8 Αλήθειες και Μύθοι για το Χρόνιο Πόνο

Ο καιρός μπορεί να επηρεάσει την ένταση του πόνου

ΑΛΗΘΕΙΑ. Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να επιδεινωθεί με το κρύο ή τη βροχή. Αν και τα αποτελέσματα ερευνών για το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι ξεκάθαρα, οι αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση μπορεί να αυξήσουν την ένταση του πόνου, ειδικά στους ασθενείς με αρθρίτιδα.

Η μεγάλης διάρκειας ξεκούραση είναι ευεργετική για την οσφυαλγία

ΜΥΘΟΣ. Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει μικρά διαστήματα ξεκούρασης, ωστόσο είναι σημαντικό να παραμένετε ενεργοί. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθήλωση στο κρεβάτι προκαλεί επιδείνωση τόσο της οσφυαλγίας όσο και των υπόλοιπων ασθενειών με χρόνιο πόνο. Αν δεν κινείστε, ο οργανισμός χάνει τη φόρμα του, επομένως πονάτε περισσότερο όταν τελικά κινηθείτε. Αποφεύγετε την άσκηση όταν ο πόνος είναι έντονος, ωστόσο προσπαθήστε να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου

ΑΛΗΘΕΙΑ. Αν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος, η απώλεια βάρους σημαίνει λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις και τη σπονδυλική στήλη. Ακόμα και η απώλεια 5 κιλών μπορεί να προσφέρει οφέλη. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πόσα κιλά πρέπει να χάσετε και ρωτήστε τον με ποιο τρόπο θα το καταφέρετε.

Μπορείτε να αγνοήσετε τον ήπιο πόνο

ΜΥΘΟΣ. Αρκετοί πιστεύουν ότι ο ήπιος πόνος είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζεται, ωστόσο δεν πρέπει να τον αγνοήσετε. Ακόμα κι αν αυτός βελτιώνεται με τη λήψη αναλγητικών, απευθυνθείτε στον γιατρό σας αν αυξηθεί σε ένταση, διαρκεί περισσότερο από 1 ή 2 εβδομάδες, προοδευτικά επιδεινώνεται ή σας δυσκολεύει να πραγματοποιήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η διάθεσή σας μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση του πόνου

ΑΛΗΘΕΙΑ. Δεν πρέπει να αγνοείτε τον πόνο σας, ωστόσο, ακόμα κι αν αυτό είναι δύσκολο, προσπαθήστε να μην επικεντρώνεστε πάρα πολύ σε αυτόν, καθώς αυτό θα σας κάνει να νιώθετε χειρότερα. Προσπαθήστε να βρείτε λύσεις για την αντιμετώπισή του. Ρωτήστε τον γιατρό σας τι θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις η φυσιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Επιπλέον, αν ο πόνος επηρεάζει τη συναισθηματική σας κατάσταση (πχ. νιώθετε καταθλιπτικά ή έχετε υπερβολικό άγχος) ίσως χρειαστεί να μιλήσετε σε έναν σύμβουλο.

Ο πόνος είναι απαραίτητος για να υπάρξουν οφέλη από την άσκηση

ΜΥΘΟΣ. Αν και είναι επιθυμητό να πιέζετε τον ευατό σας κατά την άσκηση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε να σταματήσετε. Ο πόνος είναι ένας τρόπος του οργανισμού να μας πληροφορήσει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Δεν πρέπει να νιώθετε ποτέ πόνο κατά την άσκηση. Αν αυτό συμβεί, σταματήστε και κάντε ένα διάλειμμα. Για να αποφύγετε τους κινδύνους, μάθετε τα όριά σας και μείνετε μέσα σε αυτά.

Ο πόνος είναι φυσιολογικό επακόλουθο της ηλικίας

ΜΥΘΟΣ. Ο χρόνιος πόνος δεν είναι κάτι που εμφανίζεται με την ηλικία όπως οι ρυτίδες και οι γκρίζες τρίχες. Μπορεί να μην νιώθετε το ίδιο καλά όσο όταν ήσασταν νεότεροι, ωστόσο δεν πρέπει να νιώθετε πόνο. Αν νιώθετε πόνο κάθε μέρα, απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Ο πόνος δεν είναι αποδεκτός σε οποιαδήποτε ηλικία.

Τα αναλγητικά μπορεί να οδηγήσουν σε εθισμό

ΜΥΘΟΣ. Όταν τα αναλγητικά λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού είναιεξαιρετικά σπάνιο να προκαλέσουν εθισμό. Μην παίρνετε μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που έχει προτείνει ο γιατρός ούτε συχνότερα απ’όσο σας έχει πει. Αν δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μην προσαρμόζετε ποτέ τη δόση χωρίς να έχετε επικοινωνήσει μαζί του.

Βιβλιογραφία: WebMD

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα