COVID-19: Οδηγίες για τους Διαβητικούς Ασθενείς

Οι διαβητικοί ασθενείς αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για τις σοβαρές επιπλοκές του νέου κορονοϊού και της νόσου που αυτός προκαλεί, δηλαδή του COVID-19.

Καθώς τα ποσοστά των διαβητικών ασθενών είναι αρκετά υψηλά σήμερα, οι ασθενείς αυτοί πρέπει να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατευτούν από τον ιό.

Ιδιαίτερα οι διαβητικοί άνω των 60 ετών με συνοδές παθήσεις είναι αυτοί που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με μία ανακοίνωση του American Association of Clinical Endocrinologists (AACE).

«Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι από το σύνολο των νοσηλευομένων ασθενών με σοβαρή νόσηση, το 22.2%-26.9% είναι διαβητικοί. Ο διαβήτης και τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, αναπνευστικής ανεπάρκειας και θνησιμότητας στους νοσηλευομένους ασθενείς με COVID-19», σύμφωνα με την ανακοίνωση του παραπάνω οργανισμού.

Διαβήτης και Κίνδυνος COVID-19

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη γιατί οι διαβητικοί ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών ή θανάτου από COVID-19.

Μία έρευνα που εξέτασε περισσότερα από 72.000 περιστατικά του COVID-19 στην Κίνα και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, διαπίστωσε ότι οι διαβητικοί ασθενείς είχαν πάνω από 3 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν διαβήτη (7% έναντι 2%).

Αν και αρκετές έρευνες κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα, άλλες έρευνες δεν επιβεβαίωσαν τα παραπάνω στατιστικά δεδομένα. Ο COVID-19 είναι ένας νέος ιός, επομένως τα δεδομένα γι’ αυτόν είναι προς το παρόν πολύ περιορισμένα.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει επίσης για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 που παίρνουν αναστολείς του ACE για τη θεραπεία της νόσου. Σύμφωνα με τη Healther de Vriew McClintock, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Arcadia University της Πεννσυλβάνια, οι ασθενείς αυτοί διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

«Οι ασθενείς με διαβήτη, ιδιαίτερα διαβήτη τύπου 1, οι οποίοι νοσούν από ιογενείς λοιμώξεις, έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβητική κετοξέωση, η οποία περιορίζει την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει τη σήψη. Η τελευταία αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς με COVID-19», τόνισε.

Επιπλέον, όπως συμπλήρωσε η ίδια, «οι παθογόνοι κορονοϊοί προσδένονται στα κύτταρα-στόχος μέσω του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ACE II). Οι διαβητικοί ασθενείς που παίρνουν αναστολείς του ACE II και αποκλειστές του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης II τύπου I (ARBs) παρουσιάζουν αυξημένη έκφραση του ACE II».

Πως να Προετοιμαστείτε για τον COVID-19

Γνωρίζοντας τους κινδύνους, το επόμενο ερώτημα είναι το μπορεί να κάνει ένας διαβητικός ασθενής για να προετοιμαστεί για την πανδημία του COVID-19.

«Το πρώτο βήμα είναι να έχετε στο σπίτι σας ινσουλίνη για 90 ημέρες, εφόσον αυτό είναι δυνατό. Προσπαθήστε να διασφαλίσετε την ινσουλίνη που χρειάζεστε άμεσα πριν μειωθούν τα αποθέματα», είπε η Ashlyn Smith, πρόεδρος του American Society of Endocrine Physician Assistants.

«Στις περιοχές που υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι διαβητικοί ασθενείς θα πρέπει ίσως να πάρουν προμήθειες φαρμάκων για άλλες 30 ημέρες», πρόσθεσε.

Επιπλέον, για τους ασθενείς που έχουν προγραμματισμένα ραντεβού με το διαβητολόγο τους, ιδανικά αυτά θα πρέπει να αναβάλλονται ή να γίνονται εξ’ αποστάσεως.

Εκτός της ινσουλίνης, οι διαβητικοί ασθενείς πρέπει να προετοιμαστούν για τον COVID-19 με τα ίδια μέτρα που ισχύουν για τον υπόλοιπο πληθυσμό, δηλαδή με τακτικό καθαρισμό των χεριών, απολύμανση στις διάφορες επιφάνειες και παραμονή στο σπίτι.

Οι γιατροί του επιστημονικού περιοδικού Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews συνιστούν επίσης την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων για την πρόληψη των λοιμώξεων στους διαβητικούς ασθενείς:

  • Καλός Γλυκαιμικός Έλεγχος. Μειώνει τόσο τον κίνδυνο λοίμωξης, όσο και τη σοβαρότητα της νόσου. Προσπαθήστε να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
  • Υγιεινή Διατροφή. Η επαρκής κατανάλωση πρωτεϊνών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Προσπαθήστε επίσης να αποφύγετε την ανεπάρκεια μετάλλων ή βιταμινών.
  • Φυσική Άσκηση. Η άσκηση μπορεί να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αποφύγετε, ωστόσο, τους χώρους συνάθροισης και προσπαθήστε να γυμναστείτε στο σπίτι.
  • Κάντε το Εμβόλιο της Γρίπης και του Πνευμονιόκοκκου. Ιδιαίτερα το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου μειώνει σημαντικά την πιθανότητα δευτερογενούς βακτηριακής πνευμονίας μετά από μία ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα που να επιβεβαιώνουν τη θεωρία αυτή για την παρούσα πανδημία).

Τι Πρέπει να Κάνετε αν Πιστεύετε ότι έχετε COVID-19

Αν πάσχετε από διαβήτη και πιστεύετε ότι έχετε μολυνθεί με το νέο κορονοϊό, το πρώτο βήμα είναι να επικοινωνήσετε με τον ΕΟΔΥ και να προετοιμαστείτε για καραντίνα στο σπίτι ή στο νοσοκομείο, ανάλογα με τις οδηγίες που θα λάβετε.

Αν η οδηγία είναι να παραμείνετε στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε αρκετά υγρά και παρακολουθείτε τακτικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Σύμφωνα με το American Diabetes Association (ADA), «οι διαβητικοί πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αρκετές φορές την ημέρα (ιδανικά κάθε 2-3 ώρες). Αν τα επίπεδα είναι αυξημένα (πάνω από 240 mg/dl) σε δύο συνεχόμενες μετρήσεις, ελέγξτε τα επίπεδα των κετονών για να προλάβετε τη διαβητική κετοξέωση».

Αν και οι παραπάνω οδηγίες για αρκετούς μπορεί να ακούγονται τρομακτικές, σύμφωνα με τους ειδικούς, η τήρηση των παραπάνω μέτρων είναι απαραίτητη για την πρόληψη του COVID-19. Εκτός από τα παραπάνω, αν παρουσιάσετε συμπτώματα, αντιμετωπίστε τα σαν μία σοβαρή γρίπη.

«Βεβαιωθείτε ότι έχετε φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή για την αντιμετώπιση του πυρετού και των υπολοίπων συμπτωμάτων. Οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζουν τον COVID-19 στο σπίτι και δεν χρειάζονται νοσηλεία», σύμφωνα με τις οδηγίες του ADA.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα