COVID-19: Νέα Δεδομένα για τη Χλωροκίνη και την Υδροξυχλωροκίνη από τη Γαλλία

Ο Γάλλος επιστήμονας που υποστήριξε ότι η χλωροκίνη, ένα ανθελονοσιακό φάρμακο, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι μία νέα έρευνα που έκανε, επιβεβαιώνει την «αποτελεσματικότητα» του παραπάνω φαρμάκου.

Ωστόσο, αρκετοί άλλοι επιστήμονες αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα του μικροβιολόγου Didier Raoult, ο οποίος είναι επικεφαλής στο τμήμα λοιμώξεων του νοσοκομείου La Timone στη Μασαλλία.

Όπως τόνισαν, η έρευνα του Raout δεν ήταν ελεγχόμενη, επομένως πρέπει να εκτιμηθεί αποκλειστικά ως έρευνα παρατήρησης.

Ο Dr Raout δήλωσε ότι στη νέα του έρευνα, από το σύνολο των 80 εθελοντών που εξετάστηκαν, οι 4 στους 5 που έλαβαν το φάρμακο είχαν «θετική» πορεία.

Ο ίδιος επιστήμονας είχε αναφέρει σε μία προηγούμενη έρευνά του ότι η θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη και αζιθρομυκίνη (ένα αντιβιοτικό) για 6 ημέρες κατάφερε να αντιμετωπίσει τον ιό στο 75% των ασθενών.

Η νέα έρευνα του Raout δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα σε κάποιο ιατρικό περιοδικό, ωστόσο ο ίδιος υποστήριξε ότι και άλλες έρευνες έχουν καταλήξει σε αντίστοιχα αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων και μία μελέτη από τον Κινέζο πνευμονολόγο Zhong Nanshan.

Τα Αποτελέσματα της Έρευνας Υπό Αμφισβήτηση

Οι επιστήμονες που απέρριψαν τα αποτελέσματα του Raout, επικεντρώθηκαν περισσότερο στις μεθόδους του αλλά και την ανησυχία για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου.

Η Fakemed, μία ομάδα επιστημόνων που ασχολείται με τον περιορισμό των fake news στην ιατρική έρευνα, άσκησε έντονη κριτική στον 68χρονο καθηγητή.

Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο Francois Balloux από το University College ου Λονδίνου, προσπάθησε να περιορίσει τις φήμες ότι το φάρμακο είναι η απάντηση που ψάχναμε για τον COVID-19.

«Η ανακάλυψη αυτή σίγουρα δεν πας προσφέρει την πολυπόθητη λύση», σχολίασε. «Μιλάμε για μία έρευνα παρατήρησης που εξέτασε μόλις 80 ασθενείς με σχετικά ήπια συμπτώματα. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν από τον COVID-19 χωρίς να λάβουν χλωροκίνη ή αζιθρομυκίνη».

Ο στατιστικολόγος Tim Morris από το τμήμα κλινικών δοκιμών του πανεπιστημίου ήταν ακόμα πιο επικριτικός.

«Αν τελικά αποδειχθεί ότι η υδροξυχλωροκίνη είναι πράγματι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ιού, θα είναι ντροπή να επιβραβευτούν οι επιστήμονες αυτοί. Κανονικά θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την εξάπλωση ψευδών πληροφοριών σε μία κρίσιμη περίοδο».

Η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη (Plaquenil), αντιμετωπίζονται από αρκετούς ως «θεραπεία» για τον COVID-19, ωστόσο τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους είναι πολύ περιορισμένα και ακόμα δεν έχουν εξεταστεί σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες.

Φόβοι για Έλλειψη

Οι θεωρίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στον COVID-19 έχουν ήδη προκαλέσει φόβο σε αρκετούς ασθενείς που υποφέρουν από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ελονοσία και ορισμένα είδη αρθρίτιδας. Η αυξημένη ζήτηση των φαρμάκων αυτών μπορεί να μειώσει τα αποθέματα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα για τους παραπάνω ασθενείς.

Ο Dr Philippe Gautret, ένα μέλος της επιστημονικής ομάδας του Raoult, παραδέχτηκε ότι ο συνδυασμός φαρμάκων χρησιμοποιήθηκε μόνο «σε ασθενείς που δεν παρουσίασαν συμπτώματα σοβαρής λοίμωξης μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο».

«Η στρατηγική μας ήταν να προλάβουμε τη μετάβαση της νόσου σε ένα σοβαρότερο στάδιο», πρόσθεσε.

Υπερασπιζόμενος τις μεθόδους του, ο Raout τόνισε ότι «ο γιατρός μπορεί και πρέπει να σκέφτεται σαν γιατρός και όχι ως ερευνητής».

Όπως ανέφερε στα αποτελέσματα της τελευταίας του έρευνας, οι 65 από τους 80 ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο παρουσίασαν βελτίωση και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο σε λιγότερο από 5 ημέρες. Ένας ασθενείς ηλικίας 74 ετών παρέμεινε στη ΜΕΘ, ενώ ένας ασθενής ηλικίας 86 ετών κατέληξε.

Αρκετοί επιστήμονες υποστήριξαν ότι τα ποσοστά που παρατηρήθηκαν στην έρευνα του Raout ταυτίζονται με τα τυπικά ποσοστά ανάρρωσης από τον COVID-19.

Δύο έρευνες από την Κίνα έδειξαν ότι «10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, το 90% των ασθενών που παρουσιάζουν μέτρα συμπτωματολογία, θα έχουν σημαντικά μειωμένες ποσότητες του ιού», όπως τόνισε η επιδημιολόγος Dominique Costagliola, από ερευνητικό ινστιτούτο Inserm της Γαλλίας.

Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, «δεν επιβεβαιώνουν ότι είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του ιού», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα