Καμία Χρησιμότητα από τα Συμπληρώματα Βιταμίνης C και Ψευδαργύρου στην Αντιμετώπιση της COVID-19

Οι υψηλές δόσεις ψευδαργύρου και βιταμίνης C (ασκορβικού οξέος) δεν επηρέασαν την πορεία των συμπτωμάτων κορονοϊού σε ασθενείς με ήπια COVID-19, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης μελέτης.

Το κύριο τελικό σημείο της έρευνας ήταν ο περιορισμός των συμπτωμάτων κατά 50%, ωστόσο αυτό δεν παρατηρήθηκε σε καμία από τις 4 ομάδες εθελοντών της παρούσας μελέτης. Η 1η ομάδα έλαβε μόνο ψευδάργυρο, η 2η έλαβε μόνο βιταμίνη C, η 3η έλαβε και τα 2 συμπληρώματα, ενώ η τελευταία κανένα από τα 2. Όλοι οι ασθενείς που εξετάστηκαν είχαν ήπια συμπτώματα στην αρχή της έρευνας.

Καμία διαφορά δεν παρατηρήθηκε και στα δευτερεύοντα τελικά σημεία της έρευνας, τα οποία ήταν η διάρκεια νόσησης, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και ο κίνδυνος νοσηλείας ή θανάτου, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

Η έρευνα τερματίστηκε πρόωρα καθώς κατά την ανάλυση των πρωίμων αποτελεσμάτων μετά τους πρώτους 214 εθελοντές, διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα δεν προσφέρουν οφέλη. Ο στόχος ήταν αρχικά να εξεταστούν 520 ασθενείς συνολικά.

«Με βάση τα αποτελέσματά μας, φαίνεται ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου και βιταμίνης C δεν μπορούν να περιορίσουν τα συμπτώματα της COVID-19, επομένως δεν θα πρέπει να χορηγούνται στους ασθενείς», υποστήριξαν οι επιστήμονες της έρευνας.

Σε ένα άρθρο που συνόδευσε τα αποτελέσματα της έρευνας, η Erin Michos, MD, από το Johns Hopkins University, υποστήριξε ότι στο παρελθόν έχει εξεταστεί η χορήγηση συμπληρωμάτων από του στόματος με σκοπό να ενισχυθεί η ανοσιακή απόκριση και να περιοριστούν έτσι τα συμπτώματα των ιογενών λοιμώξεων. Υποστήριξε μάλιστα, ότι και ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump είχε λάβει τα συμπληρώματα αυτά όταν μολύνθηκε με τον SARS-CoV-2.

Στο ίδιο άρθρο η γιατρός εξαίρει την προσπάθεια των επιστημόνων της έρευνας COVID A to Z, η οποία ουσιαστικά απέδειξε ότι τα συμπληρώματα δεν έχουν χρησιμότητα στην αντιμετώπιση ή πρόληψη της COVID-19.

Αναφέρθηκε επίσης και σε προηγούμενες αναφορές σχετικά με τα οφέλη άλλων βιταμινών, όπως για παράδειγμα η βιταμίνη D, τα οποία ωστόσο δεν επαληθεύτηκαν όταν εξετάστηκαν σε μελέτες ελεγχόμενες με placebo. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την υδροξυχλωροκίνη.

Η έρευνα COVID A to Z διεξήχθη σε συγκεκριμένα νοσοκομεία του Ohio και της Florida από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Οι εθελοντές ήταν όλοι ενήλικες με πρόσφατη διάγνωση COVID-19, η οποία είχε επιβεβαιωθεί με PCR. Το κύριο τελικό σημείο της έρευνας ήταν ο αριθμός των ημερών που απαιτείται μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων κατά 50%. Τα συμπτώματα που εξετάστηκαν ήταν ο πυρετός, ο βήχας, η δύσπνοια και το αίσθημα κόπωσης.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, εκ των οποίων η πρώτη έλαβε 8.000mg ασκορβικού οξέος 2-3/ημέρα με κάθε γεύμα, η δεύτερη 50mg ψευδαργύρου πριν τον ύπνο, η 3η και τα 2 παραπάνω συμπληρώματα, ενώ η τελευταία κανένα. Από το σύνολο των 214 ασθενών, οι 50 δεν έλαβαν καμία θεραπεία, οι 48 έλαβαν ασκορβικό οξύ, οι 58 ψευδάργυρο και οι 58 έλαβαν και τις 2 θεραπείες.

Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 45 και το 62% ήταν γυναίκες. Περίπου το 1/3 των εθελοντών ήταν καπνιστές, ενώ το 1/4 είχε λάβει βιταμίνες ή μέταλλα κάποια στιγμή στο παρελθόν.

Οι ασθενείς της ομάδας ελέγχου πέτυχαν το κύριο τελικό σημείο σε 6.7 ημέρες κατά μέσο όρο, ενώ η ίδια διάρκεια για τους ασθενείς που έπαιρναν ασκορβικό οξύ ήταν 5.5 ημέρες, γι’ αυτούς που έπαιρναν ψευδάργυρο ήταν 5.9 ημέρες, ενώ γι’ αυτούς που έπαιρναν και τις 2 θεραπείες 5.5 ημέρες. Ο αριθμός νοσηλειών και θανάτων δεν παρουσίασε διαφοροποίηση ανάμεσα στις 4 ομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι οι ασθενείς που έπαιρναν συμπληρώματα παρουσίασαν αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα