7 Κοινά Λάθη κατά τη Μέτρηση της Αρτηριακής Πίεσης και Πώς να τα Αποφύγετε

Η αρτηριακή πίεση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας. Είναι, επομένως, σημαντικό να την υπολογίζετε τακτικά και με ακρίβεια. Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, ωστόσο, φαίνεται ότι οι επαγγελματίες υγείας δεν ακολουθούν πάντοτε τις σωστές τεχνικές κατά τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης των ασθενών τους. Στο παρόν άρθρο αναφέρονται τα 7 πιο κοινά λάθη που γίνονται κατά τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Η αρτηριακή πίεση είναι πολύ δυναμικός δείκτης και η τιμή της μπορεί να αλλάξει ακόμα και 10 ή 20mmHg μέσα σε δευτερόλεπτα. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι παρούσες οδηγίες συνιστούν κατά τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης να γίνονται 2 μετρήσεις με διαφορά ενός λεπτού και να υπολογίζουμε το μέσο όρο αυτών. Αν, δε, οι τιμές της συστολικής πίεσης (του πρώτου αριθμού) διαφέρουν περισσότερο από 10 μονάδες, πρέπει να γίνεται και μία τρίτη μέτρηση μετά από ένα λεπτό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μέσο όρο των τριών μετρήσεων θεωρείται ακόμα περισσότερο ακριβές.

Πριν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο γιατρό

Διάφορες ενέργειες πριν από τη μέτρηση μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα αποτελέσματά της. Αποφύγετε το κάπνισμα, την κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ και την άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τη μέτρηση. Επίσης, προσπαθήστε να φτάσετε νωρίτερα στο γραφείο του γιατρού για να μην αγχωθείτε από το παρκάρισμα ή την καθυστέρηση των μέσων μεταφοράς.

Ένα κοινό λάθος είναι ότι αρκετοί γιατροί μετρούν την αρτηριακή πίεση αμέσως μόλις ο ασθενής μπει στο γραφείο τους. Ιδανικά, η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να γίνεται μερικά λεπτά αργότερα και αφού ο ασθενής έχει ήδη συνομιλήσει με τον γιατρό.

Παρακάτω αναφέρονται τα 7 συχνότερα λάθη στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης αλλά και συμβουλές για την αποφυγή τους:

Έντονη τάση για ούρηση

Η πλήρωση της ουροδόχου κύστεως που συνοδεύεται από έντονη τάση για ούρηση μπορεί να αυξήσει τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Πρέπει επομένως πάντοτε να έχετε ουρήσει πριν από κάθε μέτρηση; Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να δώσετε δείγμα ούρων στην ίδια επίσκεψη στον γιατρό οπότε προετοιμαστείτε κατάλληλα. Εκτός αν έχετε έντονη τάση για ούρηση τα αποτελέσματα της μέτρησης δεν θα επηρεαστούν σημαντικά.

Ελλιπής υποστήριξη για την πλάτη ή τα πόδια

Αν τα πόδια σας κρέμονται και δεν ακουμπούν στο πάτωμα κατά τη μέτρηση, η πίεσή σας μπορεί να είναι ελαφρώς ανεβασμένη. Βεβαιωθείτε ότι κάθεστε σε μία καρέκλα που προσφέρει επαρκή υποστήριξη της πλάτης και τα πόδια σας ακουμπούν στο πάτωμα ή σε ένα σκαμπό. Αν μετράτε την πίεσή σας στο σπίτι, μην κάθεστε στον καναπέ ή σε ανακλινόμενη καρέκλα.

Σταυρωμένα Πόδια

Το σταύρωμα των ποδιών πιέζει τα μεγάλα αγγεία που βρίσκονται σε αυτά, γεγονός που μπορεί να αυξήσει ελαφρώς την αρτηριακή πίεση.

Ελλιπής υποστήριξη του χεριού

Το λάθος αυτό γίνεται πολύ συχνά στα ιατρεία. Το χέρι στο οποίο μετράτει η πίεση πρέπει να είναι ενταλώς χαλαρό έτσι ώστε ο δικέφαλος μυς να μην συσπάται. Βεβαιωθείτε ότι το χέρι σας ακουμπάει στο μπράτσο της καρέκλας ή σε ένα πάγκο, έτσι ώστε το πιεσόμετρο να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την καρδιά σας. Επίσης μην σφίγγετε το χέρι σας σε γροθιά.

Τοποθέτηση του πιεσομέτρου πάνω από τα ρούχα

Ανάλογα με το πόσο παχύ είναι το υλικό, η τοποθέτηση του πιεσομέτρου πάνω από τα ρούχα μπορεί να αυξήσει τη μέτρηση αρκετά. Φορέστε κοντομάνικο μπλουζάκι έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί απευθείας πάνω στο μπράτσο σας.

Χρήση λάθος μεγέθους πιεσομέτρου

Αρκετοί ασθενείς χρειάζονται πιεσόμετρο μεγάλου μεγέθους. Η χρήση ενός μικρότερου μεγέθους είναι συχνά δυσάρεστη και μπορεί να αυξήσει τη μέτρηση αρκετές μονάδες. Σημείωση: Τα πιεσόμετρα μπράτσου είναι πιο ακριβή από αυτά του καρπού.

Συζήτηση με τον γιατρό

Η συζήτηση με τον γιατρό κατά τη διάρκεια της μέτρησης μπορεί να ανεβάσει την πίεση. Αυτός είναι ο λόγος που ο ασθενής, αλλά και όλοι όσοι βρίσκονται στο χώρο που γίνεται η μέτρηση, πρέπει να μην ομιλεί κατά τη διάρκεια αυτής.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα