9 Τρόποι για την Αντιμετώπιση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης Χωρίς Φάρμακα

Αν έχετε πονόλαιμο και βραγχνάδα στη φωνή, τότε πιθανώς βρίσκεστε στην αρχή μίας λοίμωξης από κοινό κρυολόγημα ή γρίπη. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα αυτά είναι χρόνια, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν αποδίδονται σε έναν ιό αλλά σε δυσλειτουργία μίας βαλβίδας και συγκεκριμένα του κατωτέρου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Ο τελευταίος είναι ο μυς που ελέγχει τη δίοδο ανάμεσα στον οισοφάγο και το στόμαχο και, όταν κλείνει ατελώς, μπορεί να υπάρχει παλινδρόμηση του γαστρικού οξέος και της τροφής στον οισοφάγο. Ο ιατρικός όρος που περιγράφει την παραπάνω κατάσταση είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο και βραγχνάδα στη φωνή ή μία δυσάρεστη γεύση στο στόμα. Όταν η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι χρόνια, τότε λέγεται γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος. Το συχνότερο σύμπτωμα της τελευταίας είναι το αίσθημα καύσου (καούρες), δηλαδή άλγος στην άνω κοιλία και το θώρακα που συχνά ομοιάζει το άλγος στο έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η εμφάνιση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αποδίδεται κυρίως σε τρεις παράγοντες:

  • Την μη αποτελεσματική απομάκρυνση της τροφής ή του γαστρικού οξέος από τον οισοφάγο
  • Την αύξηση της ποσότητας του γαστρικού υγρού στο στόμαχο
  • Την καθυστερημένη κένωση του στομάχου

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συχνά μπορεί να αντιμωπιστεί με μερικά απλά βήματα και δεν χρειάζεται χορήγηση φαρμάκων. Τα βήματα αυτά είναι:

1. Τρώτε Μικρές Ποσότητες Αργά

Όταν ο στόμαχος είναι γεμάτος, είναι ευκολότερο για το γαστρικό υγρό να εισέλθει στον οισοφάγο. Εφόσον αυτό είναι δυνατό, προσπαθήστε να τρώτε συχνά μικρά γεύματα και αποφύγετε να τρώτε μόνο τα 3 μεγάλα γεύματα κάθε μέρα.

2. Αποφύγετε Συγκεκριμένα Τρόφιμα

Στο παρελθόν, υπήρχε η αντίληψη ότι οι ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση πρέπει να καταναλώνουν μόνο ήπια τρόφιμα, κάτι που όμως αργότερα εγκαταλείφθηκε. Ωστόσο, οι ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση πρέπει ίσως να αποφεύγουν ορισμένα τρόφιμα τα οποία έχουν αυξημένο κίνδυνο να προκαλέσουν συμπτώματα της νόσου. Αυτά περιλαμβάνουν τη μέντα, τα λιπαρά τρόφιμα, τα πικάντικα τρόφιμα, τις ντομάτες, το κρρεμμύδι, το σκόρδο, τον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα και το αλκοόλ. Αν καταναλώνετε κάποια από τα παραπάνω τρόφιμα τακτικά, αφαιρέστε τα από τη διατροφή σας για να δείτε αν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης παρουσιάζουν υποχώρηση.

3. Μην Πίνετε Αναψυκτικά με Ανθρακικό

Τα αναψυκτικά αυτά προκαλούν ερυγή, κατάσταση η οποία ευνοεί την είσοδο γαστρικού οξέος στον οισοφάγο. Προτιμήστε το νερό και αποφύγετε τα αναψυκτικά με ανθρακικό.

4. Μην Ξαπλώνετε μετά το Γεύμα

Όταν είμαστε σε όρθια, ή ακόμα και καθιστική θέση, η βαρύτητα βοηθά στη διατήρηση του γαστρικού οξέος στο στόμαχο. Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον 3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε το μεσημεριανό ύπνο μετά το γεύμα, αλλά και τα βραδινά σνακ.

5. Μην Κινείστε Πολύ Γρήγορα

Αποφύγετε την έντονη άσκηση μερικές ώρες μετά το γεύμα. Το περπάτημα μετά το δείπνο είναι ασφαλές, ωστόσο αποφύγετε την έντονη άσκηση ιδιαίτερα καθώς μπορεί να διευκολύνει την είσοδο του γαστρικού υγρού στον οισοφάγο.

6. Κοιμηθείτε με Ανάταση της Κεφαλής

Ιδανικά, το κεφάλι σας πρέπει να είναι 15-20 εκατοστά υψηλότερα από το επίπεδο των ποδιών σας. Για να επιτύχετε το σκοπό αυτό χρησιμοποιήστε ειδικά στρώματα με ανάταση της κεφαλής για το άνω μέρος του σώματος. Ο ίδιος στόχος μπορεί να επιτευχθεί και με μαξιλάρια, ωστόσο η προσέγγιση αυτή δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική και δεν πρέπει να προτιμάται.

7. Χάστε Βάρος

Το αυξημένο σωματικό βάρος διευρύνει τις μυϊκές δομές που υποστηρίζουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, μειώνοντας την πίεση που τον κρατά κλειστό. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και αίσθημα καύσου.

8. Σταματήστε το Κάπνισμα

Η νικοτίνη μπορεί να χαλαρώσει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα.

9. Ελέγξτε τα Φάρμακά σας

Ορισμένα φάρμακα, μεταξύ των οποίων τα οιστρογόνα της εμμηνόπαυσης, τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και τα αντιφλεγμονώδη αναλγητικά, μπορεί να χαλαρώσουν τον σφιγκτήρα. Τα διφωσφονικά, όπως η αλενδρονάτη, η ιβανδρονάτη και η ρισενδρονάτη, τα οποία χορηγούνται για την αύξηση της οστικής πυκνότητας, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του οισοφάγου.

Αν τα παραπάνω βήματα δεν προσφέρουν ανακούφιση ή παρουσιάζετε σοβαρό άλγος και δυσκολία στην κατάποση, επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να εξετάσει και άλλες παθήσεις στη διαφορική διάγνωση. Σε αρκετούς ασθενείς, εκτός από τις παραπάνω αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να χρειαστούν και φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα