Γυαλιά Μυωπίας: Μειώνουν τον Κίνδυνο Μόλυνσης από SARS-CoV-2;

Το ποσοστό των ασθενών με COVID-19 που φορούν γυαλιά μυωπίας είναι χαμηλότερο από το ποσοστό των ασθενών με μυωπία στο γενικό πληθυσμό. Στην παραπάνω παρατήρηση κατέληξε μία έρευνα από την Κίνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Ophthalmology. Η έρευνα ουσιαστικά αναδεικνύει μία ανάστροφη σύνδεση ανάμεσα στα γυαλιά μυωπίας και τον κίνδυνο μόλυνσης με τον SARS-CoV-2.

Σχεδόν το 5.8% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 φορούσαν γυαλιά μυωπίας για περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα. Τα ποσοστά της μυωπίας στο γενικό πληθυσμό της Κίνας είναι 31.5% σύμφωνα με δεδομένα προηγουμένων ερευνών. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την Yiping Wei, MD, PhD, επικεφαλής της έρευνας από το Second Affiliated Hospital of Nanchang University, δείχνει ότι όσοι φορούν γυαλιά μυωπίας διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης με το νέο κορονοϊό.

Άρα πρέπει όλοι να φοράμε γυαλιά ή μάσκες προσώπου αν θέλουμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης με SARS-CoV-2; Όχι ακριβώς, υποστήριξε η Lisa Maragakis, MD, από το Johns Hopkins University στη Βαλτιμόρη, σε ένα άρθρο που συνόδευσε τα αποτελέσματα της έρευνας. Η ίδια τόνισε επίσης ότι οι έρευνες παρατήρησης δεν μπορούν να αποδείξουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Η Maragakis αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένους άλλους παράγοντες που πιθανώς επηρέασαν τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι τα δεδομένα για το γενικό πληθυσμό είχαν προέλθει από μία παλαιά μελέτη σε μία διαφορετική περιφέρεια της Κίνας. Επιπλέον, καθώς η έρευνα διεξήχθη στην αρχή της πανδημίας (27 Ιανουαρίου μέχρι 13 Μαρτίου), δεν υπήρχε τρόπος να εξεταστεί η επίδραση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων όπως η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών.

Η Maragakis τόνισε, ωστόσο, ότι τα γυαλιά μυωπίας μπορούν να προστατεύσουν από τη μόλυνση σε κάποιο βαθμό.

«Τα γυαλιά αποτελούν έναν επιπλέον φραγμό που αποκλείει μερικώς την είσοδο του ιού με τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που παρατηρείται στις μάσκες» έγραψε, ενώ αναφέρθηκε επίσης σε μία πρόσφατη μελέτη που διαπίστωσε ότι οι μάσκες περιορίζουν το ιικό φορτίο που εισπνέει ο ασθενής, μειώνοντας έτσι τη σοβαρότητα της νόσησης που εμφανίζεται ακολούθως.

Η Maragakis υποστήριξε ότι με βάση τα παραπάνω δεδομένα, τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά ή οι ασπίδες προσώπου είναι πιθανώς πιο αποτελεσματικά από τα γυαλιά μυωπίας στην επίτευξη του παραπάνω στόχου, ωστόσο αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές μελέτες.

Η Wei και οι συνεργάτες της υποστήριξαν ότι ορισμένα κύτταρα των οφθαλμών φέρουν υποδοχείς ACE2, τους οποίους χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα κύτταρα. Η δακρύρροια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόλυνση των βλεννογόνων της ρινός ή του φάρυγγα με αποτέλεσμα να εμφανιστεί λοίμωξη στο αναπνευστικό. Σήμερα έχει επιβεβαιωθεί ότι ο ιός μπορεί να μολύνει τους οφθαλμούς, ενώ σωματίδια του SARS-CoV-2 έχουν ανιχνευθεί και στα δάκρυα ασθενών.

Η Wei και οι συνεργάτες της εξέτασαν 276 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 σε ένα ιατρικό κέντρο. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 51 έτη και το 56% ήταν άνδρες. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσίασαν «μέτρια νόσηση», με το 82% να παρουσιάζει πυρετό και το 79% βήχα, ενώ το 50% παρουσίασε αίσθημα κόπωσης. Το 1/3 των ασθενών είχε υπέρταση.

Συνολικά, το 10.9% των ασθενών φορούσε γυαλιά, εκ των οποίων οι 16 είχαν μυωπία και οι 14 πρεσβυωπία. Κανένας ασθενής δεν φορούσε φακούς επαφής ή έκανε χειρουργική διόρθωση της μυωπίας. Και οι 16 ασθενείς που φορούσαν γυαλιά για περισσότερο από 8 ώρες είχαν μυωπία.

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τα ποσοστά της μυωπίας στο γενικό πληθυσμό είχαν προέλθει από μία δημογραφική μελέτη στην επαρχία Hubei η οποία εξέτασε μαθητές και φοιτητές ηλικίας 7-22 ετών. Καθώς η μελέτη αυτή είχε διεξαχθεί πριν αρκετά χρόνια, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι το δείγμα που είχε εξεταστεί θα είχε πλέον ηλικία 42-57, δηλαδή παρόμοια με τη μέση ηλικία των ασθενών με COVID-19. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η προηγούμενη έρευνα είχε περιλάβει επίσης ένα μικρό αριθμό ασθενών με μυωπία που δεν φορούσαν γυαλιά, κάτι που πιθανώς επηρέασε σε μικρό βαθμό τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα