Νέα Έρευνα Αναδεικνύει την Εύκολη Κόπωση ως Καρδιαγγειακό Παράγοντα Κινδύνου

Οι ασθενείς που παρουσιάζουν αίσθημα κόπωσης με την ήπια άσκηση διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που δεν παρουσιάζουν το παραπάνω σύμπτωμα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέα έρευνας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association και εξέτασε 625 εθελοντές με μέση ηλικία τα 68 χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές που κουράζονται εύκολα είχαν συνολικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές εκτίμησαν αρχικά τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου στα επόμενα 10 χρόνια χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές μεθόδους.

Στη συνέχεια, μετά από 4.5 χρόνια ζήτησαν από τους εθελοντές να κάνουν μία άσκηση με «πολύ αργό περπάτημα». Οι εθελοντές περπάτησαν σε ένα διάδρομο για 5 λεπτά με πολύ αργή ταχύτητα. Η εξέταση αυτή είχε σκοπό να εκτιμήσει πόσο εύκολα κουράζονται οι εθελοντές.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί που είχαν τους περισσότερους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου στην αρχική τους μέτρηση ανέφεραν σε υψηλότερα ποσοστά ότι η άσκηση αυτή ήταν εξαντλητική.

«Ακόμα κι αν είστε εξαντλημένοι επειδή έχετε ένα νεογέννητο μωρό στο σπίτι, η άσκηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα εύκολη», είπε η Τζένιφερ Σρακ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

«Αν κάποιος αναφέρει ότι η άσκηση αυτή είναι κουραστική τότε αυτό είναι κάτι που πρέπει να αξιολογήσουμε», πρόσθεσε.

Αυξάνονται οι Παράγοντες Κινδύνου για την Καρδιαγγειακή Νόσο

Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αίτια θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αν και ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τη νόσο είναι ιδιαίτερα υψηλός, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Το 2016 καταγράφηκαν συνολικά  17.9 εκατομμύρια θάνατοι από καρδιαγγειακή νόσο, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα 23.6 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Ο όρος «καρδιαγγειακή νόσος» περιγράφει αρκετές διαφορετικές παθήσεις και υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να περιοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισής τους.

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί σημαντικό κομμάτι για τη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Η διατροφή αυτή πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, trans λίπη και νάτριο, καθώς και αρκετά φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα ολικής αλέσεως, λιπαρά ψάρια και όσπρια.

Η φυσική άσκηση έχει επίσης μεγάλη σημασία. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αεροβικής άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα.

Συμπεράσματα από την Έρευνα

Ο Δρ Σαλίμ Βιράνι, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Michael E. DeBakey και καθηγητής καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή Baylor στο Χιούστον, ο οποίος δεν είχε λάβει μέρος στην έρευνα, επισήμανε μία σημαντική παράλειψη σε αυτή.

Όπως σημείωσε, οι ερευνητές δεν εξέτασαν πόσο εύκολα κουράζονται οι εθελοντές στην αρχή της έρευνας, γεγονός που δεν τους επέτρεψε να κάνουν συγκρίσεις με την κατάσταση των εθελοντών 4.5 χρόνια αργότερα.

Ωστόσο, η Σρακ δήλωσε ότι οι ασθενείς μπορούν να εκλάβουν το σύμπτωμα αυτό ως ένδειξη ότι πρέπει να προσέξουν περισσότερο την υγεία του καρδιαγγειακού και να κάνουν αλλαγές για να περιορίσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

«Οι άνθρωποι που καταφέρνουν να διατηρήσουν το βάρος τους σταθερό και να ασκούνται τακτικά, κουράζονται λιγότερο και έχουν μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο γενικά», κατέληξε η ίδια.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα