Το Έντονο Άλγος Μπορεί να Επηρεάσει τη Μνήμη στην Τρίτη Ηλικία

Οι ηλικιωμένοι που βιώνουν έντονο άλγος έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν έκπτωση της μνήμης σε σχέση με αυτούς που νιώθουν χαμηλότερα επίπεδα άλγους, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το άλγος αποτελεί έναν (πιθανώς τροποποιήσιμο) παράγοντα κινδύνου για την έκπτωση της μνήμης και υπογραμμίζουν τη σημασία της διαχείρισής του στους ηλικιωμένους», είπε ο Δρ. Γκιούσε βαν ντερ Λίου, επικεφαλής της μελέτης.

Ο Δρ βαν ντερ Λίου και οι συνεργάτες του εξέτασαν 441 εθελοντές χωρίς άνοια ηλικίας τουλάχιστον 65 ετών που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Central Control of Mobility in Aging Study. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με την ένταση του άλγους που ένιωθαν.

Σε μία διάρκεια 2.75 ετών, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στον κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών μεταξύ των 285 εθελοντών που παρουσίαζαν άλγος και των 156 που δεν παρουσίαζαν, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο The Journal of Pain.

Ωστόσο, μεταξύ των εθελοντών της πρώτης ομάδας η πιθανότητα σημαντικής έκπτωσης της μνήμης ήταν περισσότερο από 3 φορές αυξημένη σε αυτούς που βίωναν υψηλά επίπεδα άλγους σε σχέση με αυτούς που βίωναν χαμηλότερα, μετά από προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης και την εθνικότητα.

«Το άλγος είναι αρκετά κοινό στην τρίτη ηλικία. Επηρεάζει πάνω από το 50% των ηλικιωμένων», είπε ο Δρ βαν ντερ Λίου. «Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το άλγος μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές λειτουργίες. Αυτό εν μέρει μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι το άλγος απαιτεί άμεση προσοχή και έχει προτεραιότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες γνωστικές λειτουργίες. Ωστόσο, είναι άγνωστο ακόμα αν τις επηρεάζει μακροπρόθεσμα».

Ο Δρ Ντάγκλας Σαρ, διευθυντής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν προκαλούν έκπληξη καθώς το άλγος, καθώς και η χρήση αναλγητικών και ψυχοτροπικών φαρμάκων μπορούν να επηρεάσουν τις γνωστικές λειτουργίες.

«Θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε αν οι εθελοντές που βιώνουν υψηλά επίπεδα άλγους λάμβαναν μεγαλύτερες δόσεις αναλγητικών, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις γνωστικές λειτουργίες», είπε ο Δρ Σαρ, που δεν είχε λάβει μέρος στη μελέτη. «Αν η χρήση των αναλγητικών μειώνεται σταδιακά, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών;», συμπλήρωσε.

Ο Δρ Χάουαρντ Φάινμπεργκ, καθηγητής ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο Τούρο στην Καλιφόρνια, ο οποίος επίσης δεν είχε λάβει μέρος στη μελέτη, δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα βοηθούν τους γιατρούς να εστιάσουν στην αντιμετώπιση του άλγους που επηρεάζει τη μνήμη και όχι του ηπιότερου άλγους για το οποίο δεν χρειάζεται να χορηγηθεί θεραπεία».

«Το άλγος είναι κάτι υποκειμενικό και συχνά η αντίληψή του επηρεάζεται από τον πολιτισμό του ασθενούς», τόνισε. «Αν και η έρευνα χρησιμοποίησε τυπικές μεθόδους για την εκτίμηση του άλγους, τα αποτελέσματα πρέπει να ελεγχθούν περισσότερο και η έρευνα να επαναληφθεί σε άλλους πληθυσμούς με διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό ή πολιτιστικό υπόβαθρο, έτσι ώστε να επαληθευτούν», κατέληξε.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα