Ηπατικές Βλάβες στον COVID-19: Πόσο Συχνά Εμφανίζονται;

Μία νέα έρευνα από το Yale Liver Center των ΗΠΑ ανέλυσε εξετάσεις ήπατος από 1.827 ασθενείς με COVID-19. Οι ασθενείς αυτοί είχαν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία του Yale-New Haven Health από τις 14 Μαρτίου μέχρι τις 23 Απριλίου.

Οι επιστήμονες ουσιαστικά εξέτασαν τα επίπεδα των ενζύμων που απελευθερώνονται από το ήπαρ στην κυκλοφορία του αίματος, όταν αυτό υφίσταται βλάβες.

Μία προηγούμενη ανάλυση των δεδομένων από την Κίνα είχε δείξει ότι σχεδόν το 15% των νοσηλευομένων ασθενών με COVID-19 είχαν παθολογικές ηπατικές εξετάσεις. Ωστόσο, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 42-67% στην έρευνα του Yale, ανάλογα με το ένζυμο που εξετάστηκε.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας των ασθενών, μάλιστα, τα παραπάνω ποσοστά αυξήθηκαν σε 62-83%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Hepatology.

Υποκείμενα Ηπατικά Νοσήματα

Αν και ακόμα δεν γνωρίζουμε γιατί οι ασθενείς με COVID-19 από τις ΗΠΑ παρουσιάζουν συχνότερα ηπατικές βλάβες σε σχέση με τους ασθενείς από την Κίνα, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι ενοχοποιούνται πιθανώς διαφορές ως προς τα υποκείμενα νοσήματα ανάμεσα στους πληθυσμούς των δύο χωρών.

«Μία θεωρία είναι ότι οι ασθενείς από τις ΗΠΑ έχουν αυξημένα ποσοστά άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως η αλκοολική ή μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος», εξήγησε ο κύριος συγγραφέας της έρευνας Dr Joseph Lim, διευθυντής του Yale Viral Hepatitis Program.

Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος συνδέεται με τη παχυσαρκία, την υπέρταση, το διαβήτη και την υψηλή χοληστερόλη.

Σύμφωνα με το National Institutes of Health (NIH), περίπου το 30-40% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχει μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος. Επιπλέον, εκατομμύρια άτομα έχουν χρόνιες ηπατικές λοιμώξεις από τις ηπατίτιδες B και C.

Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν τα ιστορικά των ασθενών, διαπίστωσαν ότι περίπου το 25% είχε παθολογικές εξετάσεις ήπατος πριν τη μόλυνση με τον SARS-CoV-2.

Ανεξαρτήτως αν τα ηπατικά προβλήματα εμφανίστηκαν πριν ή μετά τη λοίμωξη με τον COVID-19, ωστόσο, οι παθολογικές εξετάσεις ήπατος συνδέθηκαν με χειρότερη πρόγνωση από τη νόσο.

Μετά την προσαρμογή για διάφορους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η παρουσία διαβήτη, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με παθολογικές εξετάσεις ήπατος είχαν αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης, νοσηλείας στη ΜΕΘ και θανάτου.

Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι αυτό αποδίδεται πιθανώς σε βλάβες από τον ιό οι οποίες εντοπίζονται και σε όργανα εκτός του ήπατος.

Αν και τα ηπατικά κύτταρα έχουν τους υποδοχείς ACE2 που χρησιμοποιούνται από τον ιό για την είσοδό του στα κύτταρα, η ανάλυση των ερευνητών έδειξε ότι οι περισσότερες βλάβες αποδίδονται στη φλεγμονή από τη μόλυνση του χοληδόχου πόρου.

Ανεπιθύμητη Ενέργεια της Θεραπείας;

Η έρευνα παρατήρησε επίσης σύνδεση ανάμεσα στις ηπατικές βλάβες και ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του COVID-19, με σημαντικότερο την τοκιλιζουμάμπη.

«Παρατηρήσαμε ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση του COVID-19 και τις παθολογικές εξετάσεις ήπατος», εξήγησε ο Lim.

Ωστόσο, καθώς οι γιατροί χορηγούν φάρμακα όπως η τοκιλιζουμάμπη σε σοβαρά ασθενείς, δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί αν οι θεραπείες αυτές προκαλούν ηπατικές βλάβες.

Η επιστημονική ομάδα θα κάνει περαιτέρω κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις για να εξετάσει τις επιδράσεις του COVID-19 στο ήπαρ.

Η έρευνα είχε φυσικά και ορισμένους περιορισμούς. Αρχικά ήταν μία μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Επιπλέον, οι επιστήμονες δεν είχαν πρόσβαση σε δημογραφικά στοιχεία ή πληροφορίες από το ιστορικό των ασθενών, τα οποία ενδεχομένως επηρέασαν την πορεία τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα