COVID-19: Στις Αρχές του Έτους θα Ξεκινήσουν οι Κλινικές Δοκιμές Πρόκλησης

Μία ομάδα Βρετανών ερευνητών ανακοίνωσε ξανά χθες ότι σκοπεύει να ξεκινήσει άμεσα κλινικές δοκιμές στις οποίες θα μολύνει υγιείς εθελοντές με τον ιό SARS-CoV-2 με σκοπό να επιταχυνθεί την ανάπτυξη ενός εμβολίου.

Οι επιστήμονες του Human Challenge Programme, στο οποίο συμμετέχουν αρκετοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και το Imperial College London, ελπίζουν ότι με την προσέγγιση αυτή «θα περιοριστεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2 και θα μειωθούν τόσο οι θάνατοι όσο και οι νοσηλείες από τον ιό».

Αυτή είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που εξετάζεται η πιθανότητα έκθεσης υγιών εθελοντών στον ιό που προκαλεί COVID-19. Στην έρευνα θα λάβουν μέρος ενήλικες ηλικίας 18-30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Ο στόχος του πρώτου σταδίου της έρευνας είναι να διαπιστωθεί ποια είναι η ελάχιστη ποσότητα του ιού που απαιτείται προκειμένου να νοσήσει ένας ασθενής.

Οι εθελοντές θα μολυνθούν με τον ιό μέσω της ρινός.

Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν οι έρευνες αυτού του είδους είναι ότι μπορούμε να παρακολουθήσουμε προσεκτικά την κατάσταση της υγείας του κάθε εθελοντή τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της λοίμωξης. Αυτό μας επιτρέπει να κατανοήσουμε ακριβώς τι συμβαίνει σε κάθε στάδιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας.

Από τα δεδομένα της παραπάνω έρευνας θα διαπιστωθεί ο μηχανισμός δράσης των εμβολίων ενώ θα εξερευνηθούν και πιθανές θεραπείες για τον ιό.

Καθώς οι επιστήμονες θα μολύνουν εσκεμμένα τους εθελοντές στην έρευνα, θα είναι σχετικά εύκολο να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου, εξετάζοντας αν οι εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο έχουν μειωμένη πιθανότητα να μολυνθούν με τον ιό.

«Η ασφάλεια των εθελοντών αποτελεί προτεραιότητα της έρευνας», είπε ο Chris Chiu, από το τμήμα λοιμώξεων του Imperial.

«Δεν υπάρχει έρευνα που δεν ενέχει κινδύνους, ωστόσο οι επιστήμονες του Human Challenge Programme θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξαλείψουν τους κινδύνους για τους εθελοντές».

«Η προηγούμενη εμπειρία της Μεγάλης Βρετανίας σε κλινικές δοκιμές πρόκλησης, αλλά και οι γνώσεις μας σχετικά με τον COVID-19 θα βοηθήσουν στον ταχύτερο περιορισμό της πανδημίας», κατέληξε ο ίδιος.

Αρκετοί επιστήμονες υποστήριξαν, ωστόσο, ότι οι περιορισμοί της έρευνας, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι θα εξετάσει μόνο εθελοντές νεαρής ηλικίας, θα περιορίσουν σε μεγάλη βαθμό τη χρησιμότητά της.

Οι παρατηρήσεις της έρευνας πιθανώς δεν θα αφορούν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία ουσιαστικά έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό.

Η έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2021.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα