβαρό νόσημα σε υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τους άνδρες (59% έναντι 48.7% το Μάρτιο και 39.6% έναντι 33% τον Απρίλιο). Επιπλέον, συμμορφώνονται περισσότερο με τα μέτρα πρόληψης σε σχέση με τους άνδρες (88.1% έναντι 83.1% το Μάρτιο και 77.6% έναντι 71.8% τον Απρίλιο).

Αν και το ποσοστό του πληθυσμού που συμμορφώνεται με τα μέτρα πρόληψης παρουσιάζει σταδιακή μείωση, η διαφορά ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες παραμένει.

«Οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίστηκαν στην εφαρμογή των μέτρων που προστατεύουν περισσότερο τους άλλους, όπως για παράδειγμα να καλύπτουμε το στόμα όταν βήχουμε, και όχι τόσο στα μέτρα που προστατεύουν και εμάς αλλά και τους άλλους», δήλωσε η Paola Profeta μία από τους επιστήμονες της μελέτης.

Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα διατηρήθηκαν ακόμα και μετά την προσαρμογή για αρκετούς κοινωνικοδημογραφικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της μελέτης ήταν ότι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα ήταν μικρότερες στα παντρεμένα ζευγάρια που συζούν, αλλά και στα άτομα που εργάζονται στην υγεία. Η συνεχής ενημέρωση για τον ιό οδηγεί επίσης σε μείωση της διαφοράς ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Ένα άλλο θέμα που θίγεται από την έρευνα είναι ότι οι χώρες στις οποίες οι επικεφαλής είναι γυναίκες (όπως η Γερμανία και η Νέα Ζηλανδία) είχαν καλύτερη απόκριση στην πανδημία.

«Οι φορείς υγείας που αποφασίζουν σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης θα πρέπει να ακολουθήσουν διαφορετική προσέγγιση στα δύο φύλα. Με το τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού συμμορφώνεται με την εφαρμογή των μέτρων», υποστήριξε ο Vincenzo Galasso, ένας από τους επιστήμονες της έρευνας.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα