Κανναβιδιόλη (CBD): Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η κανναβιδιόλη ή CBD έχει αρχίσει προσφάτως να εισάγεται σε διάφορα προϊόντα, όπως τα τονωτικά ποτά ή ο καφές. Τι είναι όμως αυτή η ουσία και γιατί έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής;

Σε τι διαφέρει η κανναβιδιόλη από την κάνναβη;

Η κανναβιδιόλη είναι η δεύτερη (σε ποσότητα) δραστική ουσία που περιέχει η κάνναβη. Αποτελεί σημαντικό συστατικό της τελευταίας και προέρχεται από το ίδιο φυτό. Η χρήση της κανναβιδιόλης, ωστόσο, δεν μπορεί να προκαλέσει το αίσθημα ευφορίας που προκαλεί η κάνναβη. Σύμφωνα με μία ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) μάλιστα, «Στον άνθρωπο, η κανναβιδιόλη δεν παρουσιάζει επιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν καταχρηστική συμπεριφορά ή εθισμό. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η χρήση της συνδέεται με προβλήματα υγείας».

Τα στοιχεία σχετικά με τις θετικές επιδράσεις της κανναβιδιόλης

Η κανναβιδιόλη έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν για διάφορα προβλήματα υγείας. Τα περισσότερα δεδομένα ερευνών, ωστόσο, δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία ορισμένων σοβαρών επιληπτικών συνδρόμων της παιδικής ηλικίας, όπως το σύνδρομο Dravet και το σύνδρομο Lennox-Gastaut (LGS), τα οποία τυπικά δεν ανταποκρίνονται στα αντιεπιληπτικά φάρμακα. Σε αρκετές έρευνες, η κανναβιδιόλη περιόρισε τη συχνότητα των κρίσεων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις σταμάτησε τελείως. Αρκετά βίντεο από τις έρευνες αυτές βρίσκονται στο Διαδίκτυο και ορισμένα από αυτά είναι εκπληκτικά. Στις ΗΠΑ, ήδη κυκλοφορεί ένα φάρμακο που περιέχει κανναβιδιόλη για τη θεραπεία των παθήσεων αυτών.

Η κανναβιδιόλη χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση του άγχους αλλά και για τις αϋπνίες. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθάει τόσο στην έλευση όσο και στη διατήρηση του ύπνου.

Η κανναβιδιόλη μπορεί επίσης να αποτελέσει επιλογή στη θεραπεία διαφόρων μορφών χρονίου πόνου. Μία έρευνα από το European Journal of Pain έδειξε ότι η χρήση της κανναβιδιόλης στο δέρμα των πειραματοζώων βοηθά στον περιορισμό του άλγους και της φλεγμονής από τις αρθρίτιδες. Μία άλλη έρευνα μπόρεσε να αποτυπώσει το μηχανισμό μέσω του οποίου η κανναβιδιόλη αναστέλλει τη φλεγμονή και το νευροπαθητικό πόνο. Οι παραπάνω μορφές χρονίου πόνου έχουν γενικά δύσκολη αντιμετώπιση. Σίγουρα χρειάζονται περισσότερες έρυνες για να επιβεβαιωθεί η δράση της κανναβιδιόλης στην αντιμετώπιση του χρονίου πόνου, ωστόσο τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές σε πειραματόζωα είναι ενθαρρυντικά.

Είναι επικίνδυνη η κανναβιδιόλη;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της κανναβιδιόλης περιλαμβάνουν ναυτία, αίσθημα κόπωσης και ευερεθιστότητα. Η κανναβιδιόλη μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα της κουμαδίνης, μίας αντιπηκτικής ουσίας, στο αίμα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συγκέντρωση άλλων ουσιών στο αίμα με παρόμοιο μηχανισμό με αυτόν του γκρέιπφρουτ. Ένα σημαντικό κομμάτι σχετικά με τη χρήση της κανναβιδιόλης είναι ότι διατίθεται σαν συμπλήρωμα και όχι σαν φάρμακο. Το γεγονός αυτό έχει σημασία γιατί στις ΗΠΑ, το FDA δεν ελέγχει τα συμπληρώματα διατροφής σχετικά με την ασφάλεια ή την καθαρότητά τους. Επομένως, το προϊόν μπορεί να μην περιέχει τα συστατικά στις δόσεις που αναγράφονται στην ετικέτα ή να περιέχει επίσης άλλες, άγνωστες, ουσίες. Τέλος, ακόμη δεν γνωρίζουμε την ιδανική θεραπευτική δόση της κανναβιδιόλης για καμία πάθηση.

Συμπέρασμα

Αρκετοί παρασκευαστές έχουν υποστηρίξει ότι η κανναβιδιόλη έχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, όπως για παράδειγμα στην αντιμετώπιση του καρκίνου, γεγονός που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από έρευνες. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται περισσότερες μελέτες προκειμένου να μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα, φαίνεται πάντως, ότι η κανναβιδιόλη ενδεχομένως αποτελεί θεραπευτική επιλογή στην αντιμετώπιση του άγχους, της αϋπνίας και του χρονίου πόνου. Χωρίς λεπτομερή δεδομένα από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους δεν μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε την αποτελεσματική δόση της κανναβιδιόλης. Επίσης, καθώς αυτή τη στιγμή διατίθεται μόνο σε μορφή συμπληρώματος, δεν μπρούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς περιέχει το συμπλήρωμα. Αν αποφασίσετε να πάρετε κανναβιδιόλη, ρωτήστε πρώτα τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν επηρεάζει τη δράση ενός φαρμάκου που ήδη λαμβάνετε.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα