Οιδήματα στα κάτω άκρα μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιονδήποτε από εμάς κάποια στιγμή. Είναι ένα αρκετά κοινό σύμπτωμα, ιδιαίτερα αν περπατήσουμε ή παραμείνουμε σε όρθια στάση για μεγάλη χρονική διάρκεια. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, υποχωρεί μετά από ξεκούραση ή ανάταση του πλεγέντος ποδιού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, το οίδημα μπορεί να αποτελεί ένδειξη μίας πιο σοβαρής νόσου.

Αγγειακά Αίτια

Όταν είμαστε όρθιοι για αρκετή ώρα, η βαρύτητα ωθεί το αίμα προς τις φλέβες των ποδιών. Εκεί μικρές ποσότητες του νερού που βρίσκεται στο αίμα, εισέρχονται στους ιστούς των ποδιών, προκαλώντας οίδημα. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν αντίστοιχο οίδημα καθώς επηρεάζουν την κίνηση των υγρών μέσα στον οργανισμό.

Φλεβική Ανεπάρκεια

Οι βαλβίδες στις φλέβες των ποδιών δεν επιτρέπουν στο αίμα να λιμνάσει στα κάτω άκρα λόγω της βαρύτητας και να συσσωρευθεί στις φλέβες των ποδιών. Με την ηλικία, οι βαλβίδες αυτές παρουσιάζουν επίσης γήρανση και λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά. Το παραπάνω αποτελεί κοινό αίτιο οιδήματος στα πόδια.

Φλεβίτιδα

Η επώδυνη αυτή φλεγμονή των φλεβών μπορεί να προκαλέσει οίδημα και άλγος στα πόδια.

Εν τω βάθει Φλεβοθρόμβωση

Κατά την πάθηση αυτή, σχηματίζονται θρόμβοι αίματος στα εν τω βάθει αγγεία των ποδιών. Οι θρόμβοι αποκλείουν την επιστροφή του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά, προκαλώντας οίδημα στα πόδια. Η πάθηση αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς οι αιματικοί θρόμβοι μπορεί να αποκολληθούν και να φτάσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στους πνεύμονες προκαλώντας έτσι πνευμονική εμβολή. Η πνευμονική εμβολή είναι μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δύσπνοια, άλγος κατά την αναπνοή και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο. Συνήθως, οι θρόμβοι εντοπίζονται μόνο στο 1 πόδι, επομένως το οίδημα εμφανίζεται μόνο σε αυτό. Οι περιπτώσεις αμφοτερόπλευρων οιδημάτων στα κάτω άκρα συνήθως δεν είναι επικίνδυνες, ωστόσο αν εμφανιστεί οίδημα στο ένα μόνο πόδι πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας άμεσα.

Καρδιακή Ανεπάρκεια

Κατά την πάθηση αυτή η καρδιά δεν αντλεί το αίμα με επαρκή αποτελεσματικότητα. Ως αποτέλεσμα, το αίμα που πρέπει να επιστρέψει στην καρδιά, λιμνάζει στις φλέβες των κάτω άκρων.

Ηπατική Νόσος

Ορισμένες παθήσεις του ήπατος μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλά επίπεδα μίας πρωτεΐνης που λέγεται αλβουμίνη, η οποία παράγεται στο ήπαρ. Τα χαμηλά επίπεδα αλβουμίνης επιτρέπουν στα υγρά του αίματος να διαρρέουν στους ιστούς, προκαλώντας έτσι οίδημα όχι μόνο στα πόδια αλλά και σε άλλα σημεία του οργανισμού, όπως τα χέρια και το πρόσωπο.

Νεφρική Νόσος

Αν τα νεφρά δεν μπορούν να απομακρύνουν επαρκή ποσότητα περιττών υγρών από τον οργανισμό (μία από τις κύριες λειτουργίες των νεφρών) λόγω κάποιας νόσου, το αποτέλεσμα είναι αυτά να συσσωρεύονται σε διάφορους ιστούς.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το οίδημα στα κάτω άκρα αποτελεί την πρώτη ένδειξη καρδιακής ανεπάρκειας ή κάποιας ηπατικής ή νεφρικής νόσου, επομένως ο γιατρός σας πρέπει να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο. Για το σκοπό αυτό, ο γιατρός σας θα λάβει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και θα κάνει φυσική εξέταση που θα περιλαμβάνει εξέταση της καρδίας και των πνευμόνων. Μπορεί να χρειαστεί επίσης εξετάσεις αίματος και ούρων, ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα ή και άλλες εξετάσεις.

Άλλα Αίτια

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα οιδήματα των κάτω άκρων μπορεί να έχουν άλλα αίτια που δεν σχετίζονται άμεσα με την αιματική ροή ή τα υγρά του οργανισμού. Για παράδειγμα:

Παθήσεις των Οστών και των Τενόντων

Ορισμένες διαταραχές των οστών και των τενόντων στα κάτω άκρα μπορεί επίσης να προκαλέσουν οίδημα, αν και (σε αντίθεση με τα αγγειακά αίτια) τυπικά προκαλούν επίσης άλγος. Παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων είναι η αρθρίτιδα, η τενοντίτιδα ή τα κατάγματα.

Διαταρχές του Δέρματος και τον Ονύχων

Με την ηλικία, το δέρμα γίνεται πιο λεπτό. Το γεγονός αυτό, το καθιστά πιο ευάλωτο σε τραυματισμούς, οι οποίοι μπορεί να μολυνθούν με αποτέλεσμα να προκαλείται οίδημα στην περιοχή του τραύματος. Μία αμυχή στο πόδι μπορεί να προκαλέσει οίδημα σε όλο το κάτω άκρο. Τα νύχια στα δάκτυλα των ποδιών μπορεί επίσης να προκαλέσουν τραύματα και οίδημα.

Ανεπιθύμητες Ενέργειες Φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα, όπως για παράδειγμα οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης, μπορεί επίσης να προκαλέσουν οιδήματα κάτω άκρων.

Τι Πρέπει να Κάνετε

Ένα μικρό οίδημα στο πόδι είναι κάτι που μάλλον δεν πρέπει να σας ανησυχήσει. Αν καθίσετε και τοποθετήσετε τα πόδια σας σε ένα σκαμπό, το οίδημα κατά πάσα πιθανότητα θα υποχωρήσει μέσα σε μερικές ώρες.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας μόνο αν το οίδημα είναι τόσο έντονο ώστε να προκαλείται εντύπωμα αν το πιέσετε με το δάχτυλό σας, έχει εμφανιστεί ξαφνικά, έχει διάρκεια αρκετές ημέρες, επηρεάζει μόνο το ένα πόδι ή συνοδεύεται από άλγος ή αποχρωματισμό.

Μην προσπαθήσετε να κάνετε διάγνωση μόνοι σας. Καθώς, όπως είδαμε, το οίδημα των κάτω άκρων μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά αίτια, είναι σημαντικό να αφήσετε τη διάγνωση στο γιατρό σας. Αυτός μπορεί να σας καθοδηγήσει αναφορικά με τη θεραπεία του και να σας χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή.

Βιβλιογραφία: Harvard Health