Ακόμα και η Χαμηλή Κατανάλωση Αλκοόλ Μπορεί να Επιδεινώσει τη Λιπώδη Διήθηση του Ήπατος

Οι ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ, αν θέλουν να προστατεύσουν το ήπαρ τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη από την Κορέα. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 58.927 εθελοντές νεαρής ή μέσης ηλικίας με χαμηλά επίπεδα ίνωσης. Μετά από παρακολούθηση των ασθενών για τουλάχιστον 8.3 χρόνια, οι 5.630 από αυτούς είχαν αναπτύξει προχωρημένη ίνωση.

Οι εθελοντές που έκαναν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είχαν 29% αυξημένη πιθανότητα να έχουν χειρότερη ίνωση στο τέλος της έρευνας σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου. Ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ για τους άνδρες θεωρήθηκαν τα 2 ποτήρια την ημέρα ενώ για τις γυναίκες το 1.5 ποτήρι.

Από την έρευνα φάνηκε, ωστόσο, ότι ακόμα και αυτοί που έκαναν χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ (λιγότερο από 10γρ κατά μέσο όρο), είχαν 6% αυξημένη πιθανότητα να έχουν προχωρημένη ίνωση σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hepatology.

«Δεν υπάρχει ασφαλές όριο σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ αναφορικά με την πορεία της ίνωσης», είπε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Σέινγκο Ρίου από τη Σεούλ.

Αν και η έρευνα δεν είχε σχεδιαστεί με σκοπό να αποδείξει αν ή πώς το αλκοόλ μπορεί να να προκαλέσει προχωρημένη ίνωση στους ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος, φαίνεται ότι η κατανάλωσή του οδηγεί σε αύξηση των βλαβών καθώς συμβάλει στη φλεγμονή και καταστρέφει τα ηπατικά κύτταρα, είπε ο Ρίου.

Στην αρχή της έρευνας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υπέρηχο για να εξετάσουν το μέγεθος των βλαβών και ερωτηματολόγια για να διαπιστώσουν πόσο αλκοόλ πίνουν οι εθελοντές.

Για να καθορίσουν αν υπάρχει επιδείνωση της ίνωσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μη επεμβατικές τεχνικές και εστίασαν σε παρατηρήσεις όπως αν το άτομο ήταν παχύσαρκο ή είχε ελαφρώς αυξημένα επίπεδα γλυκόζης αίματος, διαβήτη ή χαμηλά επίπεδα ηπατικής αλβουμίνης, γεγονός που αποτελεί ένδειξη επιδείνωσης της ηπατικής λειτουργίας.

Ένας από τους περιορισμούς της έρευνας ήταν ότι οι επιστήμονες δεν έκαναν βιοψία ήπατος για να διαπιστώσουν την επιδείνωση της ίνωσης. Η έρευνα δεν έκανε επίσης διαχωρισμό για το κάθε είδος αλκοόλ.

«Το ερώτημα παραμένει αν το κρασί, και ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί, μπορεί να έχει κάποιες προστατευτικές δράσεις για την καρδιά και το διαβήτη σε μικρές ποσότητες (μέχρι 1 ποτήρι την ημέρα) και ιδιαίτερα στους ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος και κίνδυνο επιπλοκών από τις καρδιακές παθήσεις και το διαβήτη», είπε η Δρ Λίζα ΒανΒάγκνερ, μία επιστήμονας που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα.

Οι «άδειες» θερμίδες του αλκοόλ πιθανώς συμβάλλουν στην επιδείνωση της ηπατικής νόσου, συμπλήρωσε η ίδια.

«Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο είναι η παχυσαρκία, επομένως ο περιορισμός του σωματικού βάρους είναι ο σημαντικότερος τρόπος να περιοριστεί ο κίνδυνος ηπατοπάθειας», σημείωσε η ΒανΒάγκνερ. «Αν δεν είναι δυνατό να εξαλειφθεί τελείως το αλκοόλ από τη διατροφή τότε η κατανάλωσή του πρέπει να περιοριστεί σε λιγότερο από 2 ποτήρια την ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτήρι για τις γυναίκες».

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα