Είναι τα Ιατρικά Στηθοσκόπια Πηγή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων;

Τα στηθοσκόπια που χρησιμοποιούνται στις ΜΕΘ είναι γεμάτα βακτήρια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αυτά που ενοχοποιούνται για τις νοσκομειακές λοιμώξεις, όπως δείχνουν τα δεδομένα μίας νέας μελέτης. Επιπλέον, οι τυπικές μέθοδοι καθαρισμού δεν επαρκούν για να περιορίσουν το παραπάνω πρόβλημα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

«Τα στηθοσκόπια των γιατρών μπορούν να μολυνθούν από μία σειρά βακτηρίων, μεταξύ των οποίων οργανισμοί που σχετίζονται με τις νοσοκομειακές λοιμώξεις. Ο καθαρισμός του στηθοσκοπίου με τις συνήθεις μεθόδους μειώνει τα επίπεδα των βακτηρίων, ωστόσο δεν εξισώνει τα επίπεδα των βακτηρίων με αυτά ενός καθαρού μικροσκοπίου ούτε μεταβάλλει σημαντικά τη σύνθεση της μικροβιακής κοινότητας. Επομένως, τα μικροσκόπια αποτελούν ένα πιθανό φορέα μετάδοσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων», είπαν οι ερευνητές.

Η μελέτη διεξήχθη από τον Βίνσεντ Κνεχτ από την Ιατρική Σχολή Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στη Φιλαδέλφεια, και τους συνεργάτες του. Δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Infection Control and Hospital Epidemiology.

«Είναι γνωστό ότι στα στηθοσκόπια των γιατρών δεν γίνεται συχνά απολύμανση και αρκετές έρευνες με καλλιέργειες βακτηρίων έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι μολυσμένα με παθογόνα όπως ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus spp, καθώς και τα πολυανθεκτικά P. aeruginosa, Acinetobacter spp, Enterococcus spp, Escherichia coli, Klebsiella spp και Streptococcus spp. Οι έρευνες με καλλιέργειες είναι περιορισμένες, καθώς μπορούν να ταυτοποιήσουν μόνο μικρόβια που ήταν ήδη γνωστά και όχι ολόκληρες μικροβιακές κοινότητες», εξήγησαν οι ερευνητές.

Στην παρούσα μελέτη χρησιμοποιήθηκε επομένως ανάλυση αλληλουχίας με βακτηριακό 16S ριβοσωμικό RNA έτσι ώστε να ταυτοποιηθούν ολόκληρες οι βακτηριακές κοινότητες στα στηθοσκόπια της ΜΕΘ.

Στην πρώτη ομάδα στηθοσκοπίων (σετ Α) εξετάστηκαν 20 στηθοσκόπια από γιατρούς και νοσηλευτές, 20 στηθοσκόπια δωματίου ειδικά για τον κάθε ασθενή και 20 καθαρά αχρησιμοποίητα στηθοσκόπια. Στη δεύτερη ομάδα στηθοσκοπίων (σετ Β), οι ερευνητές εξέτασαν 10 στηθοσκόπια από τα οποία είχε ληφθεί δείγμα πριν και μετά τον τυπικό καθαρισμό (πανί με υπεροξείδιο του υδρογόνου για 60 δευτερόλεπτα).

Η τρίτη ομάδα (σετ C), περιείχε 20 ακόμα στηθοσκόπια γιατρών από τα οποία είχε ληφθεί δείγμα πριν και μετά τον καθαρισμό από τον γιατρό με μεθόδους καθαρισμού που προτιμούσε. Οι μέθοδοι αυτοί περιελάμβαναν πανιά υπεροδειδίου του υδρογόνου, αλκοολικά διαλύματα ή πανιά με χλωρίνη.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όλα τα στηθοσκόπια που χρησιμοποιήθηκαν στη ΜΕΘ έφεραν ένα σημαντικό αριθμό διαφορετικών παθογόνων. Τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων παρατηρήθηκαν στα στηθοσκόπια των γιατρών. Τα στηθοσκόπια δωματίου είχαν τις δεύτερες σε πληθυσμό αποικίες βακτηρίων. Τα επίπεδα των βακτηρίων στα καθαρά στηθοσκόπια και τα στηθοσκόπια «ελέγχου» ήταν παρόμοια.

Μικρόβια Staphylococcus spp ανευρέθηκαν σε όλα τα στηθοσκόπια, ωστόσο οι ερευνητές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν το είδος ορισμένων από αυτά. Πάνω από το 50% των στηθοσκοπίων είχαν το μικρόβιο Staphylococcus aureus, ακόμα και μετά τον καθαρισμό από τον γιατρό.

«Και οι 2 μέθοδοι οδήγησαν σε σημαντική μείωση του πληθυσμού των βακτηρίων ανεξαρτήτως της μεθόδου που επέλεξε ο γιατρός», είπαν οι ερευνητές. «Στην ομάδα που έκανε τον τυπικό καθαρισμό με το υπεροξείδιο του υδρογόνου, στα 5 από τα 10 στηθοσκόπια ο πληθυσμός των μικροβίων μειώθηκε στο επίπεδο των καθαρών στηθοσκοπίων. Στην ομάδα που τα μικροσκόπια καθαρίστηκαν με τον τρόπο προτίμησης του κάθε γιατρού, 2 από τα 10 στηθοσκόπια ήταν αυτά που έφτασαν τα επίπεδα των καθαρών μικροσκοπίων».

«Η έρευνα τονίζει πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούνται οι οδηγίες του CDC για την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Ιδανικά, πρέπει επίσης σε κάθε ασθενή να χρησιμοποιείται ένα ατομικό μικροσκόπιο που θα βρίσκεται στο δωμάτιό του», είπε ο Ρόναλντ Κόλμαν, καθηγητής Ιατρικής από το ίδιο νοσοκομείο.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα