Στεφανιαία Μικροαγγειακή Δυσλειτουργία: Αίτια, Συμπτώματα και Θεραπεία

Η στεφανιαία μικροαγγειακή δυσλειτουργία είναι μία μορφή καρδιακής νόσου που επηρεάζει τα μικρά αγγεία που διακλαδώνονται από τις στεφανιαίες αρτηρίες. Στους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο, το αίμα που μεταφέρει οξυγόνο μπορεί να κυκλοφορήσει από τις στεφανιαίες αρτηρίες, αλλά δεν μπορεί να διέλθει φυσιολογικά δια μέσου των μικρών, αλλά σημαντικών αγγείων που προαναφέρθηκαν, γεγονός που προκαλεί θωρακικό άλγος.

Η πάθηση αποτελεί ένα είδος μη αποφρακτικής στεφανιαίας νόσου, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιο φυσικό έμφρακτο στις στεφανιαίες αρτηρίες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μικροαγγειακή δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί ένα από τα πρώιμα σημεία της καρδιακής νόσου και μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση, καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συμπτώματα της Μικροαγγειακής Δυσλειτουργίας

Το κύριο σύμπτωμα της μικροαγγειακής δυσλειτουργίας είναι το θωρακικό άλγος (στηθάγχη) η οποία επιδεινώνεται κατά την άσκηση ή σε εποχές έντονου συναισθηματικού στρες.

Όταν ένας ασθενής με στηθάγχη δεν έχει κάποιο έμφρακτο στις αρτηρίες της καρδίας, ο γιατρός θα εξετάσει αν πάσχει από κάποια μη αποφρακτική στεφανιαία νόσο, όπως η μικροαγγειακή δυσλειτουργία.

Άλλα συμπτώματα της μικροαγγειακής δυσλειτουργίας περιλαμβάνουν:

  • Δύσπνοια
  • Αίσθημα κόπωσης

Αίτια Μικροαγγειακής Δυσλειτουργίας

Τα αίτια της μικροαγγειακής δυσλειτουργίας δεν είναι ακόμη γνωστά και αποτελούν το αντικείμενο αρκετών ερευνών. Ορισμένες παθήσεις, ωστόσο, έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση της νόσου. Αυτές περιλαμβάνουν:

Ενδοθηλιακή Δυσλειτουργία

Ορισμένοι ασθενείς που πάσχουν από ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, μία άλλη μορφή μη αποφρακτικής στεφανιαίας νόσου που επηρεάζει τις μεγάλες στεφανιαίες αρτηρίες, παρουσιάζουν επίσης μικροαγγειακή δυσλειτουργία (ενδοθηλιακή δυσλειτουργία των μικρών αγγείων).

Διηθητικές Καρδιακές Παθήσεις

Ορισμένα είδη σπανίων, διηθητικών καρδιακών παθήσεων (παθήσεων που χαρακτηρίζονται από εναποθέσεις ινωδών πρωτεϊνών στην καρδιά) προκαλούν πύκωνση του καρδιακού μυός. Μερικές μελέτες έχουν παρατηρήσει σύνδεση ανάμεσα στις διηθητικές καρδιακές παθήσεις και την μικροαγγειακή δυσλειτουργία.

Πρώιμη Αθηροσκλήρωση

Ορισμένοι ασθενείς με πρώιμα στάδια της αθηροσκλήρωσης (συσσώρευσης πλακών στις αρτηρίες) που δεν χρειάζεται ακόμα θεραπεία, μπορεί να παρουσιάσουν μικροαγγειακή δυσλειτουργία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μικρά τμήματα των πλακών αυτών μπορεί να αποκολλώνται με αποτέλεσμα να επηρεάζονται τα μικρά αγγεία.

Γενικοί Καρδιακοί Παράγοντες Κινδύνου

Οι περισσότεροι καρδιακοί παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τον κίνδυνο μικροαγγειακής δυσλειτουργίας. Παραδείγματα αυτών είναι:

  • Η παχυσαρκία
  • Η καθιστική ζωή
  • Το στρες
  • Το κάπνισμα
  • Άλλες παθήσεις που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη

Η μικροαγγειακή δυσλειτουργία επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες (τα 2/3 των ασθενών είναι γυναίκες), επομένως οι ορμόνες του γυναικείου φύλου πιθανώς παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.

Διάγνωση της Μικροαγγειακής Δυσλειτουργίας

Συχνά, όταν ένας ασθενής επισκέπτεται τον γιατρό του παραπονούμενος για θωρακικό άλγος, ο γιατρός εξετάζει αν υπάρχει κάποιο έμφρακτο στα αγγεία της καρδίας. Ωστόσο, η μικροαγγειακή δυσλειτουργία αποτελεί μία μορφή μη αποφρακτικής στεφανιαίας νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν έμφρακτα στις μεγάλες αρτηρίες. Καθώς τα έμφρακτα είναι αρκετά κοινά στους ασθενείς με θωρακικό άλγος και τα μικρά αγγεία δεν είναι ορατά στην αγγειογραφία, συχνά η διάγνωση της νόσου είναι δύσκολη χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία.

Για να διαπιστωθεί η μικροαγγειακή δυσλειτουργία, γίνεται συνήθως καρδιακός καθετηριασμός για να διαπιστωθεί ο δείκτης μικροαγγειακής αντίστασης (IMR). Ο δείκτης αυτός αποτελεί ένα μέτρο της πίεσης και της ροής του αίματος στα μικρά αγγεία της καρδίας.

Θεραπεία της Μικροαγγειακής Δυσλειτουργίας

Μετά τη διάγνωση της μικροαγγειακής δυσλειτουργίας, είναι σημαντικό να χορηγηθεί εξατομικευμένη θεραπεία στον κάθε ασθενή. Η θεραπεία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει:

Φάρμακα

Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει ένα ή περισσότερα φάρμακα σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Τα φάρμακα για τη θεραπεία της μικροαγγειακής δυσλειτουργίας βοηθούν στη διάνοιξη των μικρών αγγείων, την ανακούφιση από το θωρακικό άλγος και την πρόληψη των επιπλοκών. Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να προσδιορίσετε την κατάλληλη δόση και ρωτήστε τον πως θα αποφύγετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αλλαγές στον Τρόπο Ζωής

Για τη διαχείριση και την πρόληψη επιδείνωσης της μικροαγγειακής δυσλειτουργίας, ο γιατρός πιθανώς θα σας συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής. Οι σημαντικότερες από αυτές περιλαμβάνουν υγιεινή διατροφή, διακοπή του καπνίσματος και περιορισμό του στρες.

Το θωρακικό άλγος που αποδίδεται στη μικροαγγειακή δυσλειτουργία μπορεί να παρουσιάσει επιδείνωση μετά την άσκηση, ωστόσο η τελευταία αποτελεί σημαντικό κομμάτι για τον περιορισμό των συμπτωμάτων και την πρόληψη επιδείνωσης της νόσου. Ο γιατρός μπορεί να σας καθοδηγήσει στο πρόγραμμα άσκησης και να απαντήσει τα ερωτήματά σας σχετικά με αυτή.

Βιβλιογραφία: Stanford Health Care

Φωτογραφία: https://www.medicalgraphics.de (CC BY-ND 4.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα