Ποια είναι η Φυσιολογική Θερμοκρασία του Ανθρωπίνου Σώματος;

Οι περισσότεροι από εμάς μετράμε τη θερμοκρασία μας όταν ανησυχούμε ότι έχουμε πυρετό. Ωστόσο, η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να επηρεαστεί από μία σειρά παράγοντες μεταξύ των οποίων οι συνήθειες του τρόπου ζωής, η ηλικία και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Η θερμοκρασία αποτελεί επίσης δείκτη της μεταβολικής υγείας. Ειδικότερα, όπως εξήγησαν οι συγγραφείς μίας νέας έρευνας, η θερμοκρασία του ανθρωπίνου σώματος αποτελεί δείκτη του μεταβολικού ρυθμού, τον οποίο αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει με τη μακροζωία και το σωματότυπο.

Ποια είναι λοιπόν η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπου; Το 1851, ο Γερμανός ιατρός Carl Reinhold August Wunderlich εξέτασε 25.000 άτομα σε μία πόλη και διαπίστωσε ότι η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρωπίνου σώματος είναι οι 37 °C.

Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες και αναλύσεις έχουν δείξει ότι η μέση θερμοκρασία του σώματος σήμερα είναι χαμηλότερη.

Για παράδεγμα, μία έρευνα που εξέτασε περισσότερους από 35.000 εθελοντές στη Ηνωμένο Βασίλειο και έκανε περισσότερες από 250.000 μετρήσεις διαπίστωσε ότι η μέση θερμοκρασία είναι πλέον οι 36.6 °C. Μπορεί αυτή η διαφορά να αποδίδεται στις αλλαγές των εργαλείων μέτρησης ή μήπως αποτελεί ένδειξη μεγαλύτερης διάρκειας ζωής και καλύτερης γενικότερης υγείας;

Η Myroslava Protsiv, από το τμήμα λοιμώξεων του Stanford University, και η ομάδα της αποφάσισαν να εξετάσουν τα αίτια του παραπάνω φαινομένου.

Όπως δήλωσαν οι επιστήμονες, «οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν σε μέση θερμοκρασία από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα είναι πραγματικές και αντιπροσωπεύουν τις μεταβολές που έχουν συμβεί στην υγεία και τη μακροβιότητα του ανθρώπου από τη Βιομηχανική Επανάσταση».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό eLife.

Εξερευνώντας τις Αλλαγές στη Θερμοκρασία του Σώματος

Για να εξετάσουν τη θεωρία τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν πληροφορίες από 3 βάσεις δεδομένων.

Η πρώτη από αυτές είχε δεδομένα για τα έτη 1862-1930 τα οποία είχαν συλλεχθεί από τον στρατιώτες στον εμφύλιο πόλεμο των ΗΠΑ.

Η δεύτερη ήταν η United States National Health and Nutrition Examination Survey I, μία έρευνα που διεξήχθη από το 1971 μέχρι το 1975.

Η τρίτη βάση δεδομένων ήταν η Stanford Translational Research Integrated Database Environment, η οποία περιέχει δεδομένα για ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί στο Stanford από το 2007 μέχρι το 2017.

Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά 677.423 μετρήσεις, οι οποίες δίνουν μία σαφή εικόνα για τις μεταβολές της θερμοκρασίας με το χρόνο.

Η Νέα Μέση Θερμοκρασία είναι Χαμηλότερη

Ορισμένες από τις παρατηρήσεις των ερευνητών ήταν:

  • Η μέση θερμοκρασία στους άνδρες σήμερα είναι, κατά μέσο όρο, 0.59 °C χαμηλότερη σε σχέση με τις αρχές του 19ου αιώνα.
  • Αντίστοιχα, στις γυναίκες η μέση θερμοκρασία έχει μειωθεί κατά 0.32 °C από τη δεκαετία του 1890 μέχρι σήμερα.
  • Συνολικά, η ανάλυση διαπίστωσε ότι η μέση θερμορκασία μειώνεται κατά 0.03 °C κάθε δεκαετία.

Για να διαπιστώσουν αν οι παραπάνω αλλαγές αποδίδονται στις εξελίξεις των θερμομέτρων ή σε άλλους παράγοντες, η Protsiv και η ομάδα της εξέτασαν κάθε βάση δεδομένων ξεχωριστά θεωρώντας ότι όλοι οι γιατροί σε κάθε ιστορική περίοδο χρησιμοποιούσαν τα ίδια θερμόμετρα.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης στην κάθε βάση δεδομένων ήταν ενδεικτικά των αλλαγών που παρατηρήθηκαν συνολικά. «Η φυσιολογική θερμοκρασία δεν είναι αυτή που πιστεύει ο περισσότερο κόσμος», είπε η Dr Julie Parsonnet, καθηγήτρια ιατρικής και κύρια συγγραφέας της έρευνας.

«Οι περισσότεροι από εμάς μαθαίνουμε ότι η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπου είναι οι 37 °C, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, καθώς το φύλο, η ώρα της ημέρας και η ηλικία μπορούν στο σύνολό τους να επηρεάσουν τη θερμοκρασία του σώματος, οι επιστήμονες τόνισαν ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουν οι παρούσες οδηγίες σχετικά με αυτή.

Πού Αποδίδεται η Μείωση της Μέσης Θερμοκρασίας του Ανθρώπου;

Γιατί, επομένως, έχει αλλάξει η μέση θερμοκρασία μας; «Η φυσιολογία μας έχει παρουσιάσει ορισμένες αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν», είπε η Dr Parsonnet.

«Το περιβάλλον μας έχει αλλάξει, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη θερμοκρασία του σπιτιού μας, την επαφή μας με τους μικροοργανισμούς και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι, σταδιακά, μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές στη φυσιολογία μας», πρόσθεσε.

Επιπλέον, όπως τόνισε η Parsonnet, ο μέσος μεταβολικός ρυθμός, ο οποίος είναι ενδεικτικός της ενέργειας που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας, παρουσιάζει σταθερά μείωση. Η μείωση αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα του περιορισμού της φλεγμονής.

«Η φλεγμονή οδηγεί σε παραγωγή αρκετών πρωτεϊνών και κυτταροκινών που ενισχύουν το μεταβολισμό και αυξάνουν τη θερμοκρασία μας», πρόσθεσε.

Τέλος, τα κλιματιστικά και η θέρμανση των σπιτιών έχουν οδηγήσει σε λιγότερες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντός μας, γεγονός που σίγουρα έχει επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να καταναλώνει ενέργεια για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα