Θυρεοειδής Αδένας και Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: Πώς Συνδέονται;

Τα αίτια του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης παραμένουν άγνωστα τόσο για τους επαγγελματίες υγείας όσο και για τους ερευνητές. Μία έρευνα ωστόσο αποκαλύπτει ότι για αρκετά από τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να ενοχοποιούνται τα χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδών ορμονών.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, χαρακτηρίζεται από έντονο αίσθημα κόπωσης, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από άλγος, ίλιγγο και έκπτωση της συγκέντρωσης.

Παρά το γεγονός ότι προκαλεί σημαντική μείωση της ποιότητας ζωής, αρκετοί ασθενείς παραμένουν αδιάγνωστοι. Ακόμα και σε αυτούς που έχει τεθεί διάγνωση, ωστόσο, μπορεί να μην χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία, καθώς τα αίτια του συνδρόμου είναι ακόμα άγνωστα.

Η έρευνα για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης συνεχίζεται και αρκετοί επιστήμονες προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της νόσου.

Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Groningen και το European Laboratory of Nutrients στην Ολλανδία συνεργάστηκε με επιστήμονες από το Healthy Institute στη Μαδρίτη για να εξετάσουν μία νέα θεωρία.

Όπως υποστήριξαν οι ερευνητές, η εμφάνιση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης μπορεί να συνδέεται με τα επίπεδα των θυρεοειδών ορμονών. Η θεωρία αυτή ξεκίνησε γιατί η Δρ Μπεγκόνια Ρουίς-Νούνιεζ και οι συνεργάτες της παρατήρησαν ότι τόσο το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης όσο και ο υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζονται από έντονο αίσθημα κόπωσης και αίσθημα ληθαργικότητας.

Στην έρευνά τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Endocrinology, εξήγησαν ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και οι θυρεοειδοπάθειες έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά στη φυσιολογία τους.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα στις δύο παθήσεις θα οδηγήσουν σε πιο στοχευμένες θεραπείες για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Χαμηλά Επίπεδα Θυρεοειδών Ορμονών

Στον υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας, ο οποίος βρίσκεται στο λαιμό, παράγει ανεπαρκείς ποσότητες θυρεοειδών ορμονών. Οι τελευταίες βοηθούν στη ρύθμιση αρκετών μεταβολικών λειτουργιών του οργανισμού. Όταν δεν απελευθερώνεται επαρκής ποσότητα των ορμονών αυτών, ο οργανισμός γίνεται βραδύς και δεν μπορεί να λειτουργήσει με τη φυσιολογική ταχύτητα.

Στις περιπτώσεις αυτές, προσπαθώντας να ενισχύει τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα, η υπόφυση, ένας αδένας που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, απελευθερώνει υψηλά επίπεδα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH).

Οι επιστήμονες της έρευνας σημείωσαν ότι στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, όπως και στον υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας δεν μπορεί να παράξει επαρκή επίπεδα των θυρεοειδών ορμονών. Ωστόσο, στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν αυξάνεται η απελευθέρωση της TSH στην κυκλοφορία.

Ξεκινώντας από αυτά τα δεδομένα, η Ρουίς-Νούνιεζ και οι συνεργάτες της υπέθεσαν ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα των χαμηλών θυρεοειδών ορμονών, ανεξάρτητα από τον υποθυρεοειδισμό.

Για να εξετάσουν τη θεωρία τους, οι επιστήμονες εργάστηκαν με 197 εθελοντές, εκ των οποίων οι 98 είχαν διαγνωστεί με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ενώ οι υπόλοιποι 99 δεν είχαν κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Αφού συνέκριναν τα επίπεδα δραστηριότητας του θυρεοειδούς αδένα, καθώς και τους δείκτες φλεγμονής στις δύο ομάδες, η Ρουίς-Νούνιεζ και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είχαν σημαντικά χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδών ορμονών, μεταξύ των οποίων η τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και η θυροξίνη (Τ4). Τα επίπεδα της TSH ήταν, ωστόσο, φυσιολογικά.

Περαιτέρω εξετάσεις έδειξαν ότι οι εθελοντές με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είχαν χαμηλότερα επίπεδα ιωδίου στα ούρα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Το χαμηλό ιώδιο στα ούρα έχει σχετιστεί με διάφορες ανεπάρκειες στον οργανισμό, καθώς με παθήσεις του θυρεοειδούς.

Ερμηνεύοντας τη Δραστηριότητα των Ορμονών

Οι ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης παρουσίασαν επίσης ήπια φλεγμονή, η οποία αποτελεί την αυτόματη αντίδραση του οργανισμού σε ερεθίσματα τα οποία θεωρεί επιβλαβή. Οι ίδιοι εθελοντές πατουσίασαν επίσης αυξημένα επίπεδα μίας ορμόνης του θυρεοειδούς γνωστής ως «ανάστροφη Τ3» (rT3), η οποία παρατηρείται συνήθως σε ασθενείς που αναρρώνουν από σοβαρά προβλήματα υγείας που χρειάζονται νοσηλεία.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, η rT3 αποτελεί συνέπεια μίας μεταβολής στην παραγωγή των θυρεοειδών ορμονών. Φυσιολογικά, ο θυρεοειδής αδένας παράγει συγκεκριμένες ποσότητες Τ3 και Τ4, ορμόνες οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Η Ρουίς-Νούνιεζ και η ομάδα της εξήγησαν, ωστόσο, ότι στους ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αντί να παράγει Τ3, ο οργανισμός μετατρέπει την Τ4 σε rT3. Αυτό μπορεί να αποτελεί πιθανώς μία εξήγηση για τα σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα της Τ3.

«Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της έρευνάς μας», είπε η Ρουίς-Νούνιεζ, «είναι ότι οι παρατηρήσεις μας διατηρήθηκαν ακόμα και μετά από δύο αναλύσεις ευαισθησίας που είχαν σκοπό να εξετάσουν τη σύνδεση ανάμεσα στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, το θυρεοειδή και την ήπια φλεγμονή. Αυτό ενισχύει σημαντικά την ισχύ των αποτελεσμάτων μας».

Οι ερευνητές τόνισαν ότι είναι σημαντικό για τους γιατρούς να καταγράφουν με λεπτομέρεια το ιστορικό των ασθενών, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη διάρκεια των συμπτωμάτων. Η Ρουίς-Νούνιεζ ελπίζει ότι οι μελλοντικές έρευνες θα χρησιμοποιήσουν την παρούσα μελέτη ως βάση για να εξετάσουν τη σύνδεση ανάμεσα στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα