Νέα Έρευνα Αναδεικνύει την Παχυσαρκία ως Παράγοντα Κινδύνου για τον COVID-19

Από την αρχή της επιδημίας του COVID-19 στην Κίνα, ένας μεγάλος αριθμός ερευνών έχει ασχοληθεί με τον ιό που ενοχοποιείται (SARS-CoV-2) και τις επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα έδειξαν ότι ορισμένες ομάδες ασθενών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον COVID-19. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως, οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι ασθενείς θα πρέπει ίσως επίσης να θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, οι καρκινοπαθείς, καθώς και αυτοί που πάσχουν από χρόνιες πνευμονικές νόσους, άσθμα, καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, και ηπατοπάθειες, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από τον COVID-19. Ορισμένα δεδομένα έχουν δείξει επίσης ότι οι έγκυες κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της νόσου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος για το έμβρυο.

Η Παχυσαρκία ως Παράγοντας Κινδύνου

Σε μία νέα έρευνα από το Intensive Care National Audit and Research Centre του NHS της Μεγάλης Βρετανίας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι 7 στους 10 ασθενείς που εισήχθησαν στη ΜΕΘ μετά από λοίμωξη με τον SARS-CoV-2, ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι επιστήμονες εξέτασαν όλους τους ασθενείς που εισήχθησαν στις ΜΕΘ του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από λοίμωξη με το νέο κορονοϊό. Από τους συνολικά 193 ασθενείς, οι 63 παρουσίασαν σοβαρή νόσηση, εκ των οποίων το 70% περίπου ήταν άνδρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι 56 ασθενείς είχαν ΔΜΣ 25-30, ήταν δηλαδή υπέρβαροι, 58 είχαν ΔΜΣ 30-40, ενώ 13 είχαν ΔΜΣ πάνω από 40.

Η έρευνα προσφέρει σημαντικά δεδομένα σχετικά με τις ομάδες των ασθενών που χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τον COVID-19.

Προς το παρόν, οι περισσότερες χώρες έχουν ειστιάσει περισσότερο στους ηλικιωμένους άνω των 70, ιδιαίτερα αν έχουν και συννοσηρότητες. Τα νέα αυτά δεδομένα δείχνουν, ωστόσο, ότι σοβαρή νόσηση μπορεί να παρουσιαστεί και σε άτομα μικρότερης ηλικίας, ενώ άλλοι παράγοντες μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από το νέο κορονοϊό.

Τα δεδομένα της παρούσας μελέτης, καθώς και νέα δεδομένα από άλλες έρευνες που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν ότι ιδιαίτερα οι ασθενείς με παχυσαρκία και ΔΜΣ πάνω από 40, πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από μία πιθανή λοίμωξη με COVID-19.

Στο παρελθόν, διάφορες έρευνες είχαν αναδείξει το γεγονός ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τις λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και η γρίπη. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο μίας σοβαρής λοίμωξης καθώς ένα μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος απασχολείται στη χρόνια φλεγμονή που χαρακτηρίζει την κατάσταση αυτή, με αποτέλεσμα να εξαντλείται. Το γεγονός αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές σε περίπτωση λοίμωξης με ένα σοβαρό νόσημα, όπως ο COVID-19.

Επιπλέον, οι παχύσαρκοι ασθενείς κάνουν συχνά διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν συνήθως προβλήματα στην αναπνοή τους, καθώς η περίσσεια λίπους καθιστά δυσκολότερη τη διάταση του διαφράγματος και των πνευμόνων.

Άλλα Δεδομένα από την Έρευνα

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης διαπίστωσαν ότι πάνω από το 1/3 των ασθενών που εισήχθησαν στη ΜΕΘ ήταν κάτω των 60 ετών, γεγονός που δείχνει ότι ο COVID-19 είναι επικίνδυνος και για τους ασθενείς νεότερης ηλικίας.

Ο αριθμός των ανδρών που εισήχθησαν στη ΜΕΘ ήταν επίσης σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν των γυναικών.

Οι περισσότεροι ασθενείς της ΜΕΘ είχαν επίσης σοβαρές συννοσηρότητες, όπως για παράδειγμα πνευμονικές παθήσεις ή καρδιαγγειακή νόσο.

Οι Οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO)

Ο WHO έχει ήδη τονίσει ότι είναι σημαντικό να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διαίτα και να ασκούμαστε τακτικά για να περιορίσουμε τον κίδνυνο σοβαρών επιπλκών από τον COVID-19. Ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus από τον WHO δήλωσε ότι όλοι πρέπει να προτιμούμε υγιεινά τρόφιμα και να αποφεύγουμε τόσο το αλκοόλ όσο και τα αναψυκτικά αν θέλουμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η διακοπή του καπνίσματος και η τακτική άσκηση μπορούν επίσης να προσφέρουν οφέλη στην επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Ο επαρκής ύπνος είναι επίσης ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο μίας λοίμωξης από COVID-19, επομένως προσπαθήστε να κοιμηθείτε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε μέρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα