Η Έκθεση στα Οιστρογόνα Προστατεύει τις Γυναίκες από την Έκπτωση των Γνωστικών Λειτουργιών

Μία νέα έρευνα δείχνει ότι τα οιστρογόνα ως κομμάτι της ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης στην εμμηνόπαυση μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Menopause.

Οι ερευνητές και οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι η νόσος Alzheimer επηρεάζει τις γυναίκες σε υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τους άνδρες. Σύμφωνα με δεδομένα από το Alzheimer’s Society, σχεδόν τα 2/3 των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο είναι γυναίκες.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι ένα από τα σημαντικότερα αίτια του παραπάνω φαινομένου είναι η έκθεση στα οιστρογόνα. Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες παρουσιάζουν μείωση στα επίπεδα των συγκεκριμένων ορμονών, γεγονός που τις καθιστά περισσότερο ευάλωτες στη νόσο Alzheimer, όπως έδειξαν οι έρευνες αυτές.

Προσφάτως, ορισμένοι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η εγκυμοσύνη και το αναπαραγωγικό ιστορικό μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον παραπάνω κίνδυνο, ενώ άλλοι ζήτησαν να επανεκτιμηθεί ο ρόλος της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης στις γνωστικές λειτουργίες.

Συγκεκριμένα, αρκετοί επιστήμονες έχουν υποστηρίξει προσφάτως ότι η ορμονική θεραπεία δεν συνδέεται πάντοτε με έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών, όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Νέες έρευνες δείχνουν, μάλιστα, ότι η επίδραση αυτή μπορεί να είναι αντίθετη, δηλαδή η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης να έχει προσταστευτική δράση για τις γνωστικές λειτουργίες.

Τα Οιστρογόνα Συνδέονται με Καλύτερη Κατάσταση των Γνωστικών Λειτουργιών

Οι ερευνητές της νέας μελέτης παρακολούθησαν περισσότερες από 2000 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση για ένα διάστημα 12 ετών με σκοπό να αναλύσουν τη σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα των οιστρογόνων και την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τη διάρκεια έκθεσης των γυναικών στα οιστρογόνα εξετάζοντας παράλληλα και άλλους παράγοντες, όπως:

  • Το αναπαραγωγικό τους ιστορικό
  • Τη διάρκεια από την πρώτη περίοδο μέχρι την εμμηνόπαυση
  • Τον αριθμό των κυήσεων
  • Τη διάρκεια του θηλασμού
  • Το ιστορικό θεραπείας υποκατάστασης ορμονών καθώς και τη διάρκειά της

Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι η έκθεση στα οιστρογόνα συνδέεται με καλύτερες γνωστικές λειτουργίες στις ηλικιωμένες γυναίκες. Επιπλέον, τα οφέλη αυτά ήταν ισχυρότερα για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίες ξεκίνησαν νωρίτερα τη λήψη των οιστρογόνων.

Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν επίσης την γνωστή ως “critical window hypothesis”. Σύμφωνα με την τελευταία, «οι επιδράσεις της ορμονικής θεραπείας εξαρτώνται από την ηλικία έναρξης, την ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης ή και τα δύο. Τα ιδανικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας».

Η Δρ Στέφανι Φομπιόν, διευθύντρια του NAMS, σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας και δήλωσε: «Αν και ισορροπία ανάμεσα στα οφέλη και τους κινδύνους της ορμονικής θεραπείας είναι σύνθετη και πάντοτε πρέπει να εκτιμάται εξατομικευμένα, η έρευνα προσφέρει σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις θετικές επιδράσεις της ορμονικής θεραπείας, ιδιαίτερα όταν αυτή ξεκινά εγκαίρως μετά την έλευση της εμμηνόπαυσης».

«Η έρευνα αναδεικνύει επίσης τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της στέρησης των οιστρογόνων στις γνωστικές λειτουργίες, ιδιαίτερα σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση που δεν λαμβάνουν επαρκή θεραπεία υποκατάστασης», κατέληξε ο Φομπιόν.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα