Χρόνια Κεφαλαλγία και Οσφυαλγία: Πώς Συνδέονται;

Οι χρόνιες κεφαλαλγίες και η οσφυλαγία αποτελούν σοβαρές παθήσεις που επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία των ασθενών που πάσχουν από αυτές. Συμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας ανάλυσης που εξέτασε 14 έρευνες, οι δύο παθήσεις συνδέονται ισχυρά μεταξύ τους, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες.

Τόσο οι χρόνιες κεφαλαλγίες όσο και η οσφυαλγία βρίσκονται ανάμεσα στα 5 συχνότερα αίτια χρόνιας αναπηρίας. Αν και οι παθήσεις αυτές συχνά συνυπάρχουν στον ίδιο ασθενή, οι γιατροί τις αντιμετωπίζουν συνήθως ως ξεχωριστές οντότητες. Μία πρόσφατη θεωρία, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η αντιμετώπισή τους ως μία διαταραχή, μπορεί να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 4% του παγκοσμίου πληθυσμού παρουσιάζει κεφαλαλγίες για 15 ή περισσότερες ημέρες κάθε μήνα.

Αντίστοιχα, το 80% περίπου των ενηλίκων παρουσιάζουν οσφυαλγία κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ το 20% από αυτούς θα παρουσιάσουν τελικά χρόνια οσφυαλγία.

Το 2013, μία έρευνα από τη Γερμανία παρατήρησε για πρώτη φορά ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην οσφυαλγία και τη χρόνια ημικρανία, αλλά και την κεφαλαλγία τάσεως.

Σήμερα, μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι η σύνδεση αυτή είναι ισχυρότερη απ’όσο πιστεύαμε.

Διπλάσιος Κίνδυνος

Η παρούσα μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Headache and Pain και ανέλυσε συνολικά τα αποτελέσματα από 14 έρευνες. Η μικρότερη από αυτές είχε εξετάσει 88 εθελοντές, ενώ η μεγαλύτερη 404.206.

Οι ερευνητές εστίασαν περισσότερο στις χρόνιες κεφαλαλγίες και τη χρόνια οσφυαλγία. Ως χρόνια κεφαλαλγία ορίστηκε η κεφαλαλγία που εμφανίζεται πάνω από 15 ημέρες το μήνα για τουλάχιστον 3 μήνες, ενώ χρόνια οσφυαλγία ορίστηκε το άλγος χαμηλά στην πλάτη για την ίδια διάρκεια.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όλες οι έρευνες είχαν παρατηρήσει θετική σύνδεση ανάμεσα στις δύο παθήσεις. Κατάφεραν μάλιστα να ποσοτικοποιήσουν τη σύνδεση αυτή, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς που έπασχαν από ένα εκ των δύο νοσημάτων, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πάσχουν και από το άλλο, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Η σύνδεση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή για τους ασθενείς που έπασχαν από ημικρανία, δηλαδή την τρίτη σε συχνότητα νόσο παγκοσμίως.

Η μελέτη είχε ελάχιστους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα τον ατελή τρόπο σχεδίασης κάποιων ερευνών και τον σχετικό ορισμό των παθήσεων που εξετάστηκαν.

Ωστόσο, τα ευρήματα είναι «ιδιαίτερα ενδιαφέροντα», όπως σημείωσε ο Μάρτιν Άντεργουντ, καθηγητής από την Ιατρική Σχολή του Warwick, «καθώς τυπικά οι παθήσεις αυτές εξετάζονται ως άσχετες μεταξύ τους παθήσεις και αντιμετωπίζονται από διαφορετικούς γιατρούς».

«Στο μέλλον, θα πρέπει να θεωρούμε ότι, σε ορισμένα άτομα τουλάχιστον, οι δύο αυτές παθήσεις μπορεί να έχουν κοινά αίτια».

Συνδυάζοντας της Θεραπείες

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα με βεβαιότητα ποιο είναι το κοινό αίτιο των δύο παθήσεων, ωστόσο έχουν κάποιες θεωρίες. Μία από αυτές, σύμφωνα με τον Άντεργουντ είναι ότι μπορεί να υπάρχει «μία βιολογική σχέση» σε ορισμένους ασθενείς που παρουσιάζουν κεφαλαλγίες και οσφυαλγίες.

«Η σύνδεση μπορεί να εντοπίζεται στον τρόπο που διάφορα άτομα αντιδρούν στο άλγος», είπε, «γεγονός που τα καθιστά πιο ευαίσθητα τόσο στα φυσικά αίτια της κεφαλαλγίας, και ιδιαίτερα της ημικρανίας, αλλά και στα φυσικά αίτια της οσφυαλγίας».

Το αίτιο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντικά ένα στόχο για τη θεραπεία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αγωγή των ασθενών πρέπει να εστιάζει σε φάρμακα που προσφέρουν οφέλη και στις δύο παθήσεις.

Σήμερα, υπάρχουν αρκετά φάρμακα για τη θεραπεία της χρόνιας κεφαλαλγίας. Ορισμένοι ασθενείς δοκιμάζουν επίσης ένα μεγάλο εύρος ολιστικών θεραπειών. Η οσφυαλγία, με τη σειρά της, αντιμετωπίζεται συνήθως με συνδυασμό άσκησης και ψυχοθεραπείας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μία συνδυαστική θεραπεία που θα αντιμετωπίζει και τις δύο νόσους ταυτόχρονα, θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, περιορίζοντας παράλληλα το κόστος της θεραπείας.

Οι μελλοντικές έρευνες θα εξετάσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τους μηχανισμούς της σύνδεσης ανάμεσα στις δύο παθήσεις.

Φωτογραφία: kizzzbeth (CC BY 2.0) 

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα