Πόσο Συχνά Πρέπει να Επισκεπτόμαστε Γιατρούς 7 Διαφορετικών Ειδικοτήτων;

Οι επισκέψεις στο γιατρό είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας. Αν και ορισμένους γιατρούς πρέπει να τους επισκεπτόμαστε μόνο όταν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, σε άλλους πρέπει να πηγαίνουμε τουλάχιστον μία φορά ετησίως. Στο παρόν άρθρο θα αναφέρουμε τη συχνότητα με την οποία πρέπει να επισκεπτόμαστε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ωστόσο, ότι ο κάθε ασθενής έχει τις δικές του ανάγκες επομένως μπορεί να χρειάζεται περισσότερο ή λιγότερο συχνές επισκέψεις σε σχέση με αυτές που αναφέρονται.

Παθολόγος

Τουλάχιστον 2 Φορές Ετησίως για το Ετήσιο Τσεκ-Απ και το Εμβόλιο της Γρίπης

Η επίσκεψη στον παθολόγο μπορεί να γίνεται όποτε θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο. Αν είστε γενικά υγιείς και δεν πάσχετε από χρόνια νοσήματα πρέπει να επισκέπτεστε τον παθολόγο τουλάχιστον δύο φορές ετησίως, μία για το γενικό τσεκ-απ και άλλη μία για το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Αν έχουν περάσει αρκετά χρόνια από το τελευταίο σας τσεκ-απ μπορεί να χρειαστούν περισσότερες επισκέψεις.

Οφθαλμίατος

Έλεγχος των Οφθαλμών Τουλάχιστον 1 Φορά Ετησίως

Οι ενήλικες και τα παιδιά πρέπει να κάνουν εξετάσεις για την υγεία των οφθαλμών τουλάχιστον 1 φορά ετησίως. Ωστόσο, αν παρουσιάσετε συμπτώματα όπως διπλωπία, ξηρότητα, κνησμό ή άλγος στους οφθαλμούς, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν οφθαλμίατρο.

Γυναικολόγος

Τουλάχιστον 1 Φορά Ετησίως για Τσεκ-Απ

Οι γυναίκες πρέπει να επισκέπτονται τον γιατρό τους τουλάχιστον μία φορά ετησίως για τσεκ-απ το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει τεστ Παπανικολάου, έλεγχο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και συζήτηση σχετικά με τις μεθόδους αντισύλληψης. Οι έγκυες πρέπει να επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους κάθε εβδομάδα ή μήνα ανάλογα με το τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Γαστρεντερολόγος

Η Συχνότητα Εξαρτάται από την Ηλικία και τη Σοβαρότητα των Συμπτωμάτων

Όλα τα άτομα ηλικίας 45-50 ετών πρέπει να επισκεφθούν το γαστρεντερολόγο τους και να κλείσουν ραντεβού για κολονοσκόπηση. Ιδιαίτερα οι ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου πρέπει να κλείσουν ραντεβού νωρίτερα. Φυσικά, μπορείτε να επισκεφθείτε τον γαστρεντερολόγο οποτεδήποτε παρουσιάσετε συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα που απαιτούν αντιμετώπιση από έναν ειδικό.

Δερματολόγος

Η Συχνότητα Εξαρτάται από τη Διάγνωση

Αν δεν πάσχετε από κάποια δερματική νόσο και δεν έχετε ιστορικό καρκίνου του δέρματος, τότε αρκεί μία επίσκεψη ετησίως. Σε κάθε άλλη περίπτωση μπορεί να χρειάζονται συχνότερα επισκέψεις.

Για παράδειγμα, αν έχετε ιστορικό μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος, πρέπει να επισκέπτεστε τον γιατρό σας τουλάχιστον μία φορά κάθε 6 μήνες. Αν έχετε ιστορικό μελανώματος, μπορεί να χρειαστεί επίσκεψη στο δερματολόγο κάθε 3 μήνες ανάλογα με το χρόνο που έχει περάσει από τη διάγνωση.

Οι ασθενείς με χρόνια δερματικά προβλήματα, όπως η ακμή, η ροδόχρους ακμή, η ψωρίαση και το έκζεμα, πρέπει να επισκέπτονται τον δερματολόγο τους είτε μηνιαίως ή κάθε λίγους μήνες μετά την αρχική διάγνωση για να βεβαιωθούν ότι νόσος βρίσκεται υπό έλεγχο.

Ουρολόγος

Κλείστε Ραντεβού Άμεσα Μόλις Εμφανιστούν Συμπτώματα

Η επίσκεψη στον ουρολόγο εξαρτάται από την ηλικία και το ατομικό ιστορικό σας. Σε κάθε περίπτωση, επισκεφθείτε τον ουρολόγο σας αν παρουσιάσετε συμπτώματα από το ουροποιητικό.

Για τους άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών, ίσως χρειάζεται να κάνετε εξετάσεις για τον έλεγχο της λειτουργίας του προστάτου μία φορά ετησίως, ωστόσο τα δεδομένα δεν είναι σαφή αναφορικά με τη συχνότητα της παραπάνω εξέτασης. Οι ασθενείς με νεφρολιθίαση πρέπει επίσης να επισκέπτονται τον ουρολόγο τουλάχιστον μία φορά ετησίως, ενώ για τους ασθενείς με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις η συχνότητα εξαρτάται από τα συμπτώματα και το διάστημα μεταξύ δύο υποτροπών.

Οδοντίατρος

Τουλάχιστον 2 Φορές Ετησίως

Η υγεία των οδόντων αντικατοπτρίζει τη στοματική υγιεινή, επομένως είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο τουλάχιστον δις ετησίως για καθαρισμό, ακτινογραφίες και προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο της στοματικής κοιλότητας ή άλλες παθήσεις.

Εκτός από το ετήσιο τσεκ-απ και τις επισκέψεις για καθαρισμό, είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο άμεσα αν παρατηρήσετε αλλαγές στο στόμα σας, ιδιαίτερα αν αυτές συνοδεύονται από άλγος.

Επιπλέον, οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη και καρκίνο, οι έγκυες και οι καπνιστές αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου για οδοντιατρικά προβλήματα, επομένως πρέπει να ελέγχουν τακτικά τη στοματική τους υγιεινή.

Βιβλιογραφία: Business Insider

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα