Ο Προληπτικός Έλεγχος για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου Πρέπει να Ξεκινά από τα 45

Στις αρχές του καλοκαιριού, το American Cancer Society (ACS) εξέδωσε νέες οδηγίες σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και πρότεινε ο προληπτικός έλεγχος να ξεκινά στην ηλικία των 45 ετών για τα άτομα που διατρέχουν μέτριο κίνδυνο για τη νόσο. Η αλλαγή στις οδηγίες έγινε μετά από μία σειρά ερευνών που έδειξαν ότι τα ποσοστά του συγκεκριμένου καρκίνου παρουσιάζουν αύξηση στους ενήλικες νεαρής και μέσης ηλικίας.

Σήμερα, ένας συνασπισμός 22 οργανισμών σε συνεργασία με το ACS υπέβαλε μία αίτηση στο US Preventive Services Task Force (USPSTF) των ΗΠΑ ζητώντας να αλλάξουνοι οδηγίες του 2016, σύμφωνα με τις οποίες ο έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινά στα 50 έτη και συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 75 ετών. Η οδηγία αυτή είναι προγραμματισμένη να επανεξεταστεί το 2021, ωστόσο ο συνασπισμός ζητά η οδηγία να αλλάξει νωρίτερα.

Εκτός από το ACS και το USPSTF, οδηγίες για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν βγάλει και άλλοι οργανισμοί υγείας από τις ΗΠΑ, όπως το US Multi-Society Task Force on Colorectal Cancer, το American College of Radiology, το American College of Physicians, το American College of Gastroenterology και το National Comprehensive Cancer Network.

Όλοι οι παραπάνω οργανισμοί (με εξαίρεση το ACS), συνιστούν ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τους αδενωματώδεις πολύποδες στους ασυμπτωματικούς ενήλικες να ξεκινά στην ηλικία των 50 ετών. Οι οδηγίες του κάθε οργανισμού διαφέρουν, ωστόσο, αναφορικά με τη συχνότητα που πρέπει να γίνεται ο έλεγχος, την ηλικία που πρέπει να διακόπτεται και την μέθοδο εξέτασης.

Αυξάνονται τα ποσοστά στους νεότερους ενήλικες

Η νέα σειρά οδηγιών του ACS είναι η πρώτη που συνιστά ότι ο ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 45 ετών. Ανταποκρίνεται περισσότερο στα νέα δεδομένα που δείχνουν ότι αυξάνονται τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στους νεαρούς ενήλικες. «Οι νέες οδηγίες βασίζονται στα τελευταία δεδομένα ερευνών, τα οποία δείχνουν ότι τα οφέλη υπερβαίνουν τους κινδύνους της έναρξης του ελέγχου σε νεαρότερη ηλικία», είπε ο Ρόμπερτ Σμιθ, PhD, αντιπρόεδρος της επιτροπής για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου στο ACS.

Η ηλικία που ξεκινά ο έλεγχος είναι η μοναδική αλλαγή που έγινε στις προηγούμενες οδηγίες. Οι τελευταίες δεν προτείνουν κάποια συγκεκριμένη εξέταση και αποδέχονται τις περισσότερες από αυτές ανάλογα με την προτίμηση του ασθενούς και τη διαθεσιμότητα.

Σήμερα, το ACS προσπαθεί σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, να ωθήσει το USPSTF να αλλάξει τις οδηγίες του και να μειώσει την ηλικία που ξεκινά ο έλεγχος από τα 50 στα 45 χρόνια.

Όπως ανέφερε ο Κρις Χάνσεν, πρόεδρος του American Cancer Society Action Network, «το USPSTF έχει μία διαδικασία κατά την οποία τα δεδομένα από τις νέες έρευνες εξετάζονται άμεσα, με σκοπό να αλλάξουν οι οδηγίες, χωρίς να είναι απαραίτητο να περιμένουμε μέχρι τον προγραμματισμένο έλεγχο».

«Οι νέες έρευνες δείχνουν ότι αυξάνονται τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεαρές ηλικίες, επομένως, ελπίζουμε ότι το USPSTF θα αλλάξει τις οδηγίες του για να βοηθήσει περισσότερο στην πρόληψη του συγκεκριμένου καρκίνου σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες», πρόσθεσε.

Επιφυλάξεις

Υπάρχουν, όμως κίνδυνοι από τη μείωση της ηλικίας που ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος κατά 5 έτη;

Σχολιάζοντας την ενδεχόμενη αλλαγή στις οδηγίες, ο Δρ Κένι Λιν, ένας οικογενειακός γιατρός από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι μία έρευνα που έγινε από το USPSTF για τις οδηγίες του από το 2016 σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου, έδειξε ότι ίσως είναι προτιμότερο ο έλεγχος να ξεκινά πριν από τα 50 έτη.

«Το ACS ζήτησε από τους συγγραφείς να ενημερώσουν τη μελέτη τους χρησιμοποιώντας τα τελευταία δεδομένα ερευνών αναφορικά με τη συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η ανάλυσή τους κατέληξε ότι ξεκινώντας τον έλεγχο από την ηλικία των 45 αντί για τα 50, μπορούν να προληφθούν 2 θάνατοι από τον συγκεκριμένο καρκίνο για κάθε 800 κολονοσκοπήσεις», είπε ο Λιν.

Ένας σημαντικός παράγοντας, ωστόσο, είναι ότι λίγες κλινικές μελέτες για τους προληπτικούς ελέγχους της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου έχουν χρησιμοποιήσει εθελοντές ηλικίας κάτω των 50 ετών, επομένως τα δεδομένα για τον πληθυσμό αυτό είναι περιορισμένα. Αναφορικά με τους κινδύνους από την έναρξη του προληπτικού ελέγχου σε μικρότερη ηλικία, ο Λι σημείωσε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των κολονοσκοπήσεων, είτε σαν αρχική εξέταση είτε για περαιτέρω διερεύνηση μετά από ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, μία συστηματική μελέτη και μετα-ανάλυση των επιπλοκών που ακολουθούν μία κολονοσκόπηση διαπίστωσε ότι η τελευταία μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία (1/1000), διάτρηση (1/2000) ή ακόμα και θάνατο (1/33000). «Αν και οι επιπλοκές είναι σπάνιες, πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη όταν εξετάζονται εκατομμύρια ενήλικες», πρόσθεσε ο Λιν.

«Προσωπικά πιστεύω ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι τα οφέλη από την μείωση της ηλικίας που ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος, υπερβαίνουν τους κινδύνους», κατέληξε ο Λιν.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα