Η Διακοπή του Αλκοόλ Βελτιώνει Σημαντικά την Ψυχική Υγεία

Η συζήτηση σχετικά με τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και συγκεκριμένα αν αυτή είναι ωφέλιμη, επιβλαβής ή δεν έχει καμία επίδραση στην υγεία, συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια. Μία πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που σταματούν την κατανάλωση αλκοόλ έχουν καλύτερη ψυχική υγεία η οποία προσεγγίζει μάλιστα αυτή των γυναικών που δεν έπιναν ποτέ αλκοόλ.

Αρκετοί από μας πίνουμε αλκοόλ σε διάφορες κοινωνικές ή οικογενειακές εκδηλώσεις, ενώ άλλοι αναζητούμε ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα στο τέλος μίας κουραστικής ημέρας. Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι από εμάς βρίσκονται στην κατηγορία της «χαμηλής» ή «μέτριας» κατανάλωσης αλκοόλ. Η συνήθεια αυτή είναι όμως αβλαβής ή θα ήταν προτιμότερο να αποφύγουμε εντελώς το αλκοόλ;

Ακόμα και μεταξύ των ερευνητών, οι απόψεις διίστανται αναφορικά με το όριο της ποσότητας αλκοόλ που θεωρείται ασφαλές ή υγιεινό.

Για παράδειγμα, στις αρχές του έτους, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet υποστήριξε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Αντίθετα, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο Alcoholism: Clinical and Experimental Research έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που πίνουν αλκοόλ περιστατιακά ζουν περισσότερα χρόνια από αυτούς που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ.

Υπάρχουν επίσης διάφορες έρευνες για την κατανάλωση αλκοόλ και την ψυχική υγεία. Αν και γνωρίζουμε ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής, είναι άγνωστο ακόμα αν η μέτρια κατανάλωση είναι επιβλαβής σε σχέση με τη συνολική αποχή από το αλκοόλ.

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ διαπίστωσε ότι οι ενήλικες, και ιδιαίτερα οι γυναίκες, που σταματούν εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ παρουσιάζουν βελτίωση στην ψυχική τους υγεία. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Canadian Medical Association Journal.

«Περισσότερα δεδομένα δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν αποτελεί κομμάτι μίας υγιεινής διατροφής», είπε ο Δρ Μάικλ Νι, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

Η Αποχή από το Αλκοόλ είναι η Καλύτερη Επιλογή

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 10.386 εθελοντές που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη FAMILY Cohort Study από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Οι εθελοντές έκαναν μέτρια κατανάλωση ή δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.

Ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ οι ερευνητές θεώρησαν τα 14 ποτήρια (196γρ καθαρού αλκοόλ) ή λιγότερο την εβδομάδα για τους άνδρες και 7 ποτήρια (98γρ καθαρού αλκοόλ) ή λιγότερο την εβδομάδα για τις γυναίκες.

Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 49 χρόνια, ενώ το 56% ήταν γυναίκες. Το 64% των ανδρων δεν έπινε καθόλου αλκοόλ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες ήταν 88%.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και την ψυχική υγεία δύο φορές ανάμεσα στα έτη 2009 και 2013. Συνέκριναν επίσης τα δεδομένα τους με αυτά του National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions, τα οποία είχαν εξετάσει ένα άλλο δείγμα με 31.079 εθελοντές.

«Και στις δύο ομάδες», όπως δήλωσαν οι ερευνητές, «έγινε εκτίμηση της κατανάλωσης αλκοόλ δύο φορές στη διάρκεια των 4 ετών».

Αρχικά, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτοί που δεν είχαν πιει ποτέ αλκοόλ είχαν την καλύτερη ψυχική υγεία στην αρχή της έρευνας. Στη συνέχεια, διαπίστωσαν ότι αυτοί που σταμάτησαν την κατανάλωση αλκοόλ, και ιδιαίτερα οι γυναίκες, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της ψυχικής τους υγείας.

Εξετάζοντας ειδικά το FAMILY cohort, οι ερευνητές εκτίμησαν την ψυχική υγεία των εθελοντών χρησιμοποιώντας μία κλίμακα με 100 πόντους. Συγκρίνοντας τα δεδομένα ανάμεσα στις γυναίκες που έπιναν αλλά σταμάτησαν το αλκοόλ, με αυτά των γυναικών που δεν είχαν πιεί ποτέ αλκοόλ, παρατήρησαν βελτίωση της ψυχικής υγείας κατά 1.44 πόντους σε περισσότερο στις πρώτες σε σχέση με τις τελευταίες, κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν διαφοροποιήθηκαν, ακόμα και μετά από προσαρμογή για παράγοντες όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, ο δείκτης μάζας σώματος και το ιστορικό καπνίσματος.

«Η κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως θα συνεχίσει να αυξάνεται εκτός αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα», προειδοποίησε ο Δρ Νι. Πράγματι, η κατανάλωση αλκοόλ έχει αυξηθεί κατά 70% τα τελευταία 30 χρόνια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η αύξηση αυτή δεν θα επιβραδυνθεί.

Για τον παραπάνω λόγο, αλλά και βασιζόμενοι στα αποτελέσματα της έρευνάς τους, οι επιστήμονες συνιστούν στους ασθενείς να σταματήσουν την κατανάλωση αλκοόλ.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν συνιστούμε μέτρια κατανάλωση αλκοόλ για βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η διακοπή του αλκοόλ σχετίζεται με αρκετά οφέλη για την ψυχική υγεία και συχνά μπορεί να φτάσει τα επίπεδα αυτών που δεν έπιναν ποτέ αλκοόλ», κατέληξε ο Δρ Νι.

Φωτογραφία: Mahrael Boutros

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα