Πόσο Συχνά Πρέπει να Παίρνουμε Προβιοτικά;

Η ερώτηση πόσο συχνά πρέπει να παίρνουμε προβιοτικά δεν έχει εύκολη απάντηση. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να διαπιστώσουν σε ποιες περιπτώσεις προσφέρουν οφέλη, καθώς και ποια είναι τα βακτήρια που πρέπει να χορηγούνται.

Αν, για παράδειγμα, η γενικότερη υγεία σας είναι καλή και κάνετε μία ισορροπημένη δίαιτα, τότε πιθανώς δεν χρειάζεστε τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά ή προβιοτικά συμπληρώματα.

Επιπλέον, σε αυτούς που κάνουν κακή διατροφή δεν είναι σαφές αν η χορήγηση προβιοτικών συμπληρωμάτων ή η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν προβιοτικά θα βελτιώσει την υγεία του εντέρου.

Δεν είναι Σαφές Πόσο Συχνά Πρέπει να Παίρνουμε Προβιοτικά

Σήμερα δεν υπάρχει συνιστώμενη δόση για τα προβιοτικά, καθώς τα προβιοτικά βακτήρια διαφέρουν μεταξύ τους ενώ δεν γνωρίζουμε επίσης πόσο συχνά ή σε ποια δοσολογία πρέπει να χορηγούνται είτε από τη διατροφή είτε σε μορφή συμπληρώματος.

Συγκεκριμένα, οι οδηγίες από το World Gastroenterology Organization (WGO) τονίζουν ότι: «Η δόση που απαιτείται για το κάθε προβιοτικό διαφέρει ανάλογα με το στέλεχος και το προϊόν. Αν και τα περισσότερα προβιοτικά που χορηγούνται χωρίς συνταγή περιέχουν 1-10 δισεκατομμύρια CFU/δόση, ορισμένα προϊόντα είναι αποτελεσματικά και σε χαμηλότερες δόσεις, ενώ άλλα χρειάζονται σημαντικά μεγαλύτερες».

Χρειάζονται Περισσότερες Έρευνες

Αν και ακόμα δεν έχουμε όλα τα δεδομένα, το National Institute of Health των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι υπάρχουν ενδείξεις που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των προβιοτικών σε ορισμένες παθήσεις.

Για παράδειγμα, σε μία ανάλυση που εξέτασε διάφορες έρευνες και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Antibiotics, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα προβιοτικά μπορούν να ανακουφίσουν από τη διάρροια που προκαλούν τα αντιβιοτικά. Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, από το σύνολό των ασθενών που έπαιρναν προβιοτικά, μόλις το 8% παρουσίασε διάρροια μετά τη λήψη αντιβιοτικών. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους δεν έπαιρναν προβιοτικά ήταν 18%.

Δύο στελέχη που ξεχώρισαν στην παραπάνω ανάλυση ήταν τα L. rhamnosus GG και S. Boulardii. Κάθε έρευνα που εξετάστηκε είχε χρησιμοποιήσει, ωστόσο, διαφορετική δοσολογία και συγκεκριμένα από 106 μέχρι 1010 CFU (colony forming units) για 1-2 φορές την ημέρα και για 1 ή 2 εβδομάδες.

Μία άλλη ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2014 στο The American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αυξάνοντας παράλληλα τη συχνότητα των κενώσεων και περιορίζοντας το μετεωρισμό. Αναφορικά με τη συχνότητα των κενώσεων, το πιο αποτελεσματικό βακτήριο ήταν το B. lactis, το οποίο αύξησε τη συχνότητα κατά 1.5 την εβδομάδα.

Αν και αυτή η δράση ήταν στατιστικώς σημαντική, πρακτικά δεν αποτελεί ουσιαστική βελτίωση για τους ασθενείς. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ορισμένοι ασθενείς έχουν καλύτερη απόκριση από άλλους, ωστόσο οι επιστήμονες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν εκ των προτέρων τους ασθενείς αυτούς.

Πρέπει να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι οι επιστήμονες και από τις δύο παραπάνω αναλύσεις υποστήριξαν ότι σίγουρα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί ποια είναι τα κατάλληλα στελέχη και δοσολογίες για την κάθε ένδειξη.

Τα Επόμενα Βήματα για τους Ασθενείς που Σκέφτονται να Πάρουν Προβιοτικά

Αν θέλετε να ενημερωθείτε σχετικά με την έρευνα για τα προβιοτικά και τη χρησιμότητά τους σε συγκεκριμένες παθήσεις, όπως η ακμή ή οι ουρολοιμώξεις, η καλύτερη πηγή είναι ο γιατρός σας. Αυτός θα σας πληροφορήσει για τον ιδανικό τρόπο χορήγησης των προβιοτικών με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα, ιδιαίτερα αν πάσχετε από χρόνιες παθήσεις ή είστε ανοσοκατασταλμένοι.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα