Πόσο Επικίνδυνο είναι το Όζον για την Υγεία;

Το όζον είναι ένα αέριο που αποτελείται από 3 άτομα οξυγόνου. Το αέριο αυτό έχει διαφορετικές επιδράσεις στην υγεία ανάλογα με την προέλευσή του.

Το όζον που βρίσκεται στη στρατόσφαιρα προστατεύει τους ζωντανούς οργανισμούς που βρίσκονται στη Γη από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου και επομένως είναι ωφέλιμο για την υγεία.

Αντιθέτως, το όζον που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους (ground-level ozone ή GLO) έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας. Θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο, μάλιστα, για τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και αρκετούς ασθενείς με πνευμονικές παθήσεις, όπως το άσθμα.

Σύμφωνα με το Environmental Protection Agency (EPA) των ΗΠΑ, το GLO σχηματίζεται από την αντίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο ηλιακό φως. Η τελευταία είναι αποτέλεσμα της ανάφλεξης, η οποία αποδίδεται κυρίως σε ανθρώπινες πηγές, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων από τα εργοστάσια ή τα οχήματα.

Μία νέα έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMJ δείχνει ότι η αυξημένη έκθεση στο όζον μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο θανάτου.

Όπως δήλωσαν οι επιστήμονες, «τα επίπεδα του όζοντος αναμένεται να αυξηθούν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής» και επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε ποιες είναι οι επιδράσεις του GLO στην υγεία.

Ποσοτικοποίηση των Επιδράσεων

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης, αν και αρκετές έρευνες έχουν ασχοληθεί με τις αρνητικές επιδράσεις της έκθεσης στο όζον, καμία από αυτές δεν έχει εξετάσει την αύξηση στον κίνδυνο θανάτου που προκαλεί βραχυπρόθεσμα.

Οι περισσότερες μελέτες έχουν ασχοληθεί με τους μακροπρόθεσμους κινδύνους από την έκθεση στο παραπάνω αέριο.

Η ποσοτικοποίηση των βραχυπρόθεσμων επιδράσεων από την έκθεση στο όζον, θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη οδηγιών, όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς της παρούσας έρευνας. Σήμερα, οι οδηγίες σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση διαφέρουν σε κάθε χώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει θέσει ως όριο για το όζον τα 100 μg/m3. Στην Ευρώπη το όριο είναι 120 μg/m3, στις ΗΠΑ 140 μg/m3 και στην Κίνα 160 μg/m3.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν κατανοήσουμε τις βραχυπρόθεσμες επιδράσεις του όζοντος στον κίνδυνο θανάτου, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε σαφείς οδηγίες που θα περιορίσουν τη θνησιμότητα από την έκθεση στο αέριο.

Πάνω από 6000 Επιπλέον Θάνατοι

Η διεθνής ομάδα εξέτασε δεδομένα από 406 πόλεις σε 20 χώρες για το διάστημα 1985-2015.

Εξετάζοντας τα επίπεδα του οξυγόνου, το είδος των σωματιδίων, τη μέση θερμοκρασία και την υγρασία σε κάθε περιοχή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα του όζοντος και τον κίνδυνο θανάτου βραχυπρόθεσμα.

Παρατηρήθηκε επίσης ότι η αύξηση στα επίπεδα του όζοντος κατά 10 μg/m3 σε ένα διάστημα 2 ημερών, συνδέεται με 0.18% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Για τις πόλεις που εξετάστηκαν, αυτό αντιστοιχεί σε 6.262 επιπλέον θανάτους που αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση από το όζον.

Ανάγκη για Χαμηλότερα Όρια

Εξετάζοντας δεδομένα από τον WHO, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 80% των ασθενών που ζουν σε αστικές περιοχές εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα από τα 100 μg/m3 που έχει θέσει ως ανώτατο όριο ο WHO.

Επιπλέον, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι επίπεδα χαμηλότερα από το όριο του WHO σχετίζονται επίσης με αυξημένο αριθμό θανάτων.

Αυτό δείχνει ότι οι περισσότερες χώρες παγκοσμίως πρέπει να υιοθετήσουν χαμηλότερα όρια, ενώ και ο WHO θα πρέπει να τροποποιήσει τις οδηγίες του κατάλληλα προκειμένου να διασφαλιστούν τα μέγιστα οφέλη για τη δημόσια υγεία.

Οι επιστήμονες τόνισαν, ωστόσο, ότι η έρευνά τους είχε ορισμένες περιορισμούς. Αρχικά, ήταν μία έρευνα παρατήρησης, επομένως δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα του όζοντος ευθύνονται άμεσα για τα αυξημένα ποσοστά θανάτου βραχυπρόθεσμα.

Επιπλέον, καθώς οι επιστήμονες επιχείρησαν να εξετάσουν ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό πόλεων σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες, τελικά δεν εξέτασαν ορισμένες περιοχές όπως η Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Νότια Αμερική, επομένως τα αποτελέσματα δεν αφορούν ίσως χώρες σε αυτές τις περιοχές.

Παρά τους παραπάνω περιορισμούς, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σημαντικές επιδράσεις στην υγεία, επομένως υπάρχει ανάγκη να ληφθούν μέτρα άμεσα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα