Η Βιολογική Ηλικία ως Παράγοντας Κινδύνου για τον Καρκίνο του Μαστού

Η βιολογική ηλικία, δηλαδή η εκτίμηση της ηλικίας ενός ατόμου με βάση το DNA, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας. Η βιολογική ηλικία μπορεί να εκτιμηθεί υπολογίζοντας τη βαθμό της μεθυλίωσης του DNA, μίας χημικής μεταβολής του DNA που αποτελεί φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης. Η έρευνα έδειξε ότι για κάθε 5 έτη μεγαλύτερης βιολογικής ηλικίας σε σχέση με τη χρονολογική σε μία γυναίκα, υπάρχει 15% αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the National Cancer Institute.

Οι επιστήμονες της έρευνας υποστηρίζουν ότι η βιολογική ηλικία μπορεί να συνδέεται με έκθεση σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Στην περίπτωση που αυτό είναι αληθές, η βιολογική ηλικία αποτελεί ένα χρήσιμο δείκτη για τον κίνδυνο διαφόρων νόσων. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρία διαφορετικά μέτρα, τα οποία λέγονται επιγενετικά ρολόγια, για να υπολογίσουν τη βιολογική ηλικία. Τα ρολόγια αυτά υπολογίζουν τη μεθυλίωση σε συγκεκριμένα τμήματα του DNA. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα παραπάνω ρολόγια για να εκτιμήσουν τη βιολογική ηλικία, την οποία στη συνέχεια συνέκριναν με τη χρονολογική.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν DNA από δείγματα αίματος γυναικών που είχαν λάβει μέρος στο Sister Study, μία μελέτη με περισσότερες από 50.000 γυναίκες από τις ΗΠΑ και το Πουέρτο Ρίκο. Η μελέτη είχε σχεδιαστεί ειδικά για να εξετάσει περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού. Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε τη μεθυλίωση σε μία ομάδα 2.746 γυναικών οι οποίες δεν είχαν καρκίνο στην αρχή της έρευνας.

«Διαπιστώσαμε ότι αν η βιολογική ηλικία είναι μεγαλύτερη από τη χρονολογική, αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνο του μαστού. Αντίστοιχα, αν η βιολογική ηλικία είναι μικρότερη, ο κίνδυνος είναι μειωμένος», είπε ο Τζακ Τέιλορ, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας. «Ακόμα, ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντας μπορεί να επηρεάσει τη βιολογική ηλικία ή αν η διαδικασία αυτή μπορεί να αναστραφεί», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Τζέικομπ Κρεσόβιτς, είχε διαβάσει στο παρελθόν έρευνες που χρησιμοποιούσαν επιγενετικά ρολόγια για να προβλέψουν την θνησιμότητα που σχετίζεται με την ηλικία. Καθώς η ηλικία αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, ο Κρεσόβιτς υπέθεσε ότι η επιτάχυνση της ηλικίας μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

«Αν κοιτάξουμε άτομα ίδιας χρονολογικής ηλικίας, θα παρατηρήσουμε ότι κάποιοι είναι εντελώς υγιείς, ενώ άλλοι όχι», είπε. «Το γεγονός αυτό μπορεί να αποδίδεται περισσότερο στη διαφορά βιολογικής ηλικίας και όχι χρονολογικής».

Ο Κρεσόβιτς υποστηρίζει ότι η χρήση της μεθυλίωσης του DNA ως μέτρο της βιολογικής ηλικίας μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να διαπιστώσουν ευκολότερα ποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και άλλων σχετιζόμενων με την ηλικία νόσων. Η έρευνα αυτή αποτελεί ένα παράδειγμα της επιγενετικής, ενός πεδίου έρευνας που εξετάζει πώς διάφορες βιοχημικές διαδικασίες μπορούν να ενεεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν διάφορα γονίδια, χωρίς να επηρεάζεται η αλληλουχία του DNA.

Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν στο μέλλον νέα δεδομένα επιγενετικής, καθώς και πληροφορίες για τη γενετική, το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής για να κατανοήσουν καλύτερα πώς συνδέονται οι παραπάνω παράγοντες με τον κίνδυνο διαφόρων νόσων.

Βιβλιογραφία: NIH

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα