Προβιοτικά: Έχουν Χρησιμότητα στην Απώλεια Βάρους;

Η λήψη ενός προβιοτικού συμπληρώματος βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας του εντερικού μικροβιώματος και συμβάλλει στην υγεία του γαστρεντερικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αν και οι περισσότερες έρευνες για τα προβιοτικά είναι ακόμα σε πρώιμα στάδια, ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν ορισμένους ασθενείς να χάσουν βάρος. Άλλα δεδομένα έχουν δείξει ότι η κακή υγεία του εντέρου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Πώς Βοηθούν τα Πριοβιοτικά στην Απώλεια Βάρους;

Υπάρχουν διάφοροι μικροοργανισμοί εντός και εκτός του ανθρωπίνου οργανισμού, αρκετοί από τους οποίους προσφέρουν οφέλη σε αυτόν. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ορισμένα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο μπορεί να έχουν επιδράσεις στην απώλεια ή την αύξηση του σωματικού βάρους.

Στο έντερο, τα ωφέλιμα βακτήρια βοηθούν στη διάσπαση και την πέψη της τροφής. Βοηθούν επίσης στην παραγωγή θρεπτικών συστατικών και βιταμινών τις οποίες χρησιμοποιεί ο οργανισμός. Τα προβιοτικά βακτήρια τρέφονται με ίνες τις οποίες στη συνέχεια μετατρέπουν σε θρεπτικές ουσίες.

Η κακή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος συχνά αποδίδεται σε διαταραχή της ισορροπίας των μικροβίων στο έντερο.

Ο υπερβολικός πολλαπλασιασμός των επιβλαβών βακτηρίων είναι συνήθως αποτέλεσμα μείωσης στον αριθμό των προβιοτικών βακτηρίων. Η διαταραχή αυτή της ισορροπίας συνεπάγεται συνήθως μείωση στην ποικιλομορφία του μικροβιώματος.

Μία έρευνα του 2013 έδειξε ότι η διαταραχή της ισορροπίας του εντερικού μικροβιώματος συμβάλλει στην εμφάνιση παχυσαρκίας, αν και μπορεί να μην αποτελεί το μοναδικό αίτιο.

Όπως σημείωσε ένας επιστήμονας σε μία άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015, τα άτομα με υγιές σωματικό βάρος έχουν χαρακτηριστικές διαφορές στο εντερικό τους μικροβίωμα σε σχέση με τους παχύσαρκους ή υπέρβαρους.

Η έρευνα εκείνη είχε διαπιστώσει ότι οι αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα πειραματοζώων είχε ως αποτέλεσμα αντίστοιχη μείωση ή αύξηση του σωματικού βάρους. Η ίδια έρευνα, ωστόσο, δεν παρατήρησε κάτι αντίστοιχο σε ανθρώπους εθελοντές.

Αρκετά δεδομένα έχουν δείξει, πάντως, ότι όταν κάποιος παίρνει βάρος, παρατηρούνται αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος. Αν και διάφορες αλλαγές έχουν σχετιστεί με την παχυσαρκία, μάλλον δεν αποτελούν το μοναδικό αίτιό της.

Η ίδια έρευνα είχε παρατηρήσει επίσης ποιοι παράγοντες μπορούν να αλλάξουν το εντερικό μικροβίωμα στο πρότυπο που αντιστοίχησαν στους παχύσαρκους ασθενείς:

  • Διατροφή με υψηλά λιπαρά
  • Διατροφή με υψηλές θερμίδες
  • Κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών
  • Διαταραχή του κιρκαδικού ρυθμού

Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που υποστηρίζουν ότι τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν κάποιους ανθρώπους να χάσουν βάρος είναι πολύ περιορισμένα.

Μία έρευνα στο The British Journal of Nutrition μελέτησε τις επιδράσεις ενός είδους προβιοτικών, του Lactobacillus rhamnosus, στους ασθενείς με παχυσαρκία.

Οι γυναίκες που έλαβαν το προβιοτικό συμπλήρωμα έχασαν περισσότερο βάρος κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σχέση με αυτές που έπαιρναν placebo. Επιπλέον, η ομάδα που έπαιρνε το προβιοτικό συμπλήρωμα συνέχισε να χάνει βάρος μετά το τέλος της δίαιτας. Στους άνδρες, ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν αντίστοιχα αποτελέσματα.

Μία άλλη έρευνα του 2013 εξέτασε τις επιδράσεις του Lactobacillus fermentum και του Lactobacillus amylovorus.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι εθελοντές που ήταν υπέρβαροι αλλά γενικά υγιείς έτρωγαν γιαούρτι με τα παραπάνω είδη του Lactobacillus για 6 εβδομάδες. Στο τέλος της έρευνας, οι εθελοντές είχαν χάσει σχεδόν 3-4% του συνολικού σωματικού λίπους.

Ερευνητές έχουν εξετάσει επίσης τις επιδράσεις του Lactobacillus gasseri στην απώλεια λίπους. Στην έρευνά τους, οι ασθενείς με αυξημένο λίπος στην περιοχή της κοιλίας που κατανάλωναν προϊόντα γάλακτος με τα παραπάνω βακτήρια, έχασαν σχεδόν το 8.2-8.5% του λίπους αυτού σε ένα διάστημα 12 εβδομάδων.

Ωστόσο, όταν σταμάτησαν την κατανάλωση των παραπάνω προϊόντων, το λίπος αυτό επανήλθε. Αυτό δείχνει ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να στηριχθεί ο ισχυρισμός αυτός.

Η χαμηλή ποικιλομορφία των βακτηρίων μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Για παράδειγμα, μία έρευνα του 2015 διαπίστωσε ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη χαμηλή ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος και τα επίπεδα της φλεγμονής στον οργανισμό.

Η χαμηλή ποικιλομορφία του μικροβιώματος μπορεί να αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για τις παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης τύπου 2.

Είδη

Τα συχνότερα είδη προβιοτικών προέρχονται από τις οικογένειες των Lactobacillus και Bifidobacterium. Καθένα από τα παραπάνω είδη περιέχουν αρκετά διαφορετικά βακτήρια.

Τα προβιοτικά μπορεί να περιέχουν επίσης και άλλα βακτήρια ή μικροοργανισμούς όπως για παράδειγμα τον μύκητα Saccharomyces boulardii.

Τα βακτήρια που έχουν μελετηθεί περισσότερο σχετικά με τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία περιλαμβάνουν τα:

  • Lactobacillus acidophilus
  • Lactobacillus bulgaricus
  • Lactobacillus fermentum
  • Lactobacillus amylovorous
  • Lactobacillus gasseri
  • Lactobacillus rhamnosus
  • Bifidobacterium longum
  • Bifidobacterium bifidum

Το έντερο περιέχει συνολικά εκατοντάδες διαφορετικά είδη μικροοργανισμών, με το συνολικό αριθμό των μικροβίων να ξεπερνά τα 100 τρισεκατομμύρια. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αδιάσειστα δεδομένα που να δείχνουν ότι ένα είδος προβιοτικού βακτηρίου βοηθά περισσότερο στην απώλεια βάρους σε σχέση με κάποιο άλλο.

Πως να Χρησιμοποιήστε τα Προβιοτικά

Τα προβιοτικά διατίθενται σε δύο διαφορετικές μορφές:

Συμπληρώματα

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην αγορά διάφορα προβιοτικά συμπληρώματα. Αυτά περιέχουν συνήθως στελέχη του Lactobacillus ή του Bifidobacterium. Αρκετά συμπληρώματα περιέχουν και τις δύο οικογένειες.

Προϊόντα Ζύμωσης

Αρκετά τρόφιμα περιέχουν τα παραπάνω προβιοτικά βακτήρια. Το γιαούρτι αποτελεί ίσως την πλέον δημοφιλή πηγή προβιοτικών. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν ωφέλιμα βακτήρια περιλαμβάνουν:

  • Το ζυμωμένο, ωμό τυρί
  • Το κίμτσι
  • Το κομπούτσα
  • Το ξύδι μήλου

Άλλα Οφέλη από τα Προβιοτικά

Το National Center for Complementary and Integrative Health των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι το κάθε προβιοτικό δρα με διαφορετικό τρόπο και εκτελεί μία σειρά διαφορετικών λειτουργιών, όπως:

  • Περιορίζουν τον πολλαπλασιασμό των επιβλαβών βακτηρίων για να διατηρηθεί η ισορροπία του εντέρου
  • Αυξάνουν τον πληθυσμό των ωφελίμων βακτηρίων
  • Ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Προστατεύουν το τοίχωμα του γαστρεντερικού σωλήνα από επιβλαβείς μικροοργανισμούς

Εκτός από το γεγονός ότι διευκολύνουν την πέψη, τα προβιοτικά μπορεί να έχουν και άλλες επιδράσεις. Μία έρευνα του 2015 έδειξε ότι η υγιής ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος είναι σημαντική για μία σειρά λειτουργίες, όπως:

  • Η θρέψη
  • Η ανάπτυξη
  • Η ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Η διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας
  • Η ρύθμιση της διάθεσης
  • Η σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα