Κόκκινο Κρασί: Προσφέρει Οφέλη στην Καρδιακή Υγεία;

Αρκετοί πιστεύουν ότι το κόκκινο κρασί προσφέρει οφέλη στην καρδιακή υγεία. Η αντίληψη αυτή εμφανίστηκε για πρώτη φορά τη δεκατία του 1980 και συνδέεται με αυτό που είναι γνωστό ως «Γαλλικό παράδοξο».

Το «Γαλλικό παράδοξο» αποτελεί ουσιαστικά την άποψη ότι το κόκκινο κρασί είναι αυτό που διατηρεί χαμηλά τα ποσοστά των καρδιακών παθήσεων στους Γάλλους, παρά την αγάπη των τελευταίων για το τυρί και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η θεωρία αυτή οδήγησε στην ανακάλυψη μίας σειράς ωφελίμων φυτικών συστατικών, γνωστών ως πολυφαινόλες. Οι ουσίες αυτές βρίσκονται στη φλούδα των κοκκίνων σταφυλιών (καθώς και σε πολλά άλλα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς) και θεωρητικά μπορεί να εξηγήσουν τις προστατευτικές ιδιότητες του κρασιού για την καρδιά. Μία άλλη θεωρία πηγάζει από το γεγονός ότι η Μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι γνωστό ότι προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις, περιλαμβάνει το κόκκινο κρασί.

Τα δεδομένα, ωστόσο, που δείχνουν ότι η κατανάλωση κοκκίνου κρασιού (η αλκοόλ γενικότερα) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών νόσων είναι αρκετά περιορισμένα. Όλες οι έρευνες που έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με μειωμένη συχνότητα καρδιακών παθήσεων, ήταν έρευνες παρατήρησης. Οι έρευνες αυτές δεν μπορούν να αποδείξουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Η μέτρια κατανάλωση, η οποία ορίζεται ως ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτήρια για τους άνδρες, θεωρείται γενικά ασφαλής. Ωστόσο, δεν έχουν εξεταστεί ακόμα οι επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ σε μία μακροχρόνια τυχαιοποιημένη μελέτη.

Αν και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το κρασί προσφέρει περισσότερα οφέλη για την καρδιακή υγεία σε σχέση με τη μπύρα ή τα ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από μία ανάλυση της βιβλιογραφία σχετικά με το κρασί και την καρδιαγγειακή υγεία που δημοσιεύτηκε στις 10 Οκτωβρίου του 2017 στο περιοδικό Circulation. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς συχνά είναι δύσκολο να εξεταστούν οι συνήθειες αναφορικά με τα διάφορα είδη αλκοόλ από μία έρευνα. Για παράδειγμα, αυτοί που πίνουν κρασί κάνουν γενικότερα πιο υγιεινή διατροφή, γεγονός που ίσως εξηγεί καλύτερα την καρδιακή τους υγεία, απ’ότι το είδος του αλκοόλ που επιλέγουν.

Επιπλέον, το Γαλλικό παράδοξο μπορεί να μην είναι και τόσο παράδοξο τελικά. Αρκετοί ειδικοί πιστεύουν σήμερα ότι παράγοντες διαφορετικοί από το αλκοόλ μπορεί να ευθύνονται για την παραπάνω παρατήρηση, όπως οι διαφορές στον τρόπο ζωής και η διατροφή, καθώς και η μειωμένη απόδοση των θανάτων σε καρδιακά αίτια από τους Γάλλους γιατρούς. Επιπλέον, τα ποσοστά καρδιακών νόσων είναι χαμηλότερα στην Ιαπωνία σε σχέση με τη Γαλλία και οι Ιάπωνες καταναλώνουν κυρίως μπύρα και ποτά με αρκετό αλκοόλ, ενώ δεν πίνουν καθόλου κρασί.

Τι γίνεται όμως με τις πολυφαινόλες του κοκκίνου κρασιού, στις οποίες περιλαμβάνεται και η ρεσβερατρόλη, μία ουσία που διαφημίζεται ως καρδιοπροστατευτική και αντιγηραντική; Προς το παρόν, οι έρευνες σε ποντίκια έχουν καταλήξει σε ενδιαφέροντα αποτελέσματα, αλλά δεν γνωρίζουμε τίποτα σχετικά με τις επιδράσεις της στους ανθρώπους που λαμβάνουν συμπληρώματα της συγκεκριμένης ουσίας. Επίσης, για να φτάσει κάποιος τις τιμές που δοκιμάστηκαν στα ποντίκια, θα έπρεπε να πίνει πάνω από 100 ποτήρια κρασί ημερησίως. Μία έρευνα του 2014 η οποία εξέτασε ηλικιωμένους από το Chianti της Ιταλίας, περιοχή στην οποία η διατροφή είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη, δεν διαπίστωσε σύνδεση μεταξύ των επιπέδων της τελευταίας και της συχνότητας των καρδιακών νόσων, του καρκίνου ή του θανάτου. Όσον αφορά τη μεσογειακή δίαιτα, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν το κόκκινο κρασί είναι αυτό που συμβάλλει στη μείωση της συχνότητας των καρδιακών νόσων.

Αν απολαμβάνετε το κόκκινο κρασί, περιορίστε την κατανάλωσή του σε μέτριες ποσότητες. Όπως προαναφέρθηκε, ως μέτρια κατανάλωση ορίζονται το 1 ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και τα 2 ποτήρια για τους άνδρες. Μετά την ηλικία των 65 ετών, η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να μειώνεται ακόμα περισσότερο, καθώς η ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίζει το αλκοόλ, φθίνει.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα