COVID-19: Οι Ηλικιωμένοι Επηρεάστηκαν Λιγότερο από τις Ψυχολογικές Συνέπειες της Πανδημίας

Οι ηλικιωμένοι φαίνεται ότι είναι πιο ανθεκτικοί απέναντι στις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 συγκριτικά με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Σχεδόν 8 μήνες μετά την παγκόσμια εξάπλωση του SARS-CoV-2 και αντίθετα με αυτό που θα περιμέναμε, αρκετές έρευνες δείχνουν ότι η ψυχική υγεία των ηλικιωμένων έχει επηρεαστεί λιγότερο σε σχέση με νεαρότερες ηλικιακές ομάδες.

Μία νέα δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, συνοψίζει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα αυτή τη στιγμή για τις ψυχικές επιπτώσεις του COVID-19 στους ασθενείς της τρίτης ηλικίας.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι οι ηλικιωμένοι είναι μία από τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από την πανδημία της COVID-19, καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, επιπλοκών και θανάτου από τον ιό.

Στις αρχές της πανδημίας υπήρχε επίσης έντονη ανησυχία ότι η κοινωνική απομόνωση μπορεί να προκαλούσε επιδείνωση στις ψυχιατρικές παθήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν αρκετοί ηλικιωμένοι. Ωστόσο, τα δεδομένα από τους τελευταίους μήνες δίνουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα.

Για παράδειγμα, μία έρευνα του CDC που εξέτασε σχεδόν 5400 ενήλικες από τις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι ενήλικοι άνω των 65 είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και διαταραχών του στρες συγκριτικά με τις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες.

Οι ηλικιωμένοι είχαν επίσης χαμηλότερα ποσοστά κατάχρησης ουσιών, αλλά και αυτοκτονικών σκέψεων.

Αντίστοιχα αποτελέσματα έχουν αναδειχθεί από έρευνες σε άλλες δυτικές χώρες, όπως ο Καναδάς, η Ισπανία και η Ολλανδία, αλλά και ανατολικές χώρες, όπως η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν.

Η ανοχή που εκδηλώνουν οι ηλικιωμένοι στις ψυχολογικές επιδράσεις της πανδημίας της COVID-19 αποδίδονται πιθανώς σε μία σειρά παραγόντων, όπως για παράδειγμα η καλύτερη απόκριση στο στρες, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και η οικονομική σταθερότητα.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της ανάλυσης, η σοφία αποτελεί έναν ακόμα προστατευτικό παράγοντα για τους ηλικιωμένους. Το χαρακτηριστικό αυτό της προσωπικότητας περιλαμβάνει την ενσυναίσθηση, τον έλεγχο των συναισθημάτων, την ικανότητα να εκτιμούν καλύτερα μία κατάσταση και την αποφασιστικότητα. Επιτρέπει επίσης την καλύτερη αποδοχή της αβεβαιότητας.

Αρκετές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι ηλικιωμένοι έχουν υψηλότερα επίπεδα σοφίας και ενσυναίσθησης συγκριτικά με τις νεαρότερες ηλικίες, όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς της ανάλυσης.

Οι τελευταίοι προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δεν έχουν πληροφορίες για ειδικές ομάδες ηλικιωμένων, όπως για παράδειγμα οι ασθενείς με άνοια, καθώς και αυτοί που ζουν σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων. Οι επιδράσεις των χρονίων φυσικών ή ψυχικών νόσων είναι ακόμα άγνωστες προς το παρόν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες έρευνες που συμπεριελήφθησαν στην ανάλυση αφορούν τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Κατά συνέπεια, οι χρόνιες επιδράσεις της COVID-19, ιδιαίτερα σε χώρες που σημείωσαν αρκετά περιστατικά του ιού, είναι ακόμα άγνωστες.

Τους επόμενους μήνες, αναμένεται να δημοσιευτούν αρκετές έρευνες σχετικά με την απόκριση των ηλικιωμένων στις ψυχολογικές επιδράσεις της πανδημίας μακροπρόθεσμα, οι οποίες θα προσφέρουν περισσότερα δεδομένα. Οι επιστήμονες κατέληξαν υποστηρίζοντας ότι σύντομα θα έχουν μία νέα ανάλυση στην οποία θα συμπεριλάβουν και τα παραπάνω δεδομένα.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα