Ποιες είναι οι Καλύτερες Δίαιτες για την Εγκεφαλική Υγεία;

Η Μεσογειακή δίαιτα και η δίαιτα APDQS (A Priori Diet Quality Score) σχετίζονται με καλύτερες γνωστικές λειτουργίες στη μεσήλικη ζωή, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τη δίαιτα DASH, μία διατροφή για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σε μία μεγάλη έρευνα που συνέκρινε τις επιδράσεις που έχουν οι τρεις δίαιτες στις γνωστικές λειτουργίες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι ακολουθούσαν τη Μεσογειακή δίαιτα είχαν μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών σε σχέση με τους υπολοίπους. Το ίδιο παρατηρήθηκε και για τη δίαιτα APDQS.

Αν αντιθέσει, η δίαιτα DASH δεν φάνηκε να επηρεάζει σημαντικά τη διατήρηση των γνωστικών λειτορυγιών.

«Η υγιεινή διατροφή στην ενήλικη ζωή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών στη μέση ηλικία», είπε η Κλερ ΜακΕβόι, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε τον ιδανικό συνδυασμό τροφίμων για την εγκεφαλική υγεία. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι η υγιεινή διατροφή για την καρδιά είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Περιλαμβάνει επίσης μέτρια κατανάλωση ψαριών, γαλακτοκομικών και αλκοόλ και χαμηλή κατανάλωση κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων», είπε η ίδια.

Οι παρατηρήσεις της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology.

Ομοιότητες και Διαφορές

Οι τρεις δίαιτες έχουν αρκετά κοινά σημεία. Η Μεσογειακή δίαιτα επικεντρώνεται κυρίως στα τρόφιμα ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα υγιή ακόρεστα λίπη, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και τα ψάρια, ενώ περιορίζει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, πουλερικών και γαλακτοκομικών με πολλά λιπαρά.

Η δίαιτα APDQS περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ψάρια και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ενώ περιορίζει τα τηγανητά, το αλάτι, τα γλυκά, τα γαλακτοκομικά με υψηλά λιπαρά και τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

Η δίαιτα DASH περιλαμβάνει σιτηρά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, ενώ περιορίζει το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα κορεσμένα λίπη, τα γλυκά και το νάτριο.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, δεν είναι σαφές γιατί η δίαιτα DASH δεν έχει αντίστοιχες επιδράσεις με τις δύο πρώτες δίαιτες στις γνωστικές λειτουργίες.

«Αν και όλες οι δίαιτες βασίζονται στα φυτικά τρόφιμα και μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, υπάρχουν διαφορές ως προς το είδος και την ποσότητα των τροφίμων που περιλαμβάνονται», είπε η ΜακΕβόι.

Μία πιθανότητα είναι ότι η δίαιτα DASH δεν περιλαμβάνει μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, κάτι που περιλαμβάνεται στις άλλες δύο δίαιτες.

«Φαίνεται ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ως κομμάτι μίας υγιεινής διατροφής είναι σημαντική για τη διατήρηση της εγκεφαλικής υγείας στη μέση ηλικία, ωστόσο χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η παρατήρηση», πρόσθεσε.

Συνεπή Αποτελέσματα

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες εξέτασαν 2621 εθελοντές (57% γυναίκες, μέσος όρος ηλικίας στην αρχή της έρευνας 25 χρόνια) από τη μελέτη CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults).

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στην αρχή της έρευνας και στις ηλικίες των 32 και 45 ετών. Οι ερευνητές στη συνέχεια ταξινόμησαν τους εθελοντές ανάλογα με το βαθμό συμμόρφωσής τους με την κάθε δίαιτα (χαμηλός, μέτριος και υψηλός).

Στη συνέχεια εξέτασαν τις γνωστικές τους λειτουργίες δύο φορές ανάμεσα στις ηλικίες των 50 και 55 ετών.

Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι ο υψηλός βαθμός συμμόρφωσης με τη Μεσογειακή δίαιτα σχετίζεται με μειωμένη έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών.

Οι επιδόσεις στις εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών μειώθηκαν κατά 0.04 μονάδες σε όσους είχαν χαμηλή συμμόρφωση με τη δίαιτα, ενώ αυξήθηκαν κατά 0.03 μονάδες στη μέτρια και υψηλή συμμόρφωση. Η διαφορά ανάμεσα στις ομάδες χαμηλής και υψηλής συμμόρφωσης θεωρήθηκε στατιστικώς σημαντική.

Ομοίως, σε όσους ακολουθούσαν τη δίαιτα APDQS, το σκορ των γνωστικών λειτουργιών παρουσίασε μείωση κατά 0.04 μονάδες σε όσους είχαν χαμηλή συμμόρφωση, ενώ σε όσους είχαν υψηλή, το σκορ αυξήθηκε κατά 0.06.

«Η δίαιτα DASH δεν σχετίστηκε με αλλαγές στις γνωστικές λειτουργίες», είπε η ΜακΕβόι.

Οι επιστήμονες έκαναν προσαρμογή των αποτελεσμάτων για το επίπεδο εκπαίδευσης, το κάπνισμα, το διαβήτη και τη φυσική άσκηση.

Αν και οι δίαιτες που σχετίζονται με καλύτερες γνωστικές λειτουργίες στη μέση ηλικία είχαν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όπως η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οφέλη είναι μάλλον συνεργικά.

«Δεν παρατηρήθηκε ισχυρή σύνδεση για κανένα συγκεκριμένο τρόφιμο και τις γνωστικές λειτουργίες», είπε η ΜακΕβόι.

«Φαίνεται ότι ο συνδυασμός τροφίμων που συνιστούν μία υγιεινή διατροφή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη διατήρηση της εγκεφαλικής υγείας», πρόσθεσε.

Η ΜακΕβόι σημείωσε επίσης ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αντίστοιχα αποτελέσματα όταν αλλάζει η διατροφή αργότερα. Πρέπει να διερευνηθούν επίσης περισσότεροι οι μηχανισμοί που προσφέρουν τα οφέλη στην εγκεφαλική υγεία.

Τα ευρήματα για τη δίαιτα DASH αποτελούν έκπληξη

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο Τόμας Βίντικ, ένας νευρολόγος από την Κλινική Έκχαρτ στην Ιντιάνα, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποστηρίζουν όσα γνωρίζαμε για τα οφέλη μίας υγιεινής διατροφής.

«Αν προσέχετε τον οργανισμό σας και κάνετε καλή διατροφή, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών», είπε ο Βίντικ, που δεν είχε λάβει μέρος στην έρευνα.

Σε ένα άρθρο που συνόδευσε την έρευνα, ο Τζιν Μπόουμαν, από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και ο Νικόλαος Σκαρμέας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, σημείωσαν ότι τα ευρήματα «δείχνουν ότι η Μεσογειακή Δίαιτα και η APDQS προσφέρουν οφέλη στις γνωστικές λειτουργίες, ενώ η δίαιτα DASH δεν είχε αντίστοιχη επίδραση».

Οι συγγραφείς τόνισαν ότι η επιλογή της βάσης δεδομένων CARDIA ήταν σωστή, καθώς είναι μία μελέτη με μεγάλο μέγεθος και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τονίζουν επίσης ότι στην έρευνα έγινε καλή προσαρμογή για διάφορους παράγοντες. Τα ερωτηματολόγια για τη διατροφή συμπληρώθηκαν επίσης σε δύο περιστάσεις, γεγονός που βελτιώνει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων.

Ωστόσο, καθώς ήταν μία έρευνα παρατήρησης δεν είναι δυνατό να αποδειχθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος. «Η σχετικά μικρή διάρκεια ανάμεσα στις δύο εκτιμήσεις των γνωστικών λειτουργιών» ήταν ένας ακόμα περιορισμός της έρευνας.

Οι δύο επιστήμονες υποστήριξαν, καταλήγοντας, ότι ίσως θα έπρεπε να έχουν γίνει μετρήσεις αντικειμενικών βιοχημικών δεικτών, γεγονός που θα μπορούσε να προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς δράσης.

Βιβλιογραφία: Medscape

Φωτογραφία: www.amenclinics.com (CC BY-SA 2.0) 

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα