Ραβδομυόλυση: Μία Σπάνια Αλλά Σοβαρή Επιπλοκή της Φυσικής Άσκησης

Η έλευση του φθινοπώρου βρίσκει αρκετούς από εμάς στο γυμναστήριο ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα που περιλαμβάνει έντονη φυσική άσκηση. Αν και η φυσική άσκηση προσφέρει σημαντικά οφέλη στους περισσότερους ασθενείς, προσφάτως έχουν αρχίσει να αυξάνονται τα ποσοστά μίας δυνητικά απειλητικής για τη ζωής νόσου που σχετίζεται με αυτή. Η νόσος αυτή είναι η ραβδομυόλυση.

Τι είναι η ραβδομυόλυση;

Η σπάνια αυτή πάθηση συμβαίνει όταν τα μυϊκά κύτταρα διαρρηγνύονται και απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους στην κυκλοφορία του αίματος. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία σειρά προβλημάτων μεταξύ των οποίων αίσθημα αδυναμίας, μυαλγίες και σκουρόχρωμα ούρα. Οι βλάβες μπορεί να είναι τόσο σημαντικές που να οδηγήσουν σε οξεία νεφρική βλάβη. Η έντονη φυσική άσκηση είναι ένα μόλις από τα αίτια της ραβδομυόλυσης. Τα υπόλοιπα αίτια περιλαμβάνουν ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων, κατανάλωση αλκοόλ, υπερβολική δόση φαρμάκων, λοιμώξεις και τραυματισμούς. Οι περισσότεροι ασθενείς με ραβδομυόλυση δεν χρειάζονται νοσηλεία, ωστόσο αν παρουσιάσετε ορισμένα από τα παραπάνω συμπτώματα μετά από έντονη άσκηση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Συνήθως μία απλή εξέταση ούρων ή αίματος είναι αρκετή για να τεθεί η διάγνωση.

Πώς να αποφύγετε τη ραβδομυόλυση

Αρκετοί από εμάς αντιμετωπίζουμε με ενθουσιασμό ένα νέο πρόγραμμα άσκησης και θέλουμε να το ακολουθήσουμε στην εντέλεια. Η διάθεση αυτή είναι θετική, ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ιδιαίτερα αν αυτό είναι ένα νέο πρόγραμμα άσκησης. Πρέπει να δημιουργείτε προκλήσεις στον οργανισμό, ωστόσο δεν πρέπει να ξεπερνάτε τα όριά του. Αν ασκείστε με προπονητή, βεβαιωθείτε ότι τον έχετε ενημερώσει σχετικά με τη φυσική σας κατάσταση και τα προβλήματα υγείας που πιθανώς έχετε. Επιπλέον:

  • Πίνετε αρκετά υγρά. Αυτό βοηθά στην πρόληψη διαφόρων προβλημάτων και στη σωστή λειτουργία των νεφρών.
  • Αποφύγετε τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τη λειτουργία των νεφρών.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι διουρητικό, γεγόνός που σημαίνει ότι θα προκαλέσει περαιτέρω αφυδάτωση. Χρειάζεστε περισσότερα υγρά κατά την άσκηση, όχι λιγότερα.

Αν παρουσιάσετε έντονο άλγος και κόπωση μετά την άσκηση, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Τα περισσότερα περιστατικά ραβδομυόλυσης αντιμετωπίζονται στο σπίτι, αυξάνοντας απλά την πρόσληψη υγρών. Αν τα επίπεδα των μυϊκών ενζύμων είναι υψηλά ή αν υπάρχουν ενδείξεις διαταραχής της νεφρικής λειτουργίας, μπορεί να χρειαστεί να γίνει ενδοφλέβια χορήγηση υγρών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να γίνει εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο ή ακόμα και στη ΜΕΘ για προσεκτική παρακολούθηση και περαιτέρω θεραπεία.

Ξεκινώντας Σταδιακά

Όταν ξεκινάτε ένα καινούριο πρόγραμμα φυσικής άσκησης προσαρμόστε τους μύες σας σταδιακά στις απαιτήσεις του. Η άσκηση είναι πιο αποτελεσματική όταν είναι ευχάριστη και επιθυμητή, ωστόσο δεν πρέπει να πιέζετε τον οργανισμό σας πέρα από τα όριά του. Αποφύγετε τους προπονητές που σας πιέζουν στα όρια της εξάντλησης. Δεν πρέπει να είνια αυτός ο στόχος σας όταν ξεκινάτε να ασκείστε, ιδιαίτερα αν δεν έχετε ασκηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένας καλός προπονητής θα κατανοήσει γρήγορα τα όριά σας και θα προσαρμόσει το πρόγραμμα ανάλογα με αυτά. Η φυσική άσκηση είναι μία από τις πιο υγιείς συνήθειες που μπορείτε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας, ωστόσο μην κάνετε υπερβολές. Ανεβάστε την πίεση που ασκείτε στον οργανισμό αργά αλλά σταθερά.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα