Φάρμακα για τον COVID-19: Τι Μάθαμε από τα Αντιιικά για τη Γρίπη;

Μία νέα έρευνα από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσε ότι ορισμένα αντιιικά μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο στην αντιμετώπιση αλλά και στην πρόληψη των θανάτων από ιογενείς νόσους, εφόσον χορηγηθούν νωρίς στην πορεία της λοίμωξης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications και, παρά το γεγονός ότι εξέτασε περισσότερο ιούς της γρίπης, κατέληξε σε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα που αφορούν και τον SARS-CoV-2, τον ιό δηλαδή που ευθύνεται για την πανδημία του COVID-19.

Εξετάζοντας δύο φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα στην αντιμετώπιση της γρίπης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η οσελταμιβίρη, ένα παλαιότερο αντιιικό φάρμακο και η μπαλοξαβίρη, ένα νεότερο αντιιικό έχουν πολύ διαφορετικές επιδράσεις.

Συγκεκριμένα, το νεότερο αντιιικό φάρμακο μπορεί να σταματήσει ταχέως και ιδιαίτερα αποτελεσματικά τον πολλαπλασιασμό του ιού περιορίζοντας έτσι τη διάρκεια που ο ασθενής είναι μολυσματικός.

«Όπως διαπιστώσαμε η χορήγηση μπαλοξαβίρης στο 10% των ασθενών λίγο μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να αποτρέψει εκατομμύρια νέες λοιμώξεις και να σώσει χιλιάδες ζωές σε μία τυπική εποχή της γρίπης», είπε ο Robert Krug, καθηγητής μοριακής βιολογίας, σε ένα άρθρο που συνόδευσε την έρευνα.

Οι ανακαλύψεις του Krug πριν χρόνια είχαν οδηγήσει στην ανάπτυξη της μπαλοξαβίρης.

Ο Krug και μία ομάδα επιδημιολόγνων με επικεφαλής την Lauren Ancel Meyers, μία καθηγήτρια βιολογίας, διαπίστωσαν ότι η χορήγηση μίας αντίστοιχης αποτελεσματικής ανιιικής θεραπείας για το νέο κορονοϊό θα μπορέσει πιθανώς να αποτρέψει χιλιάδες λοιμώξεις και θανάτους από τη νόσο. Η ανάπτυξη ενός τέτοιου αντιιικού θα χρειαστεί χρόνο και εφαρμογή διαφορετικών στρατηγικών στη δημόσια υγεία, ωστόσο τα οφέλη για τους ασθενείς, τις κοινότητες και το σύστημα υγείας θα είναι σημαντικά.

«Φανταστείτε ένα φάρμακο που μειώνει το ιικό φορτίο μέσα σε μία ημέρα και επομένως περιορίζει σημαντικά τη διάρκεια που ο ασθενής είναι μολυσματικός», είπε η Meyers, η οποία μελετά την εξάπλωση των ιών, μεταξύ των οποίων και ο SARS-CoV-2. «Ουσιαστικά θα είναι δυνατό να απομονώσουμε τα περιστατικά του COVID-19 με φάρμακα, γεγονός που θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό της εξάπλωση της πανδημίας».

Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες έρευνες έχουν εξετάσει ήδη εγκεκριμένα αντιιικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα για να αντιμετωπίσουν τον ιό σε ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα. Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να γίνει ολική αλλαγή πλεύσης προκειμένου να αναπτυχθούν φάρμακα που θα αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό του ιού στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης, όπως κάνει η μπαλοξαβίρη στη γρίπη.

«Είναι δύσκολο να αλλάξει ο προσανατολισμός της έρευνας. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να αναπτύξουμε φάρμακα για τους σοβαρά άρρωστους ασθενείς. Είναι δύσκολο να πείσουμε τους ερευνητές να αναπτύξουν φάρμακα που θα χορηγούνται σε φαινομενικά υγιή άτομα λίγο μετά τη θετική εξέταση για τον ιό», είπε ο Krug. «Ωστόσο, η ανάλυσή μας δείχνει ότι η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, εφόσον χορηγηθεί νωρίς στην πορεία της νόσου, μπορεί να περιορίσει τη μετάδοση του ιού και μακροπρόθεσμα να σώσει περισσότερες ζωές».

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα