7 συμβουλές για να αποφύγετε τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων

Οι αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων συμβαίνουν όταν, ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός επεξεργάζεται ένα φάρμακο, διαταράσσεται από ένα άλλο φάρμακο, συμπλήρωμα διατροφής ή φαγητό. Οι αλληλεπιδράσεις αυτές μπορεί να ενισχύσουν τη δράση του φαρμάκου ή να την περιορίσουν σημαντικά με αποτέλεσμα το φάρμακο να καταστεί αδρανές.

Από το φαινόμενο αυτό κινδυνεύουν περισσότερο τα άτομα που λαμβάνουν περισσότερα του ενός φάρμακα. Ειδικά οι ασθενείς αυτοί, πρέπει να γνωρίζουν τις επιδράσεις που το κάθε φάρμακο έχει στον οργανισμό τους, με αποτέλεσμα να μπορούν να διαχειριστούν κατάλληλα τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από αυτό.

Αντικειμενικά, δεν είναι ρεαλιστικό ο κάθε ασθενής να γνωρίζει όλες τις πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που λαμβάνει, ωστόσο μπορεί να λάβει κάποια μέτρα με σκοπό να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο από αυτές. Πρέπει επομένως να:

  1. Γνωρίζετε για ποιο λόγο παίρνετε το κάθε φάρμακο. Μπορεί επίσης να γράφετε πάνω στο κουτί κάθε φαρμάκου ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο το παίρνει.
  2. Γνωρίζετε πότε πρέπει να λαμβάνετε το φάρμακο. Για παράδειγμα πρέπει να το παίρνετε πριν ή μετά το φαργητό;
  3. Παίρνετε όλα τα φάρμακα από το ίδιο φαρμακείο. Ο φαρμακοποιός μπορεί να καταγράψει έτσι όλα τα φάρμακα που παίρνετε και να σας ενημερώσει για πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών.
  4. Αποφύγετε τα συμπληρώματα διατροφής. Ορισμένες από τις πιο σοβαρές αλληλεπιδράσεις περιλαμβάνουν φάρμακα που χορηγούνται με συνταγή και συμπληρώματα διατροφής. Καθώς δεν υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία που να δείχνουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής προσφέρουν οφέλη, αποφύγετε τη χρήση τους, εκτός αν σας έχουν χορηγηθεί από κάποιο γιατρό.
  5. Αποφύγετε το χυμό γκρέιπφρουτ. Ο χυμός γκρέιπφρουτ επηρεάζει το μεταβολισμό αρκετών φαρμάκων. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να αποκλείσετε εντελώς το γκρέιπφρουτ από τη διατροφή σας, εφόσον η κατανάλωσή του γίνεται με διαφορά μερικών ωρών από τη λήψη των φαρμάκων.
  6. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ αυξάνει την υπνηλία – η οποία αποτελεί τη δράση των υπνωτικών και ανεπιθύμητη ενέργεια των αντισταμινικών, των αντικαταθλιπτικών και τον αγχολυτικών φαρμάκων. Μπορεί να προκαλέσει, επίσης, ερεθισμό στον οισοφάγο και το στόμαχο, επηρεάζοντας έτσι την απορρόφηση της ασπιρίνης, των ΜΣΑΦ και των από του στόματος διφωσφονιτών, φαρμάκων που χορηγούνται για τη χαμηλή οστική πυκνότητα.
  7. Μιλήστε με τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας. Αυτός μπορεί να σας συμβουλεύσει πότε να παίρνετε το κάθε φάρμακο ώστε να ελαχιστοποιήστε την πιθανότητα αλληλεπιδράσεων.

Βιβλιογραφία: Harvard Health Publishing

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα